torstai 19. heinäkuuta 2012

Keitoilla lämmitellään Brasiliankin talvessa - tomaattinen nakkikeitto

Ensimmäinen nakkiruokakokeilu sitten Suomesta lähdön. Uskaltauduin kokeilemaan, kun löysin muitakin kuin kirkuvan oransseja nakkeja kaupasta.


Aamupäivä lapsen kanssa puistossa hääräten kasvattaa nälkää kivasti, ja siinä leikkien ohessa koetin kuumeisesti miettiä, mitä jääkaapissa nyt olikaan, mistä saisi lounaankin aikaiseksi. Aamuinen keskustelu tomaattikeitosta ystäväni kanssa inspiroi tekemään tomaattisen nakkikeiton. Koetan pitää juureksia aina kaapissa ja parvekkeelta saan yrttejä, joten tällaisen keiton saa tehtyä vain jos muistaa ostaa nakkeja. 

En ole syönyt nakkeja enkä makkaroita moneen kuukauteen, sitten Suomesta lähdön, koska brasilialaiset nakit ja makkarat ovat ties mistä väriaineesta (tai kurkumasta!) johtuen ihan oransseja jo paketissa, etten ole uskaltanut niihin koskea. Toki täältä saa raakamakkaroita joka puolelta, mutten ole niistä nyt myöskään jaksanut innostua.  Nyt löysin kuitenkin yhdestä paremmin varustellusta ruokakaupasta saksalaisia laadukkaan oloisia pitkiä lihaisia nakkeja, ja päätin heti ottaa ne kokeiluun. Niistä syntyikin erinomainen keitto: 

Tomaattinen nakkikeitto (kattilallinen)

n. 7 dl vettä (en mittaillut)
n. 400g paseerattua tomaattilientä
1 tlk kikherneitä
3 kpl saksalaista lihanakkia pieninä palasina
2 perunaa
1 iso luomuporkkana
1 valkosipulinkynsi ihan pienenä silppuna
reilu loraus gourmet-kermaa (mitä se sitten Suomessa nyt olisikaan, joku paksu kermavalmiste)
2/3 kasvisliemikuutio (Knorr Vitalie)
mustapippuria myllystä
suolaa myllystä
2 tl kuivattua oreganoa
pinnalle tuoretta oreganoa ja thai-basilikaa

Kiehauta vesi. Lisää joukkoon paseerattu tomaatti, kasvisliemikuutiota, suolaa ja pippuria. Kuori/ pese hyvin ja paloittele perunat ja porkkanat. Lisää kiehuvaan liemeen ne. Paloittele nakit pieniksi palasiksi, valuta käyttövalmiit kikherneet. Lisää ne joukkoon kun perunat ja porkkanat ovat kiehuneet vajaa kymmenisen minuuttia. Mausta kermalla, oreganolla, valkosipulilla ja suolalla. Tarkasta maku. Anna hautua vielä 5-10 minuuttia jotta nakit ovat kypsiä. Lisää valmiin keiton pinnalle kasa tuoretta oreganoa ja basilikaa.

Luulen, että tuo kermavalmiste suurustaa keittoa aavistuksen, koska rakenne oli tosi ihana, aavistuksen paksumpi kuin tavallinen suurustamaton kirkas keittoliemi. Voit suurustaa kermaa (esim. vajaa 1 dl) vaikkapa 1/2 rkl vehnäjauhoa sekoittaen sen voimakkaasti kerman joukkoon ennen lisäämistä kuumaan keittoon).

Yrtit sopivat tomaattiseen liemeen täydellisesti

2 kommenttia:

M. Metrossa kirjoitti...

Iloisen näköistä keittoa! :)

Veera kirjoitti...

Nakkikeitto on niiin parhautta!