lauantai 3. tammikuuta 2009

Tajine naudanlihasta ja aprikooseista



Meitä hemmoteltiin tänä jouluna erityisen ihanilla joululahjoilla, joista aika moni liittyikin keittiöön ja ruuanlaittoon, onneksi näin :) Tänä viikonloppuna päästiin koittamaan upouutta Tajine- (tai tagine-) pataa. Padan kartion mallinen kansi pitää höyrystyvän veden sisällä astiassa, eikä sinne tarvi lisätä sitä kesken kypsentämisen. Inspiraationa ruualle käytin tätä ohjetta. Periaatteessa tajinessa on ideana todella hidas lihan kypsyttäminen aivan pehmeäksi/mureaksi, usein kuivattujen hedelmien kanssa, jolloin lopputuloksena liha saa makean kastikkeen. Omassa versiossani tein naudanpaistia ja aprikooseja hitaasti kypsyttämällä ja lisäsin myöhemmässä vaiheessa kasviksia.

n. 500g naudanpaistia
2 perunaa
1 isohko porkkana
sopivasti kukkakaalia
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 tl oliiviöljyä/voita
1 tl inkivääriä raastettuna
1 tl kuminaa
1 tl korianteria
1 kanelitanko
kevätsipulia palanen
hyppysellinen sahramia
suolaa, mustapippuria
hunajaa
Rainbow pehmeitä kuivattuja aprikooseja pussillinen
vettä

Paista isohkot naudanlihapalaset kuumalla pannulla öljyssä ja rasvassa, niin että pinta menee kiinni. Lisää mausteet pannulle, myös valkosipuli, anna kuumentua hetken aikaa.

Laita liha, mausteet ja melkein kaikki aprikoosit tajine-pataan ja kaada astiaan vettä niin, että lihat peittyvät. (kuvassa menossa uuniin) Kuumella miedolla lämmöllä (uunista riippuen, n. 150) uunissa reilu tunti. Lisää sitten pilkotut perunat, porkkanat jne. Kaikki muu paitsi kukkakaali. Jatka kypsentämistä vielä tunti. Laita sitten kukkakaali ja loput aprikoosit pataan ja anna olla vielä kolmas tunti. Tarjoile 2,5 dl couscous:n ja salaatin kanssa (tomaattia, persiljaa, suolaa ja pippuria)

4 kommenttia:

Nelle kirjoitti...

hauska pata, katselin noita joulun alla ja mietin mihin ne on tarkoitettu :) taas opin jotain!

Anonyymi kirjoitti...

Hei unohditte kutsua meidät herkuttelemaan, tuota aprikoosi-naudanlihapataahan tilasin! :)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Nelle: hehh.. no hyvä näin :) näissä eksoottisissa ruuissa on padoissakin hatut :)

Meeri: no teille ei tietenkään tarjoilla mitään, mitä ei ole testattu hyväksi ennen :) :) millon tuutte maistamaan tajinea? (tekisin siis uuden!!;))

Nelle kirjoitti...

jepjep :) Mun pitää vähän vaan olla varuollaan, tykkään kauheesti ihanasta keittiösälästä ja sitä alkaa olla jo aika lailla... :)