torstai 21. maaliskuuta 2013

Kamala okra

Okrasta ei tullut suosikkia ensikokeilulla

Eihän tämä ensimmäinen kerta ole, kun tulee kokkailtua jotakin pahanmakuista, mutta tästä piti ihan kirjoitella, koska raaka-aineeseen liittyvät mahdolliset positiiviset kokemukset olisivat oikeinkin tervetulleita, mikäli sellaisia löytyy. Tein nimittäin tänään ensimmäisen kokeilun okran (port. Quiabo) kanssa ja voin kertoa, ettei onnistunut. Kasvis jakaa ilmeisesti mielipiteitä yhtä voimakkaasti kuin lipeäkala - ihan hyvä, etten tiennyt etukäteen.  

Okra näyttää tuollaiselta kauniilta pavulta raakana ja halkaistessa sen sisällä on aikalailla jotakin limaa, jonka luin suurustavan vaikkapa lihakastikkeita ja -patoja. Okran paistaminen menee niin, että sitä paahdetaan kuumalla pannulla ilman nesteitä, jotta vältytään limaiselta lopputulokselta paistoksessa. 

Okrareseptejä ei paljon suomalaisista ruokablogeista löytynyt, mutta mm. Garam Masala ja Tamarind Heaven olivat sitä keittiöissään käyttäneet. Niitä silmäillen uskalsin tehdä okrasta kasvispaistoksen.

Okra

Okralisuke (2:lle)

n. 150+ g okraa (luomu)
kourallinen saksanpähkinää
ripaus kurkumaa
ripaus garam masalaa
oliiviöljyä
suolaa

Paahda jauhemausteita kuivalla pannulle hetkinen. Lisää pieneksi pilkottu (ja etukäteen hyvin pesty) okra pannulle ja paahda palasia miedohkolla lämmöllä ruskeiksi. Lisää pähkinät rouheena joukkoon vielä hetkeksi paahtumaan. Mausta suolalla ja oliiviöljyllä.

Tämän paistoksen okra oli itsessään hyvin mieto. Miltä lie olisi maistunut ilman intialaistyyppisiä mausteita - ei varmaan miltään. En tykännyt myöskään yhtään sisällä olevasta limaisemmasta osasta. Hyvät ihmiset, miten te olette syöneet okraa?? 

Sovittiin mieheni kanssa, että tytär saa ottaa käyttämättömät okrat leikkeihinsä - ei viitsitä ihan heti koittaa uudestaan, ellei jotain mieletöntä reseptiä nyt sattumalta löytyisi :)

Okralisuke intialaisin maustein

22 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Hahah hauskan varoittava otsikko :-D Jotkut on sanoneet, etta jos okran laittaa tietylla tavalla, tietyin lisamaustein niin se voi olla hyvaakin. Itse en ole tassa onnistunut ja olen kylla sinun kanssa samaa mielta, etta kauppaan jaa :-) No mutta kokeiltu on ja sehan on paaasia :-) Mukavaa alkavaa viikonloppua sinne! xx

Maria kirjoitti...

Tassa muuten viela linkki ja muutamia resepteja jos uskaltaudut kokeilemaan toisenkin kerran :-)

http://www.taste.com.au/how+to/articles/1523/okra

Jael kirjoitti...

Minäkin kerran ostin ja sen perusteella en osta enään;D Mutta täällä monet ostavat,joten niissä on kyllä joku niksi kun sitä niin monet kehuvat;D Tässä olisi yksi kehuttu ohje.Okraa kutsutaan myös bamiaksi.

http://www.sooogood.org/iraqi_food_recipes/bamia.html

sk kirjoitti...

Siinä Gordon Ramseyn UK:n paras ravintola -ohjelmassa intialainen kasvisravintola valmisti okraa ja kaikki kehuivat sitä. Eli kyllä siitä ilmeisesti saa hyvää, mutta se vaatinee paljon kokemusta ja taitoa? Minä en ole koskaan maistanut okraa, mutta tuossa ohjelmassa se näytti herkulliselta.

Hirame kirjoitti...

