tiistai 27. marraskuuta 2012

Joulumenun suunnittelua auringon alla

Kuvituksena joulujamme vuosien takaa

Aloin yksi ilta hahmottelemaan tämän vuoden joulupöydän menuuta, sillä silmällä tarvitsisinko jotakin oleellista hankalammin hankittuna tai jopa Suomesta lähetettynä: mausteita kai lähinnä. En ole koskaan aiemmin joutunut tai saanut vastata itse joulupöydästä ja tänä vuonna vietämme ensimmäistä kertaa siis joulua itsekseen omalla perheellä. Ja vielä täällä Brasiliassa. 

Alustava menuni näyttää alla olevalta listattuna. Näitä ruokalajeja kuvittelen jotenkin pystyväni valmistamaan täälläkin. Mitä luulette, selviytyykö ekakertalainen näistä ja kaikenlaiset vinkit niistä mitä pystyy valmistamaan jo etukäteen edellisinä päivinä, ovat tervetulleita :) Myös kehitysideoita otetaan erityisen mielellään vastaan... unohdinko jotain mikä kuuluu oleellisesti jouluaattona pöytään? Lanttulaatikkoa en ikävä kyllä saa täällä tehtyä, vaikka se suurinta herkkua onkin! Kinkulle haluan ehdottomasti myös kastikkeen, mutta sitä en muistanut kirjata kuvaan. 

Kaikki ajattelin tehdä itse, luumuhilloista lähtien, koska meillä ei saa ihan vastaavia suoraan kaupastakaan. Ehkä isoin haaste, kinkun suolauksen ja paistamisen lisäksi, lienee tuo sienisalaatti. Mitäköhän sieniä täältä saa - kannattaakohan edes yrittää kun ei ole kotimaisia metsäsieniä? Muiden ruokien raaka-aineiden saatavuutta olen hieman jo selvitellytkin ja siten ne ovat päätyneet mukaan suunnitelmaan. 

Joulumenu 2012 -suunnittelua Brasiliassa

Tänä jouluna emme saa valkoista joulua, mutta oikean kuusen aion hankkia ensimmäistä kertaa!

Juttelin tuossa kodinhoitajani kanssa paikallisesta joulupöydästä ja se on muuten kovin erilainen täällä. En ole pahemmin aiemmin perehtynyt aiheeseen, mutta täällä pääroolissa on täytetty kalkkuna. Kala ei kuulunut missään muodossa heidän perheensä joulupöytään. Tarjolla on kuulemma erilaisia lisukkeita mm. porkkanasta ja maissista sekä farofaa (pekoni/makkara-maniokkilisuke), jota täällä syödään erityisesti feijoadan lisukkeena muutenkin. Hedelmät ja niistä tehdyt jälkiruuat ovat kuulemma isossa osassa. Melonia ja viinirypäleitä korosti erityisesti. Myös panetone-kakkujen myynti on alkanut jo ajat sitten, niitä on kaupat pullollaan. Se muistuttaa vähän suomalaista suolatonta pullaa, jossa on kuivattuja hedelmänpalasia tai suklaata. Koitin kuvailla hänelle meidän kalarikasta joulupöytäämme, eikä se herättänyt ainakaan positiivisia mielleyhtymiä ;) "Miksi ihmeessä te söisitte kaloja kylmänä ja vielä "raakana"?" 




11 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Ihana suunnitella suomalaista joulupöytää vähän haastellisimmissa olosuhteissa.

Sienisalaatti tulee muuten yllättävän hyvä myös herkkusienistä, vaikka ei rouskujen voittanutta olekaan. Voit käyttää ihan tölkkisieniä, reilusti sipulia, suola ja pippuria, ja vatkattua kermaa tai jotain hapanmaitotuotetta. (siis ranskankermaa tms, ei piimää ;D)

Maria kirjoitti...

Hyvalta kuulostaa! Olen tehnyt taalla Sydneyssa kesan keskella suomalaisen joulupoydan ja ainoa haaste oli nuo leipomiset. Piparitaikinaa ei meinannut ehtia kaulita kun se jo suli, sama ongelma kaikkien voitaikinoiden ja pikkuleipien kanssa. Tana vuonna olen tehnyt jo pipari valmiiksi ennen kesahelteita :-)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Nanna! Apua, ihana vinkki. En tajunnut yhtään niitä tölkkisieniä mitä täältäkin tosiaan saa. Aloin miehen kanssa jo miettiä mitenköhän japanilainen tulee jostakin Aasialaisista tuoreista sienistä joita näkee kaupoissa ;) Tosi hyvä vinkki. Maistuu varmaan tutummalta ihan herkkusienistä.

Maria: Hyvä pointti!! Täytyy tosiaan ottaa tuollanenkin asia huomioon, en ajatellut yhtään että leipominen kannattaa miettiä nyt etukäteen ja pakastaa ja muutenkin lämpötilaa harkita kun puuhaan alkaa. Kiitos!

Jael kirjoitti...

