maanantai 21. helmikuuta 2011

Paimenen piiras (Shepherd's Pie)

Paimenen piiras (Shepherd's Pie) 


Omenaminttu teki juuri paimenen piiraan, ja kirjoitteli sen reseptin blogiinsa upeiden kuvien kera. Ihmettelin sen nähdessäni, etten todella ole koskaan tätä(kään) itse tehnyt. Tänään ajellessani (ex tempore) ruokakauppaan, tämä piiras tuli mieleen, ja soitin isälleni, joka luki minulle auliisti Omenamintun blogista paimenen piiraan raaka-aineet. Alla resepti vielä itsellenikin muistiin. Sillä syntyi todella hyvä shepherd's pie, suosittelen. (*suurensin alla olevaa niin, että sain isoon vuokaani n. 800+ g jauhelihaa oikeat suhteet)

Lisäys: katso myös myöhemmin blogissani tehty Cottage Pie täältä

Paimenen piiras (Shepherd's Pie)
(4 - 6:lle)

valmista perunamuusi 1 kg:sta perunoita (muusissa kermaa, voita, suolaa)
2 dl vahvaa juustoraastetta (Mustaleima)

2 pientä sipulia
2 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
1 rkl öljyä
400 g karitsan jauhelihaa (sika-nauta/nauta käy myös)
2+ rkl tomaattipyrettä
1 tl timjamia
ripaus chilipippuria
n. 1 ½ tl suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä

Kuumenna uuni 225 asteeseen ja voitele uunivuoka. Lisää valmiiseen perunasoseeseen juustoraaste.

Raasta porkkana, hienonna sipuli

Hienonna sipuli ja raasta kuoritut porkkanat raastimen karkealla terällä. Viipaloi varsisellerin varret. Ruskista jauheliha paistinpannulla öljyssä. Lisää joukkoon sipulit, porkkanaraaste sekä varsisellerit ja kypsennä keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää tomaattisose, mausteet ja jauhot jauhelihaseoksen joukkoon ja sekoita.

Lisää 4 dl vettä, hauduta hetki ja tarkista maku suolan ja mausteiden varalta (saa olla makua!). Kaada jauhelihakastike uunivuokaan ja lusikoi sen päälle perunamuusi. 

Valmiina uuniin menossa

Levitä pinta tasaiseksi ja koristele pinta haarukalla. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.


Uunista tulleena, paimenen piiras

Ihanan tuhtia talviruokaa :)

7 kommenttia:

Hannele/Omenaminttu kirjoitti...

Olitpas nopea :) Laitoit kivoja sarjakuvia ja hauskaa, että teillekin maistui!

Maria @ Scandi Foodie kirjoitti...

Taalla ne vaittavat, etta "shepherd's pie:hin" tulisi kayttaa lampaan jauhelihaa ja jos kayttaa naudan jauhelihaa niin se on sitten "cottage pie" ;-) Oli siis nimi mika hyvansa, ihana resepti! Mullakin on mennyt jo pitemman aikaa kun tata tein viimeksi, joten pitaisi tehda taas kun ilmat viilenevat ja alkaa haluttaa tuhdimpaa ruokaa :-)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Omenaminttu: Joo hyvältä kuulostavia reseptejä täytyy koittaa nopeaa :) Ja hyväähän se oli. Mies tuli työmatkalta syömään tuota ja kysyi monta kertaa.. miten tää on tehty, ompa hyvää :)

Maria: No itse asiassa kun googlettelin tuota niin cottage pie tuli aina vastaan (en tiennyt silloin mikä se on..mutta muistan nimen), joku muukin korvannut lampaan naudalla :D Joo hyvä huomio, laitoin sen lampaan tuonne reseptikohtaan tietoon.

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Äh, kaipa tätä on nyt sitten ihan pakko tehdä - ensin jäi houkuttamaan ruokalehdessa, sitten teki Omenaminttu ja nyt Sinäkin... oliskohan tämä sopivaa lohturuokaa viikonlopuksi, kun pojat palaavat isovanhempien luota kotiin ?

Nelli kirjoitti...

Ihastuttava ruokablogi sinulla, tulen toistekin.
Täytynee kokeilla minunkin.

Anonyymi kirjoitti...

Olipa ihanaa,kannatti tehdä oli niin houkutteleva resepti.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Eriqou: no sitä tämä nimenomaan on ja varmasti lapsillekin sopivaa.

Nelli: Kiitti Nelli! Tervetuloa uudelleen!

Anonyymi: Kiva jos onnistui. Meillä maistui kans ja syötiin useampana päivänä.