sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Salami-kinkkuvoileipäkakku iskän kunniaksi

Voileipäkakku koristeltiin tyttären kanssa aamulla - iskän kunniaksi. Tyttö ei meinannut millään antaa isänsä nukkua tämän operaation ajan ja juoksikin salamana kakun valmistuttua kertomaan mikä olkkarissa odottaakaan

Hain inspiraatiota tuplatäytteiseen voileipäkakkuuni Kinuskikissan blogista. Voikkaristani löytyy useita samoja elementtejä, mutta se on silti muunnelma tuolta linkin takaa löytyvästä. Mikä onkaan ihanampi ruokaisa ja juhlava tarjottava isälle helteisenä isänpäivänä kuin kylmä voileipäkakku? Tein itse muistaakseni ensimmäistä kertaa, mutten varmasti viimeistä. Tykkäsimme tosi paljon kaikki kakusta. Olen laittanut lähinnä itseäni varten tarkat merkit tuotteista, joita olen käyttänyt, koska opettelen vasta paikallisten maitotuotteiden käyttöä - kakku on varmasti ihan yhtä onnistunut, jos hieman modifioi noita tuore- ja sulatejuustomakuja. Olen aika iloinen, kun löysin sattumalta hyvin sulatejuustotyyppisen tuotteen täältä pitkulaisesta kupista kaupasta. Niissä kohden voi käyttää yhtä hyvin tuorejuustoa, jos haluaa. 

Hyvää isänpäivää kaikille,

Salami-kinkkuvoileipäkakku (10:lle) isänpäiväksi

Kinkkutäyte:
180 g palvikinkkua
9 kpl cocktail-maustekurkkua/ 1 iso maustekurkku
125 g sulatejuustoa (tässä Presidentin Creme de Emmental -maku)
100 g ranskankermaa
1,5 tl sinappia
2 tl Heinz hunaja & sinappisalaatinkastiketta, ei pakollinen
2 kevätsipulinvartta
reilusti myllystä mustapippuria
ripaus suolaa

Salamitäyte:
70 g ital. salamisiivuja, miedosti pippurinen
1 punainen paprika
70 g tuorejuustoa (makuna: sipuli & valkosipuli)
120 g ranskankermaa (tässä Paulista Requeijão Cremoso)
iso nippu tuoretta ruohosipulia
ripaus mustapippuria myllystä

Leivät: 
5 vaaleaa leipäviipaletta (1 kerros)
10 täysjyväleipäviipaletta (2 kerrosta) 

Kostutus:
1,5 dl kevyt maitoa

Kakun koristelu:

Kuorrutus: 
200 g tavallista ja/tai valkosipulituorejuustoa (tässä 50/50)
150 g sulatejuustoa (tässä Vigor Requeijão Cremoso)
2 rkl maitoa

Koristeet: 
rasiallinen kirsikkatomaatteja
n. 70 g salamia
n. 50 g kinkkua
tummia kivettömiä viinirypäleitä
tuoretta ruohosipulia
tuoretta persiljaa


Mieti haluamaasi koristelua hetkisen aikaa, sillä kerran tasoitettu pinta on hyvä pitää koskemattomana jos sitä haluaa jättää näkyviin ;)


Leikkaa kinkkutäytteen ainekset pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne sulatejuuston ja ranskankerman kanssa hyvin sekaisin. 

Tee sama salamitäytteen aineille eli pilko kaikki pieniksi kuutioiksi ja yhdistä tuorejuustoon ja ranskankermaan.

Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Asettele täysjyväleipiä tarjoilulautaselle kaksi rinnakkain, kaksi ja puoli leipäviipaletta peräkkäin. Kostuta leivät maidolla. Levitä päälle kinkkutäyte. Asettele päälle toinen kerros, mutta nyt vaaleita paahtoleipiä. Kostuta ja levitä päälle salamitäyte. Laita päällimmäiseksi vielä yksi täysjyväleipäkerros ja kostuta. Suojaa kakku kelmulla. Laita kakun päälle leikkuulauta ja siihen kevyt paino. Anna olla jääkaapissa seuraavaan päivään.

Voileipäkakun koristelu alkaa pinnan kuorrutteen notkistamisella,
levittämisellä kauttaaltaan sekä yrttien asettelulla

Ohenna koristelua varten tuorejuuston ja sulatejuuston yhdistelmä maidolla ja sekoita hyvin. Levitä seos kakun pintaan kauttaaltaan. Aloita koristelu asettelemalla persiljaa reunoille ja leikkaamalla ruohosipulia pinnalle. Rullaa sitten salamista rullia kaksi vierekkäin koko kakun pituudelta. Tee sama muutamilla kinkkusuikaleilla. Ripottele halkaistuja kirsikkatomaatteja ja tummia viinirypäleitä lihaleikkeleiden päälle ja rinnalle. Leikkaa vielä päälle ruohosipulia. Voit täyttää leikkerullien sisuksen vielä lopussa tuoreella persiljalla. Anna viilentyä jääkaapissa ja tarjoile kylmänä.


Muista jättää voileipäkakun pinnan koristeluun reilusti tuoreita yrttejä mutta myös leikkeleitä

Paikallinen persilja on tosi kookas, miten paljon lie persiljalajikkeitakin olemassa?

Rullattuihin leikkeleihin asettelin myös yrttejä

Hyvää isänpäivää kaikille!

8 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Upean näköinen kakku!

Jael kirjoitti...

Tosi nätin näköinen kakku!

Jonna kirjoitti...

Kaunis.
Tämä retroruokabuumi sopii minulle. Voileipäkakku on niin parasta ja minulla on tehnyt jo hetken mieli tuulihattuja. Mistä tämä back to 80's-nostalgia kumpuaakin, niin hienoa, että nämä herkut nostavat tosissaan päätään.

Petra / Patalintu kirjoitti...

Onpa herkullisen näköiset kuvat ja kaunis kakku! Munkin pitää yrittää ensi vuonna muistaa että isänpäivänkakku voisi olla nimenomaan suolainen :)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Kiitoksia kaikille,

joo retrobuumi sopii mulle kans oikein hyvin, tykkään melkein kaikesta sieltä paitsi liian imelistä mokkapaloista ;) Mulle voileipäkakku on ollut aina mieluisampi vaihtoehto kuin makeat kakut, ja tällä kertaa mies toivoi niin tottakai toteutin ;)

Heidi kirjoitti...

Voileipäkakku on niin hyvää! Tein pari vuotta sitten voileipäkakkuja retrobuumeilussani lähes joka viikonloppu :D Oli ihan parasta viikonloppusyötävää kun sitä pystyi kaivamaan jääkaapista vähän väliä lisää ;) Voiskin tehdä joskus lähiaikoina taas. Olen tehnyt hyvin samantapaisilla täytteillä kun sä tässä ja siitä tulee tosi hyvä! Tosin mun koristelu ei oo ollu yhtään noin hieno!

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Herkun näköinen kakku ! Ja blogissani on sinulle tunnustus tehtävän kera...

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Heidi: Joka viikonlopu?! Hirveän työlästä! Vitsit jos mun mies innostuis tuollasen ahertamisesta viikonlopulle aina niin ois ehkä hienoin juttu ikinä ;) Mä tykkään kans kun voi vähän väliä napsia kylmästä tuota.

Minna: Kiitos!! Palailen blogin äärelle piakkoin ja katson tuon haasteenkin. Mulla on yksi iso koneongelma päällä...