Ulkomailla suomalaisen joulupöydän ruokien valmistus onkin haastavaa.Täälläkin olen saanut improvisoida tietyllä tavalla,esim. samanlaista siirappia pipareihin kuin Suomessa ei ole täällä,joten olen vaihtanut sen taatelisiirappiin,ja minä myös teen luumuhillon torttuja varten yksin.En tosin itse laita mitään joulupöytää,mutta meillä on suomalaisessa kirjastossa aina jonkinlainen joulujuhla,jossa jokainen tekee jotain suomalaista jouluruokaa.Parin viimeisen vuoden olen ollut jouluaattona täällä jo pitkään asuvan suomalaisen Sirpan luona,joka aina onnistuu valmistamaan kunnon perinteellisen joulupöydän.Pari vuotta sitten toivat Suomesta savustimen,joten viime vuonna oli ihanaa savukalaakin pöydässä.Venezuelassa oli taas jouluna hallacoja,jotka ovat banaaninlehdissä haudutettuja maissitaikinanyyttejöä,joissa on lihaa ja pan de jamon;leipä jonka sisällä on kinkkua,rusinoita ja oliiveja.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Yaelian: Vaikka puhuin noista saatavuuksista, että luulen että onnistuu täällä, niin en usko, että IHAN vastaavia saan aikaan, koska enhän ole läheskään kaikkia testannut, ja varsinkin siirappi jos sellaisen löydän, on jotakin jenkkikamaa. Haaveilin, että onhan tällaisessa kaupungissa oltava joku jenkkituotteisiin erikoistunut pikkukauppa mutta sekin on vasta haaveilua ;) Ystäväsi joulupöytäkutsu kuulostaa ihanalta.. ihan kuten Suomessa, moni saa kutsun valmiiseen pöytään :) Venezuelalainen joulu kuulostaa ihan brassilta .. eli ei mitään tekemistä suomijoulun kanssa :P Mitä nyt tietenkin kinkkua ja rusinoita käytetään, kuten meidänkin jouluna..

Jonna kirjoitti...

Mutta ajattele, mikä onnistumisen riemua, kun kaikesta vaivannäöstä syntyy valmis joulupöytä. Ja kylmiä kaloja syömme, koska ne ovat niiiin hyviä ;-)

Heidi kirjoitti...

Minäkin pääsen tänä vuonna tekemään ensimmäistä kertaa joulupöytää. Tosin se johtuu siitä, ettemme varsinaisesti ole jouluna kotona vaan matkoilla, joten haluaisin syödä edes jotain jouluruokia ennen reissuamme. Ajattelin siis tehdä edes hieman jouluteemaista ruokaa joskus joulukuun puolivälissä. Kinkkua en ala paistamaan, mutta jos vaikka jonkun kalkkunarullan sais väsättyä :)

Satu kirjoitti...

Joulupöytäsi kuulostaa tosi ihanalta, ja aika erilaiselta kuin sikäläinen jouluruoka. Huvitti tuo kodinhoitajasi kommentti kylmistä kaloista; minun ukkonikaan kun ei ole koskaan tajunnut tuota samaa, miksi kaloja pitää syödä kylmänä. :-)

Täällä noista ruoista onnistuisi ehkä korkeintaan rosolli ja omatekoinen glögi, ja tuskin edes yritän tehdäkään mitään erityisiä jouluruokia. On minulla sentään puuroriisit tuotuna Suomesta, että voin keittää joulupuuron. :-)

Mutta mistä ihmeestä saatte siellä joulukuusen?

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Jonna: Mutta kuinka kaukainen haave vielä ;) Joo, siis graavilohta parempaahan ei oikein taida löytyä.. ihan ykkösherkku.

Heidi: Meillä ihan lapsuudessa oli aina ison kinkun sijasta itse asiassa iiiiso kalkkuna.. se kyllä käräytettiin minusta liian kuivaksi, että olen nauttinut aina lisukkeista muutenkin enempi ;)

Hippu: Puuroriisiä ei muuten täältäkään riisin luvatusta maasta saa... MUTTA ... ajattelin että voisin jotenkin onnistua siinä puurossa, koska täällä syödään sellaista "arroz doce"-jälkkäriä, joka on aivan kuin makea riisipuuro :) Jos seurailisi sen ohjeita ja laittaisi vähän voita päälle ;)

Kyselin kuusista, niin jotakin kasvatettuja saa lähempänä joulua, älä kysy miten se on mahdollista. Muutoinhan täällä on joulupalmuja ;)

Laura kirjoitti...

Hei,
asun itse Costa Ricassa, ja juuri näissä jouluruoka-asioissa päädyin blogiisi.
Tuosta riisipuurosta sanoisin jo kymmenien kertojen kokemuksella, että ihan tavallisesta riisistä tulee aivan mainio riisipuuro, eikä tarvi ees tehdä sellaiseksi makeaksi(täällä arroz con leche). Olen tehnyt Myllyn Paras ohjeella ja jos on näyttänyt liian "riisiseltä" vielä, lisään vain aina vähitellen maitoa, kunnes puuroutuu. Eikä siinä mene edes kauempaa kuin puuroriisistä tehtäessä(eikös sitäkin keitetä ainakin 40 min?).. Eli kannattaa kokeilla ihan tavallisena, mulla ainakin toiminut ihan hyvin.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Laura: kiitos vinkistä! Tosiaan, eka kertaa nyt täällä testasin riisipuuroa ihan tavallisesta riisistä kun valmistelin vähän mitä pystyn tekemään. Keittelin sitä varmaan just jonkun 45 min, en ainakaan yhtään kauemmin. Saattaa olla että keitin vain puolikin tuntia? Sain aikaiseksi tosi hyvän riisipuuron, onneksi. Ei se vastaa minusta IHAN tuota suomalaisesta puuroriisistä tehtyä paksuudeltaan ainakaan tuolla haudutuksella mutta se oli hyyyyvin lähellä ja sitä on siis jouluaattona luvassa ;) Itsekseni mietin, että varmuuden vuoksi keittelen sitä oikein pitkään jos se vielä muuttaisi sitä koostumusta vaikka aavistuksen.