lauantai 12. helmikuuta 2011

Caramel-banaanileivokset

Caramel-leivokset vanilja-kastikkeella

Tässä heti perään toinen resepti Passion for Food -kirjasta (Sara La Fountain), koska edellinen kokeilu, sieniquiche, onnistui niin hyvin. Tykkään kamalasti tässä kirjassa siitä, että se ei vaadi mielettömän pitkää raaka-ainelistaa, koska tuntuu kurjalta ostaa kaappi täyteen kaikenlaista, jos niistä tarvitsee vaikka vain pienen määrän itse ruokaan. Vai sattuuko mulla vain olemaan näitä tämän kirjan tarvitsemia aineita kummasti jo valmiiksi kaapissa, sekin voi pitää paikkansa.

Leivoksista tuli ihania, satuin vaan käyttämään aikas isoja kuppeja muutamalle leivokselle, että täyttäviä olivat myös :P

Caramel-banaanileivokset (8 erillistä leivosta)
Tarvitset:

Klikkaa suuremmaksi jos tarvis

Laita kulhoon voi ja sokeri. Sekoita kuohkeaksi vatkaimella. Lisää kananmunat ja vanilja-aromi. Sitten mukaan kookos, kermaviili ja mehut. Lisää lopuksi kuiva-aineet ja sekoita taikina hyvin.


Taikina valmistumassa, kookos

Tee seuraavaksi kastike: Lämmitä fariinisokeria paistinpannulla, kunnes se on kauniin ruskeaa. Lisää mukaan voi ja vesi ja sekoita hyvin.

Kuori ja leikkaa banaanit vaikkapa pitkittäin. Laita jokaisen pikkukulhon pohjalle banaanipalasia. Lisää päälle jokaiseen caramel-kastiketta paistinpannulta. Lopuksi täytä taikinaa kuppeihin kaikkiin yhtä paljon. Itselläni riitti taikinaa yllättävän moneen, kahdeksaan leivokseen, vaikka täytin kupit ääriään myöten taikinalla. Niitä voisi siis tehdä enemmänkin, jos ei täytä ihan noin paljon. Käytin osaan yksittäisvuokia ja osaan silikonimuffinssivuokaa.

Banaanit kupin pohjalle, päälle kastiketta

Paista leivoksia 180 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia (koeta tikulla keskeltä, ettei tartu löysää taikinaa). Anna leivosten hieman jäähtyä ja kumoa ne lautaselle.

Suoraa uunista, kohonneet leivokset


Mehukestit leivoksilla

Suolataikinassa haudutettu lohi mozzarellasalaatilla

Maustunut lohi lopussa sitten lautasella


Taas hauduteltiin lohta suolataikinassa miehen työmatkalta kotiinpaluun kunniaksi. Tällä samalla ohjeella kuin isänpäivänäkin. En käy tässä toistamaan itseäni samalla tarkkuudella kuin viimeksi koska kaikki löytyy linkistä. Tuo puolituntinen on kyllä niin täydellinen paistoaika isoille fileille - tulee ihanan kosteaa ja maustunutta kalaa.

Suolataikina lohelle
6 dl merisuolaa
6 dl vehnäjauhoja
1/2 dl curry-maustetta
n. 3 dl vettä (lisää vähitellen!)

Lohi ja sen mausteet 
2 kokonaista lohifilettä, fileroitu, ruodot poistettu
1 thai-basilikapuska
1 korianteripuska
suolaa
mustapippuria rouhittuna

Valmista suolataikina sekoittamalla kaikki taikina-aineet keskenään ja kaulitse siitä runsaassa jauhossa kaksi levyä, toinen kalafileiden alle ja toinen päälle. Täytä kuitenkin ennen ylemmän taikinakannen nostamista päälle, fileiden väliin kaikki lohen mausteet (tuoreet sekä suola ja mustapippuri). Kalafileet asetellaan vastakkain lihapuolet toisiaan vasten mausteet välissä. Painele taikina tiiviisti kiinni kalaan ja ummista kaikkialta reunat. (kuvat alla)

Paista kalaa (kiertoilma)uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia. Avaa taikinakansi (se on tosi kova) veitsellä reunoilta, ja kalan nahka tarttuu siihen kätevästi tarjoilua ajatellen. Tarjoile heti hyvän salaatin kanssa. 

