torstai 29. marraskuuta 2012

Omatekoinen luumuhillo joulutortuille

Itse tehty luumuhillo joulutorttuihin on kätevä kun siinä voi säädellä paremmin sokerin määrää ja käyttää lempimausteitaan.

Itse keitetty luumuhillo (joulutortuille)

400 g kuivattuja kivettömiä luumuja
2 rkl luomusokeria
3 dl vettä
2 kanelitankoa
2 tl vaniljasokeria

Lisää vettä kattilaan ensin puolet ja vähitellen keittelyn edetessä loput. Sekoita luumut ja mausteet lämpimään veteen ja laita liesi miedolle lämmölle. Keittele seosta n. 30 min. Jos haluat, voit lopussa poistaa kanelitangot ja surauttaa hillon vielä tehosekoittimessa tai blenderissä, mutta itselleni riitti isoimpien luumujen rikkominen keittelyn ohessa kauhalla, enkä käynyt tekemään ihan sileää hilloa.

note to self: joulutorttuja paistaessa kaasu-uuni on erityisen tehokas pohjan suhteen, 200 astetta ihan max. lämpötila, vähempikin riittää.

Luumuhillo keittelyn alussa
Valmis luumuhillo
Joulutortut omatekoisella hillolla uuniin menossa. Mies kuvausrekvisiittaa.. Uunipeltejähän täällä ei tunneta, kaikki uunijutut on siksi vähän mietinnän takana aina ;)
Joulutortut maistuvat myös Brasilian lämmössä ;)

15 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Joulutortuista meilläkin joulunviritys aina alkaa:) Töissäkin paistoin alkuviikosta pellillisen eikä usein ole nähty niin nopsasti tyhjentynyttä pellillistä!

Paula kirjoitti...

Täälläkin on jo yhdet joulutortut paisteltu. Monesti olen ajatellut, että tuo luumuhillo olisi helppo tehdä itse ja siitä saisi paremman, luumuisemman ja lisäaineettoman verrattuna kaupan hilloon.

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Meillä on vielä tortut leipomatta, mutta kyllä niihin vielä päästään ennen joulua :-)
Ihan uteliaisuudesta : löysitkö voitaikinaa Brasiliasta vai mitä käytit ? Se on vissiin aika työlästä tehdä itse...

Jael kirjoitti...

Ihan melkein samalla tavalla olen tehnyt luumuhillokkeen täällä.Meillä on pian kirjastossa juhlat,ja sinne pitäisi viedä jotain suomalaista,joten tortut ovatkin olleet mielessä ja just eilen tein myös hillokkeen,samoilla mausteillakin:)

Heidi/Mustikkasuu kirjoitti...

Meilläkin on jo kerran herkuteltu joulutortuilla. Kyllä niitä täytyy joka joulu saada!:)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Campa: tiäkkö, en edes muista oonkohan varsinaisesti itse tehnyt koskaan kun suomessa niitä saa niin kätevästi vierailla aina ;P Tänä vuonna se on pakko tehdä jos aikoo saada yhden joulutortun! :)

Paula: Mitähän tököttejä noissa kuivatuissa luumuissakin on? tietenkin voisi ostaa tuoreita ja luomuna mutta maku on varmasti aikas erilainen. Itse en ole niin niiden modernien aprikoosihillojen ja muiden perään tortuissa koska pidän luumusta niin kovasti ;)

Minna: No mulla on pari vaihtoehtoa pakkasessa testissä noita valmistaikinoita. Tässä ekassa satsissa kokeilin lehtitaikinaversiota, kun en ole näitä käyttänyt niin että olisin osannut suoraa sanoa käykö torttihin. Kyllä se kävi. Sitten on vielä jonkin sortin voitaikina pakkasessa odottamassa.. katsotaan kumpi on parempi :) Näin kuumalla en taida alkaa leipomaan torttutaikinaa kun en ole muutenkaan mikään haka makeissa vaan joku juttu menee aina päin.........

Yaelian: niinkö? No sehän sattui! Ihania pikkujouluja! ;) Omatekoinen on ihan huippu siinä että voi varioida mausteita... ja saa tuota vaniljaakin aina mukaan ;)

Paula kirjoitti...

Aivan varmasti niissä tavallisissa kuivatuissa luumuissa on epäilyttäviä aineksia mukana. Nettikaupoista olen joskus tilannut kuivattuja, mutta aivan mahtavan meheviä luumuja luomulaatuisena.
Minäkään en ole oikein innostunut näistä modernimmista torttuhillovaihtoehdoista, jokin niissä ei vain ole oikein ;)

Petra / Patalintu kirjoitti...

Täytekö pysyi ihan hyvin torttujen sisällä? Mulle on aina väitetty että omatekoiset hillot tuppaa valumaan sieltä pois...

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Patalintu: ei sitten minkäänlaisia ongelmia ollut hillon valumisessa, ja itse laitan vielä reilusti. En ole kuullutkaan tuommoisesta mutta eka kerta se oli mullekin itse tehdä. Suosittelen.

Suomalaiset joulutortut maistuivat erityisen hyvin myös paikalliselle ystävälleni. ;) menee resepti kuulemma testaukseen: hän ei meinannut millään uskoa ettei hillo-osassa olisi banaania, oli kuulemma ihan varma ;) lieneekö vaniljan ansiota...

Unknown kirjoitti...

Näyttää supernamilta! Pakko kokeilla.

Olen itse ihan koukussa Valion luumu-rusinakeittoon, joka on ilmeisesti joulunajan sesonkimaku.

-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

SisustEllen kirjoitti...

Ihailen kyllä niin paljon tuollaista taitoa ja viitseliäisyyttä, että luumutäyte on omatekoista!!!:)
Meillä tortut on vielä paistamatta ja maistelematta:)
Terkkuja ja haleja SiosustEllenistä<3

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta, tosi hyvää hilloa tuli ja se kesti tosiaan myös paiston ihan hyvin! Ensimmäistä kertaa uskalsin nyt tehdä hillon itse ja tästä lähin en kyllä taida kaupan hilloja ostaa vaikka Suomessa joskus vielä asuisinkin! Ihanaa Joulua Brasilian lämpöön! :)

Johanna kirjoitti...

Haidi: Voisin varmasti itsekin olla koukussa tuommoiseen keittoon, mutta meillä ei ole moisista tietoakaan ;) sopis varmaan jouluaamun riisipuuroon, jos keiton kanssa söisi!

SisustEllen: Kiitos paljon kommentista ;) Oikeastihan luumuhilloa helpompaa hommaa ei olekaan, tulee ihan toisella kädellä jos torttutaikinan sulamista vaikka odottelee ;)

Anonyymi: Hei tosi kiva kuulla kun onnistuit tuossa :) Kiitos, hyvää joulunodotusta sinne jonnekkin myös, missä jouluasi vietät ;)

Anonyymi kirjoitti...

En ole vielä itse tehnyt tätä, se luvassa myöhemmin tällä viikolla. Sain kaverilta tätä hilloa lahjaksi ja tein siitä joulutorttuja. AIVAN TAIVAALLISTA. Iso kiitos ohjeen jakamisesta, vaikuttaa todella helpolta ja maku on kuten totesin mielettömän hyvä =) Hyvää joulunodotusta =)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Anonyymi: No se on nimenomaan yksinkertainen se ohje :) ! Tosi kiva että sulle maistui ja jätit palautteen, kiitos :) :) Rauhallista joulunalusaikaa sinne myös! :)