maanantai 1. helmikuuta 2010

Nopea vuokaleipä


Nopea vuokaleipä
5 dl lämmintä vettä
1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 tl sokeria
2 rkl öljyä
3,5 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl ruislesettä
2/3 dl ruisjauhoja




Chez Jasun blogista bongasin helpon arkileivän reseptin - sellaisen jota ei tarvitse vaivata käsi kipeänä.

Liuota veteen hiiva, sokeri ja suola. Sekoita joukkoon jauhoja (vaikka oman maun mukaan), että saat löysän taikinan. Hyvä koostumus on niin löysä, että taikina valuisi kaadettaessa kulhosta pois. Anna kohota liinan alla 20 minuuttia.

Sekoita mukaan pari ruokalusikallista öljyä ja vielä sen verran vehnäjauhoja, ettei taikina enää tartu astiaan. Taikinan pitäisi olla niin löysää, ettei sitä voisi vaivata pöydällä. Sekoita tai vaivaa taikinaa kulhossa lusikalla minuutin verran, jotta se muuttuu hiukan kimmoisammaksi. Öljyä vuoka ja korppujauhota ja kumoa taikina siihen. Taputtele leipä kutakuinkin tasaiseksi, laita pinnalle hieman ruisleseitä ja peitä liinalla. Laita uuni 225 asteeseen. Kun uuni on valmis, työnnä hienosti kohonnut leipä sinne ja paista puoli tuntia.

Ota valmis leipä vuoasta, kääri puuvillaiseen liinaan ja anna jäähtyä täysin ennen leikkaamista.

Ei kommentteja: