lauantai 6. lokakuuta 2012

Brigadeirot pikkukupeissa

Brigadeiro no copinho

Brigadeiro on brasilialainen makea suklaatryffeli, johon tuntuu törmäävän joka puolella - niin kahviloissa, ravintoloissa kuin ystävienkin kahvipöydissä. Jokainen brasilialainen tuntuu niitä rakastavan ja se on varma tarjottava niin aikuille kuin lapsille. Brigadeiroja on moneen makuun: niitä voi pyöritellä palloiksi ja koristella strösseleillä, karkilla tai vaikkapa pähkinärouheella mutta massan voi myös kaataa pikkukuppeihin, koristella pinnan kauniiksi ja tarjoilla brigadeiroille suunnitelluilla minilusikoilla ;) Pidän ehdottomasti eniten näistä brigadeiroista kupeissa, koska massasta saa silloin löysempää ja kermaisempaa. Jos totta puhutaan, ne kaakaojauheesta tehdyt brigadeiropallerot ei ole kauheasti minun makuuni. 

Meillä oli täällä kotona eilen kutsut, jonne paikallinen ystävämme yllättäin toi valtavan määrän brigadeiroja tarjolle. Muutamia niistä jäi ylikin, ja onneksi, sillä sain nyt tännekin niistä hyvän reseptin jakoon kuvan kanssa. Ystäväni kodinhoitajan reseptillä:

Brigadeirot pikkukupeissa

1 tlk kondensoitua maitoa
2 dl kermaa (creme de leite)
80 g tummaa suklaata

Lämmitä kattilassa kondensoitu maito ja suklaa. Sekoittele 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Laita  levy pois päältä ja lisää kerma, sekoita hyvin ja valuta pikkukuppeihin, ja koristele makusi mukaan (nomparelleja, strösseleitä ym). Laita kupposet pakkaseen tai jääkaappiin odottelemaan tarjoilua mutta ota tunti ennen tarjoilua lämpenemään huoneenlämpöön. Suoraakaan kuumasta kattilasta brigadeiromassaa ei voi tarjota, koska sen pitää tekeytyä. Säilyvyys: 4 päivää jääkaapissa kelmun alla, pakkasessa pidempään.

Tällainen löysempi ja kermainen brigadeiromassa muistuttaa jäähdytettynä jonkin verran suklaavanukasta ja on ainakin meillä erityisesti myös tyttären herkkua.

Lisäyksenä vielä kommenttien puolelta, että pikkukippo on 5 cm korkea ja yläreunan halkaisija 4 cm. Kippoon menee muutama ruokalusikallinen. 

Brigadeirot kannattaa kyllä antaa lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoilua

Suloiset pikkukupit on erityisesti lasten mieleen mutta siisti tarjottava myös aikuisten juhlissa

16 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Brigadeiroja olen tehnyt joskus kauan sitten kun brasilailaistuttu opetti niiden teon ja joku aika sitten vapaaehtoispaikassani brasilialainen nainen valmisti meille niitä,mutta ne ovat minun makuuni nykyään aivan liian makeita.Mutta kiva tarjottava kutsuilla kuitenkin.,Nuo sinun brigadeirusi näyttävät kivalta noissa kupeissa.

Jael kirjoitti...

Mutta piti sanoa,että nuo sinun tosiaankin ohjeen mukaan ovat paljon kevyemmät ja tosi namit varmaankin:)

Maria kirjoitti...

Nama kuulostavat tosiaan kuin suklaamousselta - ja herkulliselta!Tumma suklaa varmasti tasapainottaa tuon kondensoidun maidon makeutta. Voisikohan niihin laittaa mauksi vaikka kahviakin? Aika hauska tuo "ystavani kodinhoitajan reseptilla" :-) Kuulostaa suomalaisen korvaan niin uskomattomalta! :-D

Elena kirjoitti...

Kuulostaa ihanalta ! Minkä kokoisia nuo kupit on - millaisen määrän tuota syöaikuinen tai lapsi ?

Elena

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Elena: Hei! pikkukippo on muutaman millin vajaa 5 cm:n korkea ja yläreunan halkaisija on 4 cm eli sieltä se on leveimmillään. Mahtuisiko kuppiin ihan max. muutama ruokalusikallinen? Hienostunut lady söisi varmaan yhden, makeanhimoisempi vaikkapa 3 :D
Lapsille on riittänyt yksi :)

Yael: No, siis noissa ei ole voita, sitä ihmettelin itsekkin. Voihan sinne lorauttaa sulatettua voita jos oikein raskasta haluaa mutta tässä on tuo kerma! :) Eihän ne tosiaan mitään kevytherkkua ole mutta kiva makea suupala :P

Maria: Brigadeiroja saa myös kahvin makuisena ;) Niissä lisämausteissa on taivas rajana, samoin koristeluissa. .. kodinhoitajista, tosiaan.. pitkään puhutaan ensin kuinka näitä tehdään ja sitten käykin ilmi että itse tekijä onkin aina kodinhoitaja täälläpäin ;)

Jael kirjoitti...

