sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Pääsiäinen: Karitsan karetta, perunaa & lämmin punakaalisalaatti

Pääsiäisaterialla

Minusta on ihanaa tehdä juhla-aikoina niitä perinteisiä ruokia, varsinkin nyt kun on lapsi perheessä eli luonnollisesti valitsin pääsiäisateriallemme karitsaa. Koska uunimme on tässä väliaikaiskodissa hyvin epäluotettava, oli helpointa tehdä liha nopeasti pannulla ruskistaen ja vain hetken kypsentäen miedolla lämmöllä uunissa.

Karitsalle tein kolmenlaista lisuketta: lämpimän punakaalisalaatin fetajuustolla Hiidenuhman keittiössä -blogista, perunalisäkkeen Siskotkokkaa blogin innoittamana, sekä ihan tavallisen salaatin. Perunalisukkeen valmistusta kopioin Siskotkokkaa -reseptistä, mutten laittanut munakoisoa, jota alkuperäisessä reseptissä oli. Käytin myös tuoretta ruohosipulia perunalisäkkeessä.

Valmiit karitsankareet pöydässä

Perunalisäke

5 kpl rosamundaperunoita
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
mustapippuria
suolaa
reilusti tuoretta rosmariinia
tuoretta ruohosipulia
pari nokaretta voita

Kuutioi perunat ja pilko sekaan valkosipuli, ruohosipulia, rosmariinia ja lisää öljy. Pyörittele perunoita mausteissa ja ripsauta päälle mustapippuria ja suolaa. Laita vuokaan muutama voinokare. Laita uuniin 200 asteeseen. Lisäkkeen valmistumiseen menee ainakin 30 minuuttia. Ota pois vasta kun perunat ovat saaneet kivasti ruskettuneen pinnan. (Laskin uunin lämpötilan ajoissa karitsaa varten 150 asteeseen)





Karitsan kareet

Mieheni osti karitsan kareen valmiiksi leikattuna ja kalvoista puhdistettuna. Marinoin lihapaloja yön yli balsamicossa, oliiviöljyssä, runsaassa rosmariinissa, valkosipulissa, rosee-pippurissa, suolassa ja mustapippurissa.

Ota lihat huoneenlämpöön 30 min ennen paistamista. Laita kuumalle paistinpannulle voita ja oliiviöljyä. Paista lihoihin ruskea pinta molemmin puolin. Laita lihat vielä 2-5 minuutiksi 150 asteiseen uuniin (tai kunnes sisälämpötila on n. 52-54 astetta). Kääri lihat folioon tai leivinpaperiin vetäytymään 10-15 minuutiksi ennen nauttimista.


Pääsiäisaterialla kotona


Lämmin juusto-manteli-punakaalisalaatti


Lämmin punakaalisalaatti fetalla ja manteleilla

punakaalia
fetajuustoa
manteleita (alkuperäisessä ohjeessa saksanpähkinää)
mustapippuria
voita paistamiseen

Siivuta punakaali. Kuullota sitä rasvassa, kunnes se on pehmennyt, mutta siinä on vielä purutuntumaa. Murustele fetajuusto. Leikkaa pähkinöitä hieman pienemmiksi. Lisää fetajuusto ja pähkinät kaalin joukkoon. Mausta muutamalla rouhaisulla mustapippuria. Tarjoa lämpimänä.


Värikäs salaatti lämpimien lisukkeiden rinnalle

Se tavallinen salaatti: tomaattia,
paprikaa, fetaa..

Ihanaa & siunattua pääsiäisenaikaa kaikille! Ps. Olemme muuten muuttamassa vasta ensi torstaina Brasiliaan - meillä on mennyt kamalan kauan aikaa kaikenmaailman papereissa ja odottelussa.. se on sellainen kulttuuri se..

3 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Olenkin miettinyt, että jokohan olette siellä kaukana:) Kauniit kuvat taas!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos pirskahtelevasta naurusta, joka purkautui kun tajusin, että tarkoitit tuossa aivan alussa, että siksi teit karitsaa, koska tahdoit tehdä peristeistä ruokaa etkä suinkaan siksi, että sinulla on nyt lapsi. Ehsin jo päätelmissäni siihen saakka, että onhan se tosiaan lampaan lapsi se karitsakin, että varmaan ihan loogista... kunnes tajusin kupletin juonen ja nauroin makeasti. :)
Kiitos siis ilohetkestä ja tsemppiä Brasiliaan!

- Hilla, joka eksyi tänne ihan sattumalta eikä juuri paljon blogeja yleensä kommentoi.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Campasimpukka: kiitos! Joo kyllä mulla saattaa olla vähän eri raaka-aineita kohta.. katsotaan :) !

Hilla: wow! mahtavaa..aika loppuun asti mietitty olisi ollut mun pääsiäisateria ;) kiitos kommentista, sait kyllä hymyn huulille ;)