torstai 22. tammikuuta 2009

Karppileipä

Karpin aamiainen

Joskus hemmottelen karppia uunituoreella leivällä ;) Kerron jo etukäteen, ettei leipä ole ehkä tavallisen kuolevaisen leipää :) Tällä ohjeella saa keskikokoisen pellillisen vaihtoehtoleipää.

Vhh-leipä (pähkinä-soijaleipä)

Tarvitset:
1 dl pähkinöitä (usein laitan osan tuosta dl:sta vaikka auringonkukansiemeniä)
1 dl soijajauhoa
½ prk Ehrmann-rahkaa (tai turkkilaista jogurttia)
1-2 dl juustoraastetta
n. ½ dl vehnälesettä
2,5 dl kevyt maitoa
½ tl suolaa
1,5 rkl voisulaa
3 munaa
2 tl leivinjauhetta

Jauha siemenet ja pähkinät tehosekoittimessa jauhoksi. Sekoita kaikki aineet yhteen. Tuloksena on suht löysä taikina, joka kaadetaan pellille leivinpaperin päälle. Paistetaan 225 asteisessa uunissa keskitasolla, riippuen uunin tehosta n. 15 min. Leipä on valmis kun se alkaa ruskistumaan pinnasta kauniisti. Leikkaa pelti 3x4 osiin ja säilytä jääkaapissa.

Normaalisti sekoitan ensin maidon, psylliumin (1,5 tl) ja kananmunat ensin turpoamaan, mutta nyt ei sitä löytynyt kaapista. Useimmiten lisään myös sokerijuurikaskuitua, mutta sekin oli loppunut.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vastavisiitillä blogissasi. Ilahduin, kun löytyi karppireseptejä:) En ole koskaan kokeillut "vaihtoehtoleipää", olen suosiolla jättänyt leivät kokonaan ajatuksista. Tuota voisi testatakin.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Hei nemo! Karppileivästä on versioita pilvin pimein :) jauhojen tilalla on kaikenlaisia siemen, pähkinä tai soijajauhosekoituksia ;) Kannattaa koittaa jos niistä löytyisi joku itselle. Mutta Kavlin lehtileipä on ihan hyvä valmisversio - siitä ei tosin ole iloa muuta kuin leivänpäällisten kuljettajana :)

Anonyymi kirjoitti...

Onhan noita reseptiversioita tullut vastaan, yleensä kuitenkin nappaan ihan tavallisen hapankorpun, silloin harvoin, kun leipää tekee edes mieli, en ole niin tarkkana. Ihan mielenkiinnosta pitäisi testata, saisi taas puoliskoni jotain ihmeteltävää :) Miksi juuri Ehrmanin rahkaa? Miedompi maku?

Mausteinen Manteli kirjoitti...

nemo: No oikeastaan vain siksi, että meillä ei koskaan muita olekaan. Voi ihan hyvin olla muutakin rahkaa :) Rakenne vaan on erilaista kuin esim valion, Ehrman on löysempää ja ..makukin on musta parempi. Syödään niin paljon rahkaa "paljaaltaan" ja muita rahkoja ei siihen tarkoitukseen oikeen voi ajatella..

Anonyymi kirjoitti...

..jaa, ei vai :) Mä vetelen valion rahkat ihan sellaisenaan, vähänkö töissä joskus katsovat kieroon, kun otan pikku välipalaa. Olen vähän happamampi tyyppi. Sulla on tosi ihania kuvia täällä blogissasi, kiva tunnelma.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.