Hih,tuo kodinhoitajajuttu on minulle tuttu Venezuelan ajoistani.Kävimme aina välillä syömässä tuttavaperheen luona,jossa tietysti ainoastaan kodinhoitaja valmisti kaiken (todella hyvän) ruuan.Kun sitten kerran ehdotin heille,että minä voisin kerran tehdä heille siellä ruokaa ja siivotakin jälkeni,he ihan kauhistuivat!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Yaelian: Hehhh... juurikin noin :D siellä on menetetty yöunet vieraspaikassa! Kyllä tuo on nimenomaan kaava, ruokaa ei tee emäntä itse. Se ostetaan take awayna tai kodinhoitaja tekee. Eilen halusin vähän suomalaista tunnelmaa tänne ja uuni oli kuumana koko illan kun rouva eli minä itse tein ruokaa ;) Ennen vieraiden tuloa minunkin kodinhoitajani istuskeli keittiöpuuhieni vieressä ja ihmettelin siinä eikö aio lähteä viikonlopun viettoon, niin kertoi jäävänsä siivoamaan mun sotkuja.. no ihmetys oli suuri kun sanoin että mulla menee iltaan asti että siivoan mielläni itse ;)

Nanna kirjoitti...

Mun äitillä ja isällä oli kans Bangladeshis pikkuruinen ja nuori, mutta vallan voimakastahtoinen kodinhoitajatar Shadona, joista on meillä monta ihanaa juttua ja muistoa.
Mulla tuli heti mieleen kans, että näitä vois tehdä lasten synttäreille.

Milla kirjoitti...

No ei voi noin maukkaalla ohjeella kyllä kovin pieleen mennä, herkun näköisiä!

Jonna kirjoitti...

Arkiruoan saisi minunkin puolestani kokata meillä joku muu ;-) Tämä varmaan saisi brasialaiset kauhistumaan, mutta voisiko tuota makeutta taittaa tarjoamalla näitä vaikkapa joidenkin happamien marjojen koristamana - pinnalle punaviinimarjoja tms?

Pipsa kirjoitti...

Ai miten ihana ohje! Nämä olisivat tosi hyvää vierastarjottavaa - pitää korvamerkitä ohje siis :-) Tällaiset jonkin maan kulttuuriin vahvasti liittyvät ruokaohjeet ovat ihania, kun voi ikään kuin tehdä pienen ruokamatkan ihan omasta keittiöstä käsin toiseen kulttuuriin :-)

La fille du vent kirjoitti...

Ei oo totta! Ihastelin näitä juuri Food Networkin Unique Sweets -ohjelmassa. En ehtinyt reseptiä kirjata ylös, mutta ajattelin googlettaa myöhemmin. Ja mihinkös törmäsin?

Nyt kun vielä löytäisin kondensoitua maitoa :)

Hannele kirjoitti...

Pikkukipot näyttävät aivan mahtavilta! Oulun Puistolassa lounaalla tarjolla on pienen pienissä kipossa jälkkäriä. Se on minusta aivan loistava idea.

Unknown kirjoitti...

Kuulostavat herkullisilta ja varmaan pikkukipollinen juuri sopiva määrä makeaa. Ihana tarjotin!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Nanna: hehh.. okei, no se on varmasti ollut eksoottinen paikka :) Kyllähän näistä suomalainen ainakin saa usein ihmettelemisen aihetta kun joku järjestelee ja höyryää omassa kotona...

Milla: Aika simppelit on ohjeet tosiaan! :) Mutta hyvä niin päin.

Jonna: Kyllähän näistä variaatioita näkee - varmasti ihanasti tuolla tavalla happaman marjan kanssa. Täällä ne variaatiot on yleensä pinnan koristeluiden Väreissä :D Joskus näkee tosin valkosuklaasta tehtyjä brancoja tai kahvilla maustettuja mutta pinnalla on nomparellit :)

Pipsa: Minuakin kiinnostaa eri maille tyypilliset herkut ja muut ruuat. Tämä nyt on ainakin supertunnettu täälläpäin.

La fille du: Niinkö?? No kivaa että ajoitus toimi kerrankin :) Kondensoitua maitoa saa minusta jo ihan Prismoista ja Cittareista ainakin? On tölkeissä myynnissä.

Hannele: Täällä kans tehdään jälkkärit lounaspaikoissa pikkukuppeihin, tällaisiin muovisiin.. eri jälkkärit eri mallisissa ;)

Minna: Kiitos, mäkin tykkään tuosta perhosvadista.. on oikeastaan piirakkavuoka kai mutta käy matalan reunan johdosta näinkin :)

Minka kirjoitti...

Nams! Herkullisen näköisiä :-) Ja tuo ylhäällä oleva kohmeinen jogurtti näyttää myös ihanalta :-)