tiistai 16. joulukuuta 2008

Joulun maku maustekakussa

Jouluisen hedelmäinen maustekakku

Reseptin tähän "mummin maustekakkuun" löysin täältä. Tässä omassani on lisäyksenä kasa hedelmiä, koska alkuperäisessä niitä ei juuri ollut ja minusta ne vaan on niin oleellinen osa jouluista maustekakkua. Tällä tainnutti kyllä maustekakun himon - voin suositella :)

Täysin jäähtyneen kakun voi koristella vielä tomusokerilla

Mummin maustekakku

2 dl siirappia
2 rkl piparkakkumaustetta (itse laitoin 2 rkl:n kasan jossa kaardemummaa, inkivääriä, kanelia, vaniljasokeria, neilikkaa)
100 g voita
2 dl piimää*
1 dl smetanaa*
reilu loraus kuohukermaa
2 tl hillottua sokeroitua appelsiinikuorta
n. 4-6 kpl kutakin; kuivattuja aprikooseja, luumuja ja taateleita
2 munaa
2 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa (vehnäjauhoihin sekoitettuna)

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Voitele ja korppujauhota iso kakkuvuoka (vetoisuus 1 l).

Kuumenna siirappi, mausteet,  hillotut appelsiininkuoret ja muut hedelmät pilkottuina pieneksi. Sekoittele hetken aikaa kuumassa siirapissa ja anna hedelmien hieman pehmentyä. Ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon rasva, kerma, smetana ja piimä.

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää joukkoon siirappi-mausteet kattilasta ja jauho-soodaseos. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Kumoa kakku heti kuumana ja anna jäähtyä kokonaan ennen tomusokeroimista.

*piimän ja smetanan voi halutessaan korvata esim. kevytmaidolla, kermalla ja ranskankermalla (Requeijão Cremoso Vigor Tradicional). Olen tehnyt näin nykyään tämän kakun kanssa ulkomailla asuessani koska meillä ei noita tuotteita löydy Brasiliasta.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Teitkö silikonivuoalla? Näyttää niin tasaiselta että mietin saako teflon-vuoilla edes noin tasaista pintaa aikaan :)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Meeri: moiks, kyllä se on joku 10 v vanha lohjalaisilta saatu normaali teflon-kakkuvuoka. Ei ollut korppujauhojakaan itsellä vaikka ne tuohon reseptiin laitoin kun unohdin ostaa eikä mulla kai niitä ole koskaan ollutkaan. Voitelin kunnolla ja koitin yhdestä ciabatasta kopistella jotakin muruja mutta ei ollut periaatteessa mitään ;) Silti se tippui vain pois..

Nuo reiät tuli tikusta jolla kokeilin kypsyyttä kun meillä on aika tehokas uuni, 55 min riitti hyvin ;)

arleena kirjoitti...

Mehukas maustekakku.