Banoffee-piiras herkuttelijalle |
Wikipedia kiteyttää Banoffeen alkuperäisen reseptin seuraavasti: "an English pastry based dessert made from bananas, cream, toffee from boiled condensed milk (or dulce de leche), either on a pastry base or one made from crumbled biscuits and butter. Some versions of the recipe also include chocolate and/or coffee."
Ystäväni tietävät, etten leivo (itselleni) juuri koskaan mitään ilman kinuskia ja siksi Banoffeen kokeileminen onkin ollut mielessäni pidempään. Siihen tuleva kinuski jo sinänsä kiinnosti, koska se tehdään kondensoidusta maidosta hitaasti haudutellen.
Banoffeeta on tehty jonkin verran blogeissa: mm. Elämä Makeaksi. Itse tutkailin lisäksi vielä Jamien version kahvilla ja suklaalla olevasta Banoffeesta ennen leipomaan ryhtymistä - sellaisen tein itsekin.
Banoffee = banaania ja toffeeta |
Pohja (20 cm halkaisija)
300 g Digestive-keksejä
100 g voita
Täyte
1 tlk kondensoitua maitoa
4 pienehköä kypsää banaania
3 dl vispikermaa
2,5 tl vaniljasokeria
1,5 rkl espressoa
tummaa suklaata rouheena päälle
Kondensoitua maitoa saa jo etnisten ruokakauppojen lisäksi ainakin hypermarketeista. Tässä avaamaton ja lopputuote 3 tunnin keittämisenjälkeen. |
Murustele keksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa hyvin sekaisin. Levitä n. 20 cm:n uunin kestävän astian (minulla ei ollut näin pientä irtopohjavuokaa niin käytin ihan tavallista uunivuokaa josta nostin leivinpaperin kanssa pohjan pois lopussa) pohjalle leivinpaperi ja taputtele keksivoiseos pohjalle ja hieman reunoille. Nosta sitten pohja jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa kun valmistat toffeen.
Upota kondensoitu maitotölkki (avaamaton) vesikattilaan kiehumaan alhaiselle lämmölle 3 tunniksi. Tänä aikana sisältö tiivistyy ja muuttuu paksuksi toffeeksi.
Kolmen tunnin päästä aukaise säilykepurkki ja kaada se pohjan päälle, levitä tasaiseksi. (En käyttänyt sisältöä ihan kokonaan.) Voit huokaista helpotuksesta, jos ajattelit, että tölkki varmaan räjähtää kesken keittämisen tai avatessa.. näin ei käynyt minullakaan :) Mutta kuumaa tölkkiä saa kyllä käsitellä patalapuilla! Nosta sitten piiras taas jääkaappiin tai pakkaseen, jotta toffee-seos jäähtyy.
Levitä pohjan päälle ensin kinuski ja sitten banaanilohkot |
Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla ja tilkalla vahvaa kahvia/espressoa. Pilko banaanit hieman vinosti, ja nosta jäähtyneen toffeen ja murupohjan päälle. Levitä lopuksi kerma pinnalle ja koristele rouheasti paloitellulla tummalla suklaalla. Nauti useamman ystävän kanssa :)
Banoffee-piiras kaikessa komeudessaan |
Tämä piiras oli tänä vuonna synttärisankarin valinta ja kyllähän maistui :) Hei ja se piti vielä sanoa, että Banoffee ei ole sama tavallisella kinuskilla tehtynä - itse asiassa tuo kondensoitu maito maistuu aikas erilaiselta.. todella täyteläistä, paksua ja ihanaa.