lauantai 26. toukokuuta 2012

Täydellisen kesäpäivän lohi-fenkolikeitto

Lohi-fenkolikeitto maistui koko perheelle

Tänään meillä oli ihanan aurinkoinen ja lämpöinen päivä (ei kuitenkaan kuuma, koska meillähän on talvi). Menimme heti aamusta koko perhe puutarhalle ostamaan parvekkeelle kukkia ja yrttejä. Haluan joka kesä parvekkeelle oman pienen yrttitarhan, josta voidaan tytön kanssa napsia ruuanlaittoon mausteita - täällä se on onneksi mahdollista nyt ympärivuoden ja siitä olen tosi iloinen. Pitkän kiertelyn ja suurten kotiinkantamusten jälkeen alkoi tehdä mieli lohikeittoa. En tiedä onko se koti-ikävä, vai miksi maistui parhaimmalta ikinä meistä kaikista. Tässä on ehkä joitakin elementtejä myös suuresta suomalaisesta herkustani, kesäkeitosta, sillä halusin laittaa keittoon myös kukkakaalta ;)  

Onni on tuoreet ja edulliset yrtit, ja varsinkin ihana laakerinlehti jonka saa
täällä tämännäköisenä :)

Kermainen lohi-fenkolikeitto 

3/4 kattilallista vettä ;) (ks.kuva)
3-4 tuoretta laakerinlehteä
1 kasvisliemikuutio (Knorr Vitalie)
1 tuore rosmariininoksa
fenkolin lehtiä
mustapippuria muutama rouhaisu myllystä 

2 isohkoa perunaa
2 porkkanaa
1 mandioquinha kuvailevat maultaan porkkanan ja sellerin välimuodoksi
/voit korvata palsternakalla
iso kourallinen fenkolia pieninä palasina
n. 250g kukkakaalta palasina
1 valkosipulinkynsi, hienonnettu
1-1,5 dl kermaa
n. 500 g lohta (ruodoton, nahaton)
1 tl voita 

Paikallinen fenkoli on aika kohtuullisen kokoinen.
En ottanut kaupan suurimpia, sillä tästäkin jää
vielä moneen ruokaan.

Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa. Lisää muutamia rouhaisuja mustapippuria myllystä, tuoreet laakerinlehdet, fenkolin lehtiä, tuoreen rosmariinin oksa ja kasvisliemikuutio. Keitä n. 5 min.

Lohi palasina

Lisää paloitellut perunat ja porkkanat ja keitä 15 min. Lisää sitten mukaan paloitellut valkosipuli, mandioquinha, kukkakaalit sekä fenkolit ja keitä 10 min. Lisää lopussa kiehuvaan liemeen lohipalaset, kermaa ja 1 tl voita. Anna hautua n. 5 minuuttia, kunnes lohipalaset ovat kypsiä. Tarkasta maku ja suola. Lisää pinnalle vielä fenkolinlehtiä koristeeksi ja tarjoile rapean leivän kanssa. 

Kesäpäivän kalakeitto

Basilikaa, timjamia ja rosmariinia parvekkeella


Sain istutettua yrtit samantien ruukkuihin, päiväunien aikaan pitää nimittäin aina olla tehokas. Pyöreään astiaan tuli ainakin paria basilikaa, persiljaa, korianteria, salviaa, minttua... Tytär heräsi sitten innolla kasteluhommiin :)

7 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Voi miten kauniita kuvia! Onko muuten lohi siellä helpostisaatava kala, entä hinnanmuodostus meikäläiseen verrattuna?

Unelma kirjoitti...

Tällaista keittoa pitääkin kokeilla. Fenkoli onkin jäänyt meillä vähemmälle käytölle.

Anonyymi kirjoitti...

Yrttitarha parvekkeella on kyllä ihana, sekä tuoksujen että makujen takia. Täällä Sveitsissä kylmä helmikuu palellutti syksyn yrttimme mutta maaliskuussa hankkimani kasvavat hienosti, yritän viedä osan kotiin.
Johan on fenkolilla kokoa ja raikasta ulkonäköä!

Jael kirjoitti...

Oma yrttitarha on ihanuus:) Täälläkin sitä voi pitää ympäri vuoden,tosin kesän kuumimpaan aikaan pitää ruukut laittaa vähän varjoon,koska aurinko porottaa niin voimakkaasti. Lohikeitto on hyvää:) Onko muuten lohi kallista teilläpäin?Oletan,että se tulee Chilen suunnalta Brasiliaan.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Campasimpukka: Kiitos kiitos :) valoisalla ilmalla nämä kuvat pitäis ottaa.. tulee harmillisesti tehtyä ruokaa monesti tosi myöhään eikä kamera oikein taivu hämäräkuvaukseen.. Kyllä sitä lohta täällä ihan marketeista kyllä saa. Se on kalliin maineessa, eikä kovin usein törmää tuolla lounaspaikoissakaan muuta kuin nigiri-susheissa ;) Ei tämä nyt 13 e/kg kalliimpaa ollut kumminkaan. Ostin ensimmäistä kertaa lohta täällä itsekin kun minua on peloteltu muiden täällä asuvien puolesta että ihan liian kallista..

Unelma: Fenkoli on usealla jäänyt vähälle käytölle. Itse koitan käyttää aina paljon muitakin juureksia ja kasviksia niin ei tarvitse perunaa ihan hirveästi laittaa (vhh).. mutta fenkoli menee kyllä miten vain minulle, olen ihan fani.

luimupupu: On tosiaan ihana... myös ihan visuaalisesti ;) Tosi kiva varsinkin tuon lapsen kanssa touhutessa kun pikkuapuri oppii makuja ja tykkää jo nyt tosi paljon esim. basilikasta. Syö kyllä kaikkea ruuassa..

Yaelian: Tuossa jo ylempänä vähän kertoilinkin tästä että on niin kalliin maineessa ettei tule ostettua, mutta nyt ostin ja eipä se 13 euroa enempää kilolta maksanut. Täällä käytetään paljon valkoista kalaa.. nytkin mulla on Saint Peter -fileitä tuolla odottelemassa käyttöä. En todellakaan tunne kaloja että keksisin sille jonkin kielikäännöksen, kun ei googlekaan sellaista heti antanut. Valkoista kalaa tarjoillaan joka paikassa.. mutta sekin maksoi jonkun 11,5 e/kg eli eipä ero päätä huimaa ;)

Jael kirjoitti...

Halvempi se tuore lohi teillä kuin täällä.St.Peter-kala eli tilapia on täällä suosituimpia kaloja;hyvää grillattuna.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Yaelian: Ai se on se tilapia! Kiitos vinkistä! Mulla on tilapia-reseptejä vino pino mutta keneltäpä sitä kysyisi näistäkään kaloista! huippua.