Voi harmi, ettei onnistunut/maistunut! Itse pidän siitä kovastikin, mutta mieluiten niin, että okra keitetään tai oikeastaan vain ryöpätään nopeasti, noin 1,5 minuutin ajan ja viilennetään sen jälkeen kylmässä vedessä. Meillä okra maistuu melkein minkä tahansa kanssa, lisukkeena, pastan päällä, lorauksella soijakastiketta. Myös grillattuna se on hyvää, ihan sellaisenaankin.
Olen kirjoittanut meidän (japanilaisesta) tavastamme valmistaa okra täällä. Onnea mahdolliseen uusintakokeiluun!

Unknown kirjoitti...

Oon kerran syöny okraa ja se oli todella hyvää. Luokkakaveri joka on persialainen teki lammaspataa jossa okra haudutettiin uunissa lampaan kanssa. Pataan tuli lammasta (ulkofilee),tomaatipyrettä,valkoviiniä,sipulia,valkosipulia,paprikaa,sahramia,okraa,laakerinlehteä ja yrttejä. Pataa haudutettiin 2h ja syötiin sahramiriisin kanssa. Yks parhaimpia ruokia,siks resepti on jäänyt mieleen. Okrasta tykkäsin paljonkin

Unknown kirjoitti...

Ei ole tullut kokeiltua, mutta kuullut, että vaatii paljon mausteita ja monet käyttävät juuri padoissa, joissa imee makua itseensä.

Andalusiana kirjoitti...

itsekin olen syönyt sitä muistaakseni vain kerran. Ja edellisten kanssasurijoiden kanssa padassa. Ei kyllä tuon postauksesi perusteella kauheasti houkuttele kokeilemaankaan :-) Mutta hei- ainakin se näyttää kuvissasi kauniilta :-)!

Anna kirjoitti...

Okra ei ole minunkaan suosikkini, vaikka Sita joskus valmistankin. Valmistuksessa taytyy muistaa, etta okra paistetaan pannulla hyvin kuivaksi, jotta limaisuus poistuu, eika missaan tapauksessa lisata vetta haudutuksen aikana.


Tassa hieman erilainen resepti:
http://annagaram.vuodatus.net/lue/2009/03/peanut-ladies-finger

annemi kirjoitti...

Okra on kiinnostanut minuakin ruoka-aineena, mutta en ole koskaan tehnyt siitä mitään. Amerikkalaisissa ruokablogeissa sitä käytetään aika paljon, kannattaa googletella englanninkielisiä reseptejä :)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Kiitos kommenteista ja kokemuksista! Mua hämää tuossa raaka-aineessa juuri nuo erilaiset teko-ohjeet, eli ei sais hauduttaa veden kanssa vaan paahtaa kuivaksi kuvalla pannulla ja silti jotkut tekee hyviäkin (?) kastikkeita ja patoja siitä.. eli liukeneeko se limaisuuskin jossakin vaiheessa pois. Mulla sitä limaa oli silti noiden sisällä vaikka koitin paahtaa pitkään rauhallisesti sitä. Eli purressa hieman limaiset siemenet tuntui.

Kiitos reseptilinkeistä monille - jatkan aiheen tutkimista :)

Satu kirjoitti...

En itsekään okraa suuremmin rakasta, vaikka aina silloin tällöin sitä täytyykin tehdä, kun anoppi sitä säännöllisin väliajoin meille roudaa. ;-)

Omien kokemuksieni mukaan okran limaisuuden suhteen on kaksi vaihtoehtoa: joka pyrkiä siitä eroon tai käyttää sitä hyväkseen. Jos haluaa päästä siitä eroon, okra kannattaa kuivata huolellisesti pesun jälkeen ja todellakin paistaa kuivalla pannulla ilman vettä tarpeeksi kypsäksi, jotta siitä tulisi kuivaa. Tai sitten limaisuutta voi käyttää hyväkseen ja lisätä ihan reilusti vettä (tehdä esim keittoja, patoja, kastikkeita), jolloin limaisuus saostaa silloin, jos vesimäärä on pieni, ja katoaa kokonaan muun nesteen joukkoon, jos vesimäärä on tarpeeksi iso. Tein juuri muutama päivä sitten cajun-maustettua okra-papukeittoa, ja siinä okra toimi oikein hyvin - ei ollut ollenkaan limainen. :-) Muutenkin okra sopii mielestäni hyvin erilaisiin keittoihin ja patoihin. Jos taas okraa haluaa syödä kuivana, sitä voisi kokeilla esimerkiksi täytettynä jollakin pähkinäisellä tahnalla tai juustoisella seoksella, jolloin okra paistetaan täytteineen kokonaisena pannulla.

