sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Sunnuntailounas: siikaa & tomaatti-rukolalisuketta



Valitettavasti koko odotusaika tähän asti on mennyt syömättä lohta, johon on tullut aivan kauhea kammo jostakin ihmeen syystä. Vaaleaa kalaa olen syönyt muutaman kerran, ja tänäänkin siika maistui erityisen hyvältä.

Tomaatti-rukolalisuke
n. 200 g kypsiä kirsikkatomaatteja puolikkaina
reilu nippu tuoretta villirukolaa, ilman varsia
2 rkl balsamicoa
1-2 rkl hyvää oliiviöljyä
ripaus sokeria
ripaus rouhittavaa suolaa ja mustapippuria
loraus sitruunanmehua

Sekoita yllä olevat aineet keskenään ja anna tekeytyä hetken vuohenjuustojen valmistuessa.

Uotilan ruislimppuleipäviipaleita
Vuohenjuustoa
Hunajaa

Leikkaa Uotilan maalaisruislimpusta pieniä, vuohenjuustopalasen kokoisia neliöitä ja voitele ne voilla. Laita jokaiselle leipäpalalle viipale vuohenjuustoa, pursota leiville juoksevaa hunajaa ohuelti, ja lisää ihan kevyesti suolaa päälle. Paista vuohenjuustoleipäset uunissa grillivastusten alla n. 200 asteessa niin että juusto osittain ruskettuu kauniisti. Lisää salaattipedille.



Siikaa ja kastike paistinpannulta
Nypi siikafileistä ruodot. Laita kalafileiden pintaan ripaus suolaa ja sitruunapippuria. Kuumenna pannu kuumaksi ja laita paistinpannulle voita ja rypsiöljyä. Lisää fileet nahkapuoli alaspäin ja paista parisen minuuttia. Toisen puolen paistaminen käy nopeammin - kalan pinnan tarvitsee vain ruskettua. Nosta kalat tarjoiluastiaan ja valmista kastike.



Kastikkeeksi käy hyvin Herrankukkaron perjantairesepti:
- 1 dl kermaa
- 1 dl kuohuviiniä (valkoviini tai kuiva siiderikin käy)
- 1 tl kalafondia
- 2 rkl ruohosipulisilppua
- 2 rkl persiljaa tai tilliä silppuna
- voita ja öljyä paistamiseen
- 1 rkl sitruunamehua
- pari pientä siivua sitruunaa koristeluun
- suolaa ja valkopippuria myllystä

Laita kalojen jälkeen samalle paistinpannulle 1 dl kuohuviiniä, tilkka kalafondia ja 1 dl kermaa sekä sitruunamehua. Vähennä lämpöä, mutta anna seoksen kiehua koko ajan. Kun kastike on kiehunut noin puoleen alkuperäisestä määrästä, lisää ruohosipuli ja persilja sekä hieman suolaa ja valkopippuria.

2 kommenttia:

yaelian kirjoitti...

Herkullinen ateria.Mulla ei muistaakseni ensimmäisen raskauden aikana ollut mitään kammoja mihinkään kohtaan,mutta ei tehnyt mieli myöskään syödä kahden edestä.Ja kun lapsi oli syntynyt,olin laihempi kuin ennen raskautta...

Risulinna kirjoitti...

yaelian: no huh, sullahan kävi sitten onnellisesti! :) Mulla meinaa tulla kiloja pelkästä ruuan ajattelemisesta. Täytyy toivoa, että pysyy jonkunlaisessa kohtuudessa :) Oli tosi kiva ottaa kala taas ruokavalioon, ja siialla on helppo aloittaa ..