tiistai 12. huhtikuuta 2011

Tattirisotto - I love

Tattirisotto - yksinkertainen herkku

Olenkohan koskaan aiemmin käyttänyt kuivattuja sieniä? No, nyt tiedän, että ainakin risotossa toimivat loistavasti. Tattirisoton ainesluettelo on suht lyhkänen ja tekeminen yksinkertaista. Pääasia, että muistaa kaupasta tatit, parmesaania ja kunnon risottoriisin. *Piti vielä lisätä, että se on jo jotain jos sieniä pikkasen kartteleva mieheni oikein halusi tätä risottoa syödä (tyrkyttämättä) ja pitikin siitä ;) Koko risotossa on kyllä voimakas sienen aromi, josta itse tykkään tosi paljon.

Tattirisotto 
(3:lle)

3 dl risottoriisiä
kourallinen kuivattuja tatteja
8 dl vettä (+ 1 dl sienien liotukseen)
1 kanafondi"kuutio"
n. 1,5 dl valkoviiniä
1/2 sipuli silputtuna
2 laakerinlehteä
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
n. 80-100 g parmesaania raastettuna
loraus oliiviöljyä pinnalle
n. 2 rkl voita paistamiseen ja osa lopussa riisin joukkoon

Sipulin puolikas ja tatit
risottoon menossa

Laita kourallinen kuivattuja tatteja 1 dl:aan vettä likoamaan siksi aikaa, kun valmistat kanaliemen, ja kuullotat sipulin. Valmista sitten kanaliemi: laita 8 dl vettä ja kanafondi"kuutio" veteen, kuumenna kiehuvaksi. Ota pois levyltä ja kaada erilliseen astiaan, koska kanaliemi kaadetaan risottoon vähitellen. 

Kuullota sipulisilppu (+ laakerilehdet)
ja riisit voissa

Kuumenna voinokare paistinpannussa. Kuullota ensin sipulisilppua laakerin lehtien kanssa hetkinen. Lisää sitten risottoriisit mukaan. Anna niiden muuttua läpinäkyviksi, sekoittele koko ajan.

Lisää tyhjän kattilan pohjalle riisi-sipuliseos pannulta sekä vedessä lionneet tatit. Kaada päälle riisien peitoksi puolet viinistä ja loraus kanalientä. Anna seoksen kiehua koko ajan sekoittaen (ei liian kuuma levy) ja lisää loraus kanalientä ja valkoviiniä aina vähän kerrallaan kun edellinen neste on kokonaan imeytynyt riiseihin. Mausta myös hippusella suolaa samassa kanaliemen keittämisen yhteydessä. Jatka nesteen lisäämistä kunnes riisi on valmista mutta kuitenkin siinä on rakennetta pureskeltavaksi. Risotto on valmiina suht kosteaa eli nestettä saa lisätä vielä tarpeen mukaan. Mausta risottoa vielä mustapippurilla myllystä ja voinokareella.

Parmesan viimeistelee risoton

Sekoita sitten parmesaaniraaste risoton joukkoon, kaada se laakealle astialle ja koristele pinta oliiviöljyllä. Risotto kannattaa nauttia välittömästi. 

Tattirisotto

5 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Epäilemättä erittäin hyvää!...Mä kyllä luin että tattaririsotto, ja olin jo aivan, että nyt kokeillaan, mutta sitten kun luin alkoikin juttu sienistä...Siis ne on kyllä herkkua kans, en tiedä onko tattaririsottoa olemassakaan?

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Nanna: Jo just, minä tattarin suurkuluttaja (puurona) voisin kans koittaa sellasta mutta eipä oo käyny mielessä ;D Tattari rocks!

Maria @ Scandi Foodie kirjoitti...

Ihana risotto! Me tykataan avomieheni kanssa molemmat sienista, tama sopisi kylla tosi hyvin herkkuillalliseksi :-)

Jael kirjoitti...

Mmm,kuulostaa hyvältä! Rakastan tattaria ja kuivattuja sieniäkin on kaapissa...

arleena kirjoitti...

Risotto on niin hyvää ja varsinkin tattirisotto.