keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Uuniperunat kahdella täytteellä (lämminsavulohi-kapris ja kinkku-paprika)

Jokaiselle kannattaa varata kaksi perunaa - useimmat haluavat maistaa tarjolla olevia eri täytteitä :)

Suomen lomastani on jäljellä enää vain muutamia päiviä. Matka on ollut ihana - tällä hetkellä en menisi minnekään muualle niin mielelläni lomalle kuin Suomeen. Seuraavan kerran sitten vuoden päästä. Tänään kutsuin vielä pari sukulaismiestä syömään tänne kalustettuun asuntoon, jossa majailemme pari vikaa viikkoa ja tein jotakin sellaista, jota en voi Brasiliassa kohta enää syödä. Usein tämä onkin ollut teemana, jos Suomessa olen keittiössä jotakin tehnyt. Meillä ei ole Brasseissa tarjolla koko suomalaista valikoimaa maitotuotteista, ja kermaviili mm. on tällainen tuote, joka uupuu meiltä kokonaan. Siksi tarjosin tänään uuniperunoita kahdenlaisilla täytteillä käyttäen pohjana creme fraichen ja kermaviilin sekoitusta. Myös Suomessa saatavilla oleva peruna on brasilialaista maukkaampi.

Folionyytit uuniin menossa

Uuniperunat (4:lle)

8 kpl Rosamunda-perunaa
(hyvä varata 2 kpl per syöjä jos kutsut vieraita ;)

Pese Rosamunda-perunat hyvin ja tee pintaan ristiviilto veitsellä. Rouhi perunoiden päälle suolaa myllystä. Kääri perunat sitten folioon. Lado perunanyytit uunivuokaan ja kypsennä 200-asteisessa uunissa reilun tunnin ajan. (Testaa kypsyys tikulla jos epäröit tai käytät erityisen isoja perunoita)

Lämminsavulohi-kapristäyte uuniperunalle

Sekoita täytteen aineet keskenään tahnaksi ja laita hetkeksi tekeytymään jääkaappiin

Lämminsavulohi-kapristäyte uuniperunoille (4:lle)

200 g creme fraiche
1/2 prk kermaviiliä
n. 150-200 g lämminsavulohta
5 kpl isoja kapriksia silputtuna
1/4 palanen isosta punasipulista
loraus sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria
tuoretta ruohosipulia
tuoretta sitruunamelissaa 

Tarkasta maku - voit aina lisätä mausteita!

Sekoita silputut yrtit, muut mausteet ja kala/liha creme fraichen ja kermaviilin sekoitukseen. Tarkasta maku - tuoreita yrttejä kannattaa käyttää reilusti. Anna maustua jääkaapissa. Avaa folionyytit ja purista varovasti käsillä perunanyyttiä pohjasta niin, että ristiviilto ylhäällä halkeaa. On muuten kuumaa hommaa, kannattaa olla varovainen. Lusikoi täytettä perunalle ja nauti kuumana saaristolaisleivän kanssa. 

Kinkku-paprikatäyte uuniperunalle

Sinappi sopii tässäkin maustamaan kinkkutäytettä makean paprikan kanssa

Kinkku-paprikatäyte uuniperunoille (4:lle)

1 purkki creme fraiche
1/2 purkki kermaviiliä
n. 150 g ylikypsää palvikinkkua
1 reilu punainen paprika
1/4 lohko isosta punasipulista
reilu rkl sinappia
loraus oliiviöljyä
iso kourallinen tuoretta persiljaa
tuoretta ruohosipulia
mustapippuria
suolaa

Tee yllä olevan kaavan mukaisesti samalla tavalla.

Jossakin tuolla kasan alla on ne maitotuotteet :)

5 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Ihana tuo lämminsavutäyte.Suomessa ollessaan sitä haluaakin kokeilla kaikkea mitä ei sitten asuinmaassa saakaan.Söin nyt Suomessa ollessani lohta melkein joka päivä,vaikka saahan sitä täältäkin,mutta tyyriillä hinnalla.

annemi kirjoitti...

Uuniperuna on niin kiva ruoka, sitä voi muunnella äärettömästi :)

Nanna kirjoitti...

Ja mä rakastan uuniperunoita. Kesä on sillälailla vähän uuniperunaton kausi, uusien takia, mutta nythän vois avata sesongin pikkuhiljaa.

Maria kirjoitti...

Kuinka nopeaan se Suomen loma sitten menikään! Aina sama juttu :-( Tiedän hyvin tuon maitotuotteiden rajallisuuden ulkomailla. Meiltäkään ei saa kermaviiliä, joten olen käyttänyt 'sour cream' sen sijaan joka on ihan ok. Rahkaa, kunnon piimää, leipäjuustoa ja Oltermannia (tai Pohjanpoikakohan se on Lapissa) ja valtavia valikoimia erilaisia maitotuotteita kaipaan kyllä Suomesta!
Uuniperunoita voisikin tehdä ennenkuin meilläkin tulee liian kuumat kelit.

Turvallista kotimatkaa! xx

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Yaelian: Tuntuukin että kun tankkaa tiettyjä juttuja täällä varastoon niin hetkeen ei varmaan olekaan niin tarvetta saada ... osaa raaka-aineista tosin kaipaa kun ovat vaan osana ruuanlaittoa kuten niin monet maitotuotteet.

annemi: Totta! Tosi monipuolinen onkin mutta tulee ihmeen harvoin tehtyä.

Nanna: Syksyn pimetessä joo :) Vitsit täällä muuten on jo viileää kun satelee aikalailla jne. Mutta silti..ei ole Suomea ihanampaa :)

Maria: no joo noissa ne puutteet onkin pahimmat! Löytyis edes sour cream. Meillä ei ole rahkaa, kermaviiliä, piimää, creme fraichia, leipäjuustoa.. homejuustot tuhottoman kalliita ja valinnanvaraa se yksi jos joskus löytyy :) Meillä on jo kevät aika pitkällä Brasseissa.. kohta ei tee varmaan kuumia uuniperunoita mieli :)