Suolataikina valmistumassa ja itse kala

Taikinan kaulimista & korianteri ja basilika kalafileellä

Kala kääritään tiiviisti suolataikinaan ilman aukkoja

Valmis kala leikattavaksi


Kalalle tehtiin ihanan maustunut salaatti:

Mozzarellasalaatti

puska rukolaa
puska basilikaa
1 mozzarellapallo (revi käsin)
rasia kirsikkatomaatteja
kalamata-oliiveja
balsamicoa
oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria

Anna salaatin levätä pöydällä hetki ennen tarjoilua, sillä mozzarella on parempaa jos se ei ole ihan jääkaappikylmää. Lisäksi balsamico ehtii samalla hieman maustaa mm. tomaatteja.

Mozzarellaa, oliiveja, tomaatteja,
rukolaa ja basilikaa


perjantai 11. helmikuuta 2011

Ihana sieniquiche



Ostin aivan upean kokkikirjan, kun vietin luppoaikaa vauvan kanssa kaupungilla: La Fountain Sara: Passion for food. Tästä kirjasta teinkin heti sienipiiraan. Reseptissä se on kanttarelliquiche, mutta koska minulla ei ollut kanttarelleja, käytin niiden sijasta Pirkka sienisekoitusta. 

Sieniquiche

(5 pientä (12 cm:n) vuokaa)
Tarvitset:


Aloita tekemällä pohja. Sekoita voi, jauhot ja suola hyvin keskenään. Lorauta pikkasen vettä mukaan niin taikinaa on helpompi painella voideltujen vuokien pohjalle. Paista yksittäisvuoat 180 asteessa noin 10 minuuttia, että pohja on hieman kullanruskea.

Tee seuraavaksi täyte. Kuullota pieneksi silputtu pieni sipuli paistinpannulla voissa ja öljytilkassa. Lisää joukkoon sienet, jotka olet leikannut sopivankokoisiksi. Anna pehmetä. Kaada joukkoon kerma ja mausteet. Anna hautua niin että kerma paksuuntuu. Täytä esipaistetut pohjat sienitäytteellä.


Sekoita erillisellä kulhossa kananmunat, maito ja kerma. Lisää esipaistettuihin pohjiin sieniseoksen päälle maitoseosta niin, että piirakat täyttyvät. Laita lopuksi juustoja piirakoiden päälle. Paista 180 asteessa n. 20-30 minuuttia tai kunnes neste on jähmettynyt ja piiraat ovat kauniin kullanruskeita.


Ripottelin itse vielä valmiiden piiraiden pinnalle pippurista pecorino-juustoa raasteena.


Maistui sienien ystävälle (minulle siis!) ihan mielettömän hyvin! Suosittelen! 

lauantai 5. helmikuuta 2011

Lasagne kesäkurpitsalla


Valmis lasagne 

Tein lasagnen toista kertaa nyt tuorepastasta eli tuorelasagnelevyillä. Tämä on tietenkin aavistuksen nopeampi tapa tehdä lasagne, mutta mieheni mielestä myös paljon paremman makuinen sellainen. Lisäsin nyt levyjen oheen myös kesäkurpitsaa, ja tässä siis muistiinpanoja muutamista asioista lasagnenteossa, mutta ei jauhelihakastikkeesta jota en paljon tehdessä mittaillut..

Lasagne kesäkurpitsalla

Jauhelihakastike (jokaisella tässä omat niksinsä, en mittaillut aineita):
400 g jauhelihaa, 2 valkosipulinkynttä, runsaasti mausteita ja n. 300 g  luomutomaattikastiketta, n. 3 dl kevyt maitoa, jokunen rkl maizenaa

Pastalevyt:
4 kpl tuorelasagnelevyjä (vajaa 1 paketti)


Juustokastike työnalla




Juustokastike:
40 g voita
reilu 3 rkl jauhoa
5-7 dl maitoa (lisäsin alun 5 dl:n aikalailla lisää loppuvaiheessa)
suolaa
pippuria 
kourallinen juustoa raasteena

Lämmitä voi kattilassa, ja lisää juoksevan voin joukkoon jauhot ja sekoita. Vispaa maitoa vähitellen voi-jauhoseoksen joukkoon. Lisää mausteet ja juusto ja sekoittele n. 5 minuuttia kunnes kastike on valmis. Nesteen määrää en muista tarkkaan, lisäilin loppuvaiheessa useaan otteeseen kun kastike oli seissyt pöydällä odottamassa lasagnen kokoamista.

