maanantai 15. huhtikuuta 2013

Kajottikurpitsa-kananmunasalaatti


Chuchu, suomennettuna kajottikurpitsa tai päärynävihannes (eng. chayote), on yksi edullisimpia kasviksia täälläpäin. Se on Väli-Amerikasta lähtöisin oleva miedon makuinen kasvis. Sen pinta on täkäläisessä lajikkeessa piikikäs ja väri vaalean vihreä. Chuchu sopii hyvin monenlaisiin kasvislisukkeisiin ja salaatteihin. Miedon makunsa vuoksi siihen kannattaa imeyttää makua keittovaiheessa. Hetki sitten kylässä oli lapsia ja kodinhoitajamme valmistama chuchu upposi suomalaislapseen ihan perunana (vaikka ei väriltään niin vaalean keltainen olekaan vaan valmiinakin vihreä).

Chuchu kannattaa kuoria kuorimaveitsellä juoksevan veden alla, tai vastaavasti hieroa hyvin oliiviöljyä käsiinsä ennen kuorimista, jotta välttää kuoriessa käsien likaantumisen kuoren alta nousevaan nesteeseen. 

Chuchu kannattaa kuoria juoksevan veden alla tai öljyämällä hyvin kädet ennen kuorimista

Kajottikurpitsa-kananmunasalaatti (Chuchu com ovos)


3 chuchua
n. 4 dl vettä
1/2 kasvisliemikuutio (Knorr Vitalie)
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2 rkl punaista paprikaa
2 kananmunaa
1 valkosipulinkynsi
1-2 rkl tuoretta ruohosipulia 

Kuori chuchut ja voit ottaa pois keskellä olevan vaalean "siemenen". Leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kiehauta kattilassa vettä ja lisää chuchu-palaset veteen (lisää vettä niin, että chuchut juuri peittyvät). Lisää joukkoon oliiviöljyä, 1/2 kasvisliemikuutiosta sekä vielä ripaus suolaa. Paahda nopeasti paistinpannulla myös pieneksi silputtu valkosipuli oliiviöljyssä ja heitä keitinveteen. Kiehumisen aikana voit paistaa pieneksi silputun paprikan valmiiksi. Kokeile chuchun kypsyys haarukalla - keittämiseen menee aikaa noin 5-8 minuuttia riippuen palasten koosta. Rakenne on valmiina helposti haarukoitava, muttei ihan mössöpehmeä. Valuta valmiit palaset ja sekoita niiden joukkoon kananmunat murusina, paahdetut paprikat, reilusti tuoretta ruohosipulia ja oliiviöljyä. Tarkasta maku ja mausta vielä suolalla ja mustapippurilla. 


Chuchua valmistetaan Brasiliassa usein kananmunan kanssa
Kolme pienehköä/ keskikokoista chuchua

6 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Enpa tiennytkaan nuiden suomenkielista nimea, mutta tosiaan taallakin ovat nyt sesongissa. Itse en ole kokeillut, mutta tata reseptia voisin hyvin kokeillakin.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Maria: En minäkään ois tiennyt, katsoin vaan jostakin netistä niin olihan sille käännös löydetty :) Täällä noita on tosi paljon tarjolla, niin täytyy koittaa erilaisia tekotapoja. Kannattaa koittaa jos oikein sesongissakin ovat :)

Anonyymi kirjoitti...

Näyttääpä hauskalta ja mielenkiintoiselta kasvilta. Mustajuurelle sukua tahraavuutensa kautta?

SatuKoo kirjoitti...

Aivan uusi tuttavuus mulle, kiva postaus!

Jael kirjoitti...

Venezuelassa näin noita ja taisin syödäki jossain,mutten itse koskaan kokeillut.Kiva salaatti!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

luimupupu: Tosiaan, en tiedä ollenkaan tarkemmin tästä. Mustajuurta en edes muista koskaan itse käsitelleeni? Nämä tällaiset on aina mielenkiintoista tietoa, kun muuten tulee leikkuulaudalla yllätyksiä ;)

SatuMaria: No mietin kans että tehdäänköhän tätä juuri muualla.. täällä on yleinen mutta en muista suomessa koskaan törmänneeni tai en ainakaan muista.

Jael: No täällä suunnalla sitä tosiaan saakin, eipäs mulla tästä Suomen ajoilta olekaan mitään kokemuksia. Aina oppii jotain uutta jos menee ennakkoluulottomasti ruokakauppaan ;) Monesti ostan ja kodinhoitaja tekee ensin.. sitten maistelen ja teen jotain itsekin seuraavalla kerralla ;)