keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Jamie Oliverin täydellinen uunibroileri

Kokonainen broileri


Jamie Oliverin kokonaista broileria on kokkailtu aikoja sitten paljon blogeissa. Itse tutkin tarkemmin mm. Sorsanpaistaja ja Otetaan ensin puoli kiloa voita -blogeja linnun maustamisessa ja itse paistamisessa. (En valitettavasti jostakin syystä omista Jamien kirjoja ainuttakaan)

Sorsanpaistajan reseptiä melkein noudatellen lintuni sai tällaisen kohtelun:

Jamie Oliverin täydellinen uunibroileri

1 kokonainen jyväbroileri
suolaa ja pippuria
3 pientä kourallista tuoreita tai ei tuoreita yrttejä:
(basilikaa, persiljaa, meiramia, rosmariinia, rakuunaa) hienonnettuna
4 laakerinlehteä revittynä
palanen chiliä hienonnettuna
valkosipulinkynsi 
4+ rkl oliiviöljyä
1 sitruuna 3 lohkona

Paistopussi tai kannellinen uunivuoka!Valkosipulia ja persiljaa,
sitruunat sisään menossa

Pane uunipannu uuniin ja kuumenna uuni 225-asteiseksi. Huuhtele broileri ulko- ja sisäpuolelta ja taputtele se mahdollisimman kuivaksi talouspaperilla. Hiero linnun vatsaonteloon suolaa. Irrota nahkaa varovasti ja ehjänä rintalihoista. Hiero hieman suolaa lihaan nahan alle ja työnnä sinne osa hienonnetuista yrtiteistä, chilistä, valkosipulista ja öljytilkasta tehtyä seosta (jätä osa vatsaan ja pinnalle). (Itse en ollut seuraavien vaiheiden kaltaisesti järjestelmällinen vaan lisäsin yrttejä kanaan eri puolille useaan otteeseen, ekaa kertaa kun sähelsin ;))

Työnnä broilerin vatsaan sitruunalohkoja

Lisää sitten vatsaonteloon lohkottu tuore sitruuna, ja osa yrteistä. Vedä nahka varovasti takaisin paikoilleen ja tarkista, että lihaa ei jää pilkottamaan nahan alta. Linnun jalat voi joko sitoa, tai pistää nahkaan reiän ja tunkea koivesta törröttävän luun nahan läpi jolloin ajaa narun aseman. (Stockan herkku oli keksinyt tällaisen linnulleni) Koipiin voi tässä vaiheessa leikata 3-4 viiltoa kumpaiseenkin, sekä valaa öljyisiä yrttejä, mutta itse en tätä tällä kertaa tehnyt.

Broileri käsittelyssä

Sivele vielä hieman oliiviöljyä linnun nahkaan ja mausta pinta reilusti suolalla ja pippurilla sekä lopuilla tuoreyrteillä. Ota kuuma uunipannu uunista ja kaada pohjalle hieman öljyä. Aseta lintu pannuun kyljelleen ja pane pannu takaisin uuniin. Anna broilerin ruskistua uunissa 5 minuuttia ja käännä se sitten toiselle kyljelle. Ruskista taas 5 minuuttia ja käännä sen jälkeen lintu rintapuoli ylöspäin. Kypsennä broileria vielä 225 asteessa 30 min ja jatka kypsentämistä vielä vajaa 30 min 200 asteessa. Vähensin loppuajaksi lämpöä ihan siitä syystä, että broileri savutti aikalailla uunissa ja oli väriltäänkin jo aika ruskea. Kävisiköhän tässä kohtaa paistopussi tai kannellinen uunivuoka - itse en omista niin korkeaa vuokaa eikä pussejakaan ollut? *lisäys: broileri on hyvä kuitenkin laittaa johonkin umpinaiseen tai uuni saa aika kunnolla rasvaa ympäriinsä.. sitä on tässä jälkikäteen jynssätty irti pitkään!

Broilerista tuli tosi tosi hyvää - aika erilaista kuin kaupan valmisbroilereista, jotka on nekin ihan hyviä. Isoin ero oli lihan kosteudessa, jotenkin lintu pysyi ihan mielettömän mehukkaana, ei sellanen lihasäikeittäin revittävä kuiva juttu ollenkaan. Nahka supermaustunutta ja hyvää.


Broileri uunista tulikuumana

2 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Tuo nahka juuri onkin herkullinen kun se paistuu rapeaksi. Sait siihen niin kauniin varinkin!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Maria: Niimpä ja kyllähän se nahkakin makua saa kun käyttää paljon tuoreita yrttejä ja paahtaa oikein :) Mutta onhan syötävää kahdelle.. huh huh..