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

En ole koskaan vielä okraa kokannut enkä taida ihan heti uskaltaa yrittääkään...

mamãe kirjoitti...

Taallapain Brasiliaa on tapana laittaa okraan paistamisen loppuvaiheessa loraus etikkaa, joka vie sita limaisuutta pois. Ei kuulu munkaan herkkuihin mutta meilla mies ja tytar tykkaa siita joten joskus sita laitan heidan mielikseen. Viime vuonna meilla kasvoi okraa omalla takapihallakin mutta vein aina puolet anoppilaan kun en jaksanut sita koko ajan laittaa :)

Mandalatarot kirjoitti...

Okra on minulakin ollut kauhea kokemus, en osta enkä enää edes yritä lisätä sitä mihinkään ruokaan.
Muita kauhukokemuksia ovat munakoiso ja rucola, näistä en vaan saa hyvää tekemälläkään tai eivät sovi makumaailmaani:)

Unknown kirjoitti...

Hei, ihana blogi sinulla, tassa blogissa on tunnustus sinulle =)http://minhavidanobrazil.blogspot.com.br/2013/03/new-blog-love.html

Sanja Alisic kirjoitti...

Se on totta, että okra maistuu jos on tehty oikealla tavalla. Jos saatavuus olisi parempi, söisin sitä joka päivä. Sitä saan vain silloin tällöin ja pääsäännölisesti pakastettuna, käytän sitä säästäväisesti. Tässä on yksi hyvä esimerkki miten käytän okraa "mausteena", sillä okralla on voimakas, erikoinen oma maku:

http://sokerivaltakunta.blogspot.fi/2013/02/bosnian-pata-bosanski-lonac.html

Nyt kun huomaan, että okra on niin "mysteerinen" monille, lähipäivinä "tyhjennän" oman okravarastoni ja teen sen päääruokana omaalla "askel askeleelta" valokuvaustavallani ja jaan sen salaisuuden teidän kanssa.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Moni sitä näyttää kuitenkin tekevän silloin tällöin, erityisesti muualla maailmalla asuvat,.. meilläkin Brasiliassa sitä on aina kaupoissa tarjolla, luomuna ja ei-luomuna.. hyvin edullinenkin se on. Täytyy tosiaan varmaan koittaa vaikkapa seuraavaksi jotenkin kastikkeessa tai padassa haudutettuna jos se saisin katoamaan sen karmean liman. :)

Suski kirjoitti...

Olen syönyt Irakilaista lihapataa jossa oli okraa ja se oli kyllä ehkä parasta mitä olen syönyt! Lihat olivat padan joukossa luineen ja maku oli ihanan täyteläinen ja vahva. Voi kun sitä saisi vielä joku päivä.

Anonyymi kirjoitti...

Oi, mistä olette löytäneet okraa Suomesta? Asuin monta vuotta Egyptissä, ja okra - paikallisesti bamia - kuului minun suosikkeihini. Yleensä sitä keitetään lihan kanssa tomaattikastikkeessa, mutta voi sen keittää kastikkeessa ilman lihaakin. Se on hieman limainen ja kuulema hyvä ruuansulatukselle. Mausteita pitää käyttää, mutta harvat vihannekset maistuvat kovin erikoisilta ilman mausteita. Pitäisiköhän käydä jossain ulkomaalaisten kaupassa kaivamassa pakastealtaita, jos vaikka löytäisi okraa? En ole syönyt moneen vuoteen, mutta kuuluu ehdottomiin suosikkeihini.

Elmeri kirjoitti...

Olipas rohkaisevaa lukea tämä okran ylistys ja kaikki kommentit, kun googlettelin reseptiä thaikkukaupasta löytämälleni okralle :D. Saa nähdä miten käy!

Unknown kirjoitti...

Ylistän okras
Kuumalla pannulla reilusti oliiviöljyssä sipulia,valkosipulia,curria,pippuria,suolaa,
ripaus chiliä
sitten okrat perään ja lopuksi purkki kookosmaitoa.
Tämä minun okracurry ja lisukkeena kukkakaaliriusiä.
Vegaaniruokaa parhaimmillaan.
Vatsaa toimii