sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Tumma persikka-rahkapiirakka


Rahkapiirakka persikoilla - täyte saa tumman värinsä ruskeasta muskovadosokerista

Tein tosi retron persikkapiirakan tänään, koska mulla oli iso purkillinen rahkaa, joka piti käyttää pikimiten. Paikallinen rahka on maitotuote, jonka olen löytänyt ihan vastikään. Se on kallista ja toooosi tukevaa, mutta leivonnassa sitä voi hyvin hyödyntää. Pikkusen harmi, ettei siitä saatu suomalaisen vastineen tapaan vakioaamupalaa meidän perheeseen, koska laimennuksesta huolimatta se oli liian tujua paljaaltaan säännöllisesti syötäväksi. 

Mutta niin, kuka muistaa nämä persikoilla koristellut rahkapiirakat lapsuudesta? Eikö näitä tehty erityisesti pääsiäisen aikaan? Reseptissä seurailin Pilttipiiri.fin hedelmäistä rahkapiirakkaa, jonka tein tuplakokoisena ja hieman eri hedelmillä. Modasin myös pienesti muissa jutuissa. Huomaathan, että vuokani on tosi iso (28 cm) - aina ei välttämättä tarvitse näin isoa ainesmäärää. 

Muita lähiaikojen onnistuneita keittiöjuttuja lienee ensimmäinen guinoa-kokeiluni. Leivoin Chez Jasun reseptillä leipää ja käytin jauhoina vehnää, kaurahiutaleita ja luomuguinoahiutaleita. Ensimmäinen kerta moisen tuotteen kanssa, mutta leipä onnistui tosi hyvin ja se meni kaupaksi ennen kameraan tarttumista. Täällä Chez Jasun leipäresepti

Persikkainen rahkapiirakka yhdistyy vahvasti pääsiäiseen, mutta se sopii myös tänne keskikesään
pirteän värinsä vuoksi :)

Persikka-rahkapiirakka (28 cm:n halkaisijan irtopohjavuokaan)

Taikina:
6 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia
ripaus kaardemummaa
6 rkl sokeria
2 kananmunaa

Täyte:
1 iso tölkki säilykepersikoita (josta 480 g persikoita)
reilu loraus sitruunan mehua
300 g maitorahkaa (Brasiliassa coalhada seca light)
4 kananmunaa
2 rkl luomusokeria
4 rkl muskovadosokeria (josta tumma väri piirakkaan syntyy)
3 tl vaniljasokeria

Voitele irtopohjavuoka. Tee ensin taikina. Vaahdota rasva ja sokeri ja sekoita joukkoon jauhot, kaardemumma ja kananmunat. Levitä taikina voideltuun vuokaan pohjalle ja reunoille.

Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään lukuunottamatta hedelmiä. Levitä täyte piirakkapohjan päälle. Valuta säilykepersikat ja pilko ne ohuiksi paloiksi. Levitä persikkaviipaleet rinkiin kiertämään koko vuoka kahdessa tasossa. 

Alkuperäisen reseptin mukaan piirakkaa paistetaan 175-asteisessa uunissa 50 - 60 minuuttia. (Mutta koska mulla on falskaava kaasu-uuni, jossa liekki tulee vain alhaalta, paistoin piirakkaani 1 h 40 min pikkusen korkeammassa lämmössä) Eli kannattaa tarkkailla ja koettaa piirakkaa ja ottaa pois vasta, kun näyttää ja maistuu valmiilta ;) Persikoiden kannattaa antaa ihan paahtua.

Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua ja leikkaamista. Nautiskelimme piirakkaa ihan sellaisenaan, mutta toimii varmasti vaikka kermavaahdon tai jätskin kanssa :P 

Käytin vuokana isointa irtopohjavuokaani, jossa on tarjoiluun sopiva valkoinen kivi pohjana ja venyvät silikonireunat - tosi hyvä Lékuén irtopohjavuoka, suositelen!
Joskus ruusu on kuivuessaankin niin nätti, etten malttaisi luopua. Vielä saivat tässä kattauksessa kaunistaa. 

Tumma persikka-rahkapiirakka

10 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Nami,onpa herkullisen näköinen torttu:) Täällä onneksi saa ihan hyvää rahkaakin,kiitos venäläisten.

Maria kirjoitti...

Siis aivan ihana! Olen taalta loytanyt kaikkien naiden vuosien aikana vain yhden valmistajan jonka rahka oli niin maultaan kuin rakenteeltaankin lahella suomalaista rahkaa. Purkillinen tosin maksaa noin 7 euroa joten ei silla ihan joka paiva herkutella ;-) Taalla on persikkakausi parhaimmillaan, joten tatahan voisi kokeilla vaikka tuoreillakin persikoilla. Kuulostaa tosi herkulta! :-)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Yaelian: ai kun kiva, kateeksi käy! meillä tämä "seca" on valtavan jäykkää ja voimakkaan jopa etikkaisen makuista, sitten se joka ei ole ns. "kuivaa" niin on laihempaa kuin laimennettu kermaviili.. ei ihan vastaavaa kuin suomessa ole löytynyt.

Maria: Hintaa ihmettelen minäkin.. miksi ihmeessä se rahka maksaa muualla niin paljon ;) ? No todellakin tuoreilla normaalisti, muttei retroversioon tietty viitsinyt tuhlata ;)

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Minä rakastan rahkaa ja rahkapiirakoita. Tämäkin näyttää ihanalta !

Heidi kirjoitti...

Ei voi olla totta, minäkin tein ihan vasta persikkapiirakkaa ja muistelin, että se oli mun lemppari 90-luvulla! Mun piirakka oli joku Valion ohje siltä ajalta ja se oli hieman kermaisempi, mutta muuten saman näköinen ;) Ruokatelepatiaa?

Villikataja kirjoitti...

Hei vaan! :-)

Laitoimme sinulle blogihaastetta, haaste löytyy viimeisimmästä postauksestamme: http://villikataja.blogspot.fi/2013/01/haasteen-loppuosa.html

Lisa kirjoitti...

Näyttää herkulliselta! Rahka on aina hyvää mmm!:)

Jael kirjoitti...

Olisko siellä sitten jotain millä tuohon secaan voisi lisätä jotta siitä tulisi parempaa?

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Yaelian: en oikein ole keksinyt - tai mulle se uppoaa jopa tuollaisena kuivanakin paremmin muttei miehelle. Täytyy pitää silmät auki jos löytyis jotain muiden merkkien vastaavia, niissähän saattais olla eroja. Meillä on muuten noissa lähi-idän tai arabipaikoissa aina tarjolla tuota coalhada secaa.. mikä lie ois sit vastaava siellä seuduilla. Itse en muista dubain ajoilta että oisin mitään rahkaa buffeteissa säännöllisesti nähnyt :D

Unknown kirjoitti...

Herkullisen näköinen piirakka. Maitorahkaa saattaisi itselläkin tulla maailmalla ikävä.