Jokaiselle kannattaa varata kaksi perunaa - useimmat haluavat maistaa tarjolla olevia eri täytteitä :) |
Suomen lomastani on jäljellä enää vain muutamia päiviä. Matka on ollut ihana - tällä hetkellä en menisi minnekään muualle niin mielelläni lomalle kuin Suomeen. Seuraavan kerran sitten vuoden päästä. Tänään kutsuin vielä pari sukulaismiestä syömään tänne kalustettuun asuntoon, jossa majailemme pari vikaa viikkoa ja tein jotakin sellaista, jota en voi Brasiliassa kohta enää syödä. Usein tämä onkin ollut teemana, jos Suomessa olen keittiössä jotakin tehnyt. Meillä ei ole Brasseissa tarjolla koko suomalaista valikoimaa maitotuotteista, ja kermaviili mm. on tällainen tuote, joka uupuu meiltä kokonaan. Siksi tarjosin tänään uuniperunoita kahdenlaisilla täytteillä käyttäen pohjana creme fraichen ja kermaviilin sekoitusta. Myös Suomessa saatavilla oleva peruna on brasilialaista maukkaampi.
Folionyytit uuniin menossa |
Uuniperunat (4:lle)
8 kpl Rosamunda-perunaa
(hyvä varata 2 kpl per syöjä jos kutsut vieraita ;)
Pese Rosamunda-perunat hyvin ja tee pintaan ristiviilto veitsellä. Rouhi perunoiden päälle suolaa myllystä. Kääri perunat sitten folioon. Lado perunanyytit uunivuokaan ja kypsennä 200-asteisessa uunissa reilun tunnin ajan. (Testaa kypsyys tikulla jos epäröit tai käytät erityisen isoja perunoita)
Lämminsavulohi-kapristäyte uuniperunalle |
Sekoita täytteen aineet keskenään tahnaksi ja laita hetkeksi tekeytymään jääkaappiin |
Lämminsavulohi-kapristäyte uuniperunoille (4:lle)
200 g creme fraiche
1/2 prk kermaviiliä
n. 150-200 g lämminsavulohta
5 kpl isoja kapriksia silputtuna
1/4 palanen isosta punasipulista
loraus sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria
tuoretta ruohosipulia
tuoretta sitruunamelissaa
Tarkasta maku - voit aina lisätä mausteita! |
Sekoita silputut yrtit, muut mausteet ja kala/liha creme fraichen ja kermaviilin sekoitukseen. Tarkasta maku - tuoreita yrttejä kannattaa käyttää reilusti. Anna maustua jääkaapissa. Avaa folionyytit ja purista varovasti käsillä perunanyyttiä pohjasta niin, että ristiviilto ylhäällä halkeaa. On muuten kuumaa hommaa, kannattaa olla varovainen. Lusikoi täytettä perunalle ja nauti kuumana saaristolaisleivän kanssa.
Kinkku-paprikatäyte uuniperunalle |
Sinappi sopii tässäkin maustamaan kinkkutäytettä makean paprikan kanssa |
Kinkku-paprikatäyte uuniperunoille (4:lle)
1 purkki creme fraiche
1/2 purkki kermaviiliä
n. 150 g ylikypsää palvikinkkua
1 reilu punainen paprika
1/4 lohko isosta punasipulista
reilu rkl sinappia
loraus oliiviöljyä
iso kourallinen tuoretta persiljaa
tuoretta ruohosipulia
mustapippuria
suolaa
Tee yllä olevan kaavan mukaisesti samalla tavalla.
Jossakin tuolla kasan alla on ne maitotuotteet :) |