Kesäkurpitsaviipaleet itkettymässä

Kesäkurpitsan valmistelu:
Leikkaa kuoritusta kesäkurpitsasta levyjä lasagnea varten juustohöylällä. Jätä ne hetkeksi leikkuulaudalle itketettäväksi eli rouhi siivujen päälle suolaa, ja pyyhi pois paperilla, kun neste on noussut pintaan (menee 15 minuuttia). 

Lado ainekset vuokaan vuorotellen

Lado ainekset lasagnevuokaan vuorotellen, niin että saat 2-3 samanlaista kerrosta tehtyä. Ripottele pinta vielä juustoraasteella ja paista 200 asteessa 20-30 minuuttia tai kunnes pinta kullanruskea. 

Lasagne kesäkurpitsalla

Vuohenjuusto-kanapasta


Vuohenjuusto-kanapasta (3:lle)

täysjyväfusilli-pastaa (ohjeen mukaan)
n. 400 g kanafileitä
1 pötkö vuohenjuustoa
1 rkl juoksevaa hunajaa
n. 1,5 tl timjamia
n. 1,5 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
öljyä

Laita kiehuvaan suolalla maustettuun veteen pasta kypsymään.

Paloittele ja laita kanat öljytilkkaan paistinpannulle. Lisää puoliksi paistettujen kanojen joukkoon hunaja ja timjami. Lisää hetken kuluttua kerma ja vuohenjuusto pienehköinä palasina joukkoon (älä lisää kovaa reunaa). Mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua 5 minuuttia tai niin, että juusto sulaa. Lorauta valutetun pastan joukkoon pienesti öljyä, mausta pippurilla ja tarvittaessa vielä suolalla. Annostele pasta kastikkeen kanssa ja tarjoa heti.

Täysjyväfusillia ja ei-saa-mitää-selvää-kastikekuva
valmisteilla olevasta pastakastikkeesta

Pastalautasellinen

torstai 3. helmikuuta 2011

Naudan sisäpaistipihvit & paprika-papulisäke

Sisäpaistista saa toimivia pihvejä

Naudan sisäpaistipihvit & paprika-papulisäke

naudan sisäpaistia
eri värisiä paprikoita suikaleina
vihreitä pakastepapuja
suolaa
pippuria
valkosipulinkynsi
timjamia (kuivamauste)
ruokakermaa
öljyä

Leikkaa naudan sisäpaistista ohuita pihvejä, noin 1 cm:n paksuisia. Nuijin pihvit muovipussin läpi.  Lado pihvit astiaan, jossa hyvää oliiviöljyä, pilkottu valkosipulinkynsi, suolaa, pippuria ja timjamia. Jätä pihvit tunniksi huoneenlämpöön odottamaan paistamista ja marinoitumaan.

Pihveille tein uunissa pikapikalisäkkeen. Laita voideltuun uunivuokaan paprikaa suikaleina. Lisää joukkoon pakastepussillinen kokonaisia vihreitä papuja. Mausta suolalla & pippurilla ja kaada joukkoon ruokakermaa ja oliiviöljyä.  Lisäke paahtuu kypsäksi 200 asteessa noin puolessa tunnissa. Kun lisäke on valmis, paista pihvit:

Laita paistinpannulle voita ja öljyä ja kuumenna pannu hyvin kuumaksi. Paista pihvit nopeasti, ja käännä siis heti, kun pintaan nousee ensimmäisiä pisaroita lihasnestettä. Sama toiselle puolelle eli valmista kun lihasneste nousee. 

Kastikkeeksi kelpasi paprikalisäkkeen vuoasta maustunut kerma. Olipa muuten hyvää!

Arki-illan nopeaa ja hyvää