lauantai 31. joulukuuta 2011

Mausteinen Tagine ja Mausteisten muutto Brasiliaan

Marikkolainen Tagine naudan
palapaistista ja taateleista

Hyvää uutta vuotta 2012 ystävät! Meille se tuo mukanaan uskomattomia mullistuksia. Olemme nimittäin muuttamassa perheellä Brasiliaan tuossa helmikuusta! Tämä tieto ei ehkä olisi tullut kohta yllätyksenä, kun ruokavalio saattaa saada jotakin outoa twistiä paikallisesta makumaailmasta ammentaen. Sellaista tiedossa siis Mausteisen Mantelinkin reseptiikkaan. Samalla jään kotiäidiksi ja -rouvaksi taasen ja aikaa toivottavasti myös itse tehtyyn kotiruokaan on käytössä runsaammin.

Tämä uusi vuosi vietettiin kuitenkin koto-Suomessa. Jos vuodenvaihteessa olisi ollut hyytävän kova pakkanen, tällainen haudutettu lihapata olisi sopinut ehkä paremmin kuvioon, mutta toimi se lauhemmallakin säällä. Rakettien tuijottelun lomassa nautiskeltiin nimittäin marokkolaista Taginea naudanlihasta. Hivenen makeaa pata sai taateleista. 

Marinadi:

3 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
2,5 valkosipulinkynttä
vajaa 2 tl suolaa
1 tl paahdettua paprikajauhetta (Pimenton)
1 tl tuoretta inkivääriä raasteena
1/2 tl kuivattua chiliä morttelin kautta
1 tl juustokuminaa
1 tl garam masalaa
2 rkl tuoretta korianteria

Sekoita marinadi hyvin lihapalasille,
kelmuta ja laita jääkaappiin

Sekoita marinadin ainekset kulhossa olevien naudan palapaistipalojen päälle. Pyörittele lihoja niin, että marinadia on jokaisessa palassa. Jätä jääkaappiin maustumaan ainakin muutamaksi tunniksi, mitä pidempään, sen parempi. 


Keitä Taginen kaveriksi basmati-riisiä

Tagine naudanlihasta ja taateleista

1 kg naudan palapaistia (isoina palasina)
2 porkkanaa
1 sipuli
1 tl inkivääriä
3 valkosipulia
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl hunajaa
kourallinen taateleita
5 dl kanalientä

Lisää paistinpannulle oliiviöljyä. Kuori ja paloittele porkkanat ja lohko sipuli neljään osaan. Lisää ne paistinpannulle. Paistele niitä viitisen minuuttia, lisää sitten mukaan inkivääri raasteena sekä valkosipulit silputtuna. Lisää vielä joukkoon 1 rkl tomaattipyrettä, hunajaa sekä kourallinen taateleita.

Valmis pata. Koristele pinta vielä
tuoreella korianterilla

Kaada paistinpannun sisältö Tagine-pataan. Tee lihojen ruskistus kahdessa, kolmessa osassa: kuumenna pannu hyvin kuumaksi oliiviöljyn kanssa, paista lihoihin tumma paistinpinta - vältä liikaa kääntelyä, eli käännä vasta kun pinta on ruskea.

Lisää lihat Tagine-pannuun porkkana-sipuliseoksen joukkoon.

Valmista 5 dl vettä ja yksi kanafondikuutiosta kanaliemi. Lisää kuuma liemi Tagineen. Tarkista, että astia on sopiva - lihojen tulee juuri ja juuri peittyä. Muista myös, että liemi poreilee uunissa ja Tagine saattaa ylitäytettynä vuotaa ;)

Peitä kannetta ja hauduttele ainakin 2,5 tuntia matalalla lämmöllä liedellä (liemi kuitenkin kuplii) tai uunissa (n. 160-165).

10 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Hyvaa uutta vuotta! Muutto ja sen mukanaan tuomat haasteet ovat varmasti samalla seka jannittavia etta inspiroivia. Toivotan sinulle ja perheellesi parasta terveytta, onnea ja iloa uudelle vuodelle! Odotan innolla Brasilian kuulumisia ja tietenkin uuden kotimaan inspiroivia resepteja! xx

Tusla kirjoitti...

Antoisaa vuotta 2012!
Meillä on samanlainen tagine-pata, joten kiitos reseptistä, sille on käyttöä. Ja innolla odottelen myös uuden kotimaan kuulumisia, kun aika koittaa. Aikamoisen jänskää! :)

Liinu kirjoitti...

Jännä vuosi siis tulossa, mahtavaa :)

Aniliini kirjoitti...

Jännittävää! Hirmuisesti onnea matkaan! Minäkin oikein innolla odotan tarinaa uudesta kotomaasta. Oikein pirtsakkaa alkanutta vuotta 2012 sinne!

Nanna kirjoitti...

Huh huh ja ihanaa! Onnea uusiin haasteisiin ja ihanaa kun on tämä blogistania missä saa seurata myös Brasilian aikaanne.

harkitseppa toistakin blogia, jossa seurattaisiin ihan arkielämän asioita, ellet halua niitä tähän ruokiin sotkea. Mahtava tapa myös kertoa kuulumiset ystäville ja sukulaisille. Tässä olis ainakin yks lukija.

Hannele/Omenaminttu kirjoitti...

Wau! Jään mielenkiinnolla odottamaan postauksiasi kaukaa Brasiliasta.

Oikein hyvää uutta vuotta tuleviin lähtötohinoihin kuin sinne perille Brasiliaan!

Jael kirjoitti...

Vau mikä muutos! Itse Etelä-Amerikassa asuneena ja siihen ihastuneena toivotan teille upeaa alkanutta vuotta ja onnea Brasilian-muuttoon! Toivottavasti saamme sitten nähdä brasilialaisen keittiön innostamia postauksia!

Tupu kirjoitti...

Mukavaa Uuttavuotta sinulle ja onnea muutton johdosta.
On meinaan syötävän hyvän näköistä tuo patasi.

Anu kirjoitti...

Hyvää uutta vuotta! :) Mielenkiinnolla jään odottamaan kuulumisianne uudesta kotimaasta.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Kiitos ihanista ja innostavista kommenteistanne! Kiva että joku odottelee näitäkin kuulumisia. Olen oikeastaan itse jo aika intoa täynnä lähtemään, tutustumaan itselleni täysin uuteen ruokakulttuurin jne. Ihanaa kun on aikaa tutkia maailmaa lapsen kanssa :) Kuulumisiin puolin jos toisin!