perjantai 22. heinäkuuta 2011

Pikapata kanasta ja ananaksesta

Kanapadan maustaa ananas

Tämä pata syntyi edellisen päivän lounaalta yli jääneistä kanankoivista. Niiden ympärille rakensin sitten muun ruuan, kesti ehkä 5-10 minuuttia ja tytär roikkui kainalossa kaiken aikaa ;) Eli todellinen arjen pikaruoka.


Kana-ananaspata (2:lle)

2 valmiiksi kypsennettyä kanankoipea (paistettu uunissa 60 min/175c)/ pari-kolme filettä
n. 2 dl basmatiriisiä
cashew-pähkinöitä
1 tlk ananasmurskaa/-paloja ja kaikki sen mehut
vajaa prk kermaa/ kookoskermaa
(1 rkl vehnäjauhoja kermaan suurustamaan)
currya jauheena (reilusti)
reilu loraus juoksevaa hunajaa
oliiviöljyä
mustapipuria
suolaa

Kanapata ilta-auringossa

Keitä alkuun basmatiriisiä n. 2 dl, mausta suolalla. Riisin kypsyessä voit samalla jatkaa kanan kanssa:

Laita paistinpannulle hyvää oliiviöljyä. Perkaa kanankoivista kaikki liha sopivina palasina paistinpannulle (ei nahkaa). Lämmitä kanapalasia hetki curryn kanssa. Maustetta saa laittaa ihan kunnolla. Lisää pannulle vielä pähkinät ja ananasmurska kaikkine mehuineen. Paistele hetki.

Kun riisi on valmista, lisää se pannulle ilman mahdollista ylimääräistä vettä. Kaada päälle kerma, johon sekoitettu hyvin 1 rkl vehnäjauhoa, mausta ruoka hunajalla, suolalla ja mustapippurilla myllystä. Hauduttele viitisen minuuttia ja nauti. Koristeeksi voit laittaa valitsemiasi tuoreita yrttejä.


Kana-ananaspata

sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Mansikkajuttuja

Mansikkarahka mariskooleissa

Tänä vuonna olen nautiskellut mansikoita pääasiassa ihan ilman lisukkeita tai sitten yksinkertaisena herkkuna kerma-rahkan muodossa. Aiemmin mansikoita on syöty mm. leivoksina ja torttuna. (Aiempi pakastussessio on täällä.) Suurin osa mansikoista kuitenkin päätyi heti pakastimeen, että saadaan sitten syksymmällä vähitellen niitä sieltä kuluttaa vaikkapa pikku-tytsin välipaloihin ja puuroihin :) Aikaisempien vuosien tapaan, ne kuluu pienestä pakasteesta tosi nopeasti, joten eipä niitä juuri talvella enää siellä taida ollakkaan - marjat kun kuuluu meillä joka päiväiseen ruokavalioon.

Vaniljasokeripurkissa näkyy jo pohja


Mansikkarahka

2 dl kermaa
1,5 dl rahkaa
tavallista sokeria
vaniljasokeria

Tarjotessa rinnalle
reilusti kylmiä mansikoita viipaleina


Rahka-kerman maustaa vaniljasokeri ja se tavallinen

tiistai 12. heinäkuuta 2011

Pinaattiletut oman parvekkeen pinaatista

Vihreät letut maistui koko perheelle

Pinaattiletut (oman parvekkeen pinaatista)

0,5 l maitoa
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
n. 1 tl suolaa
pinaattia (*kuvassa määrä)
reilu ripaus muskottipähkinää raasteena
n. 6 kortta ruohosipulia ;)
n. 50 g voita sulatettuna

*Kaksi isoa kourallista pinaattia

Muskottipähkinää, ruohosipulia ja pinaattia

Kiehuta kattilassa vettä pinaatin ryöppäystä varten. Käytä pinaattia hetken aikaa kiehuvassa vedessä. Laita ryöpätty pinaatti tehosekoittimeen ja aja sileäksi. 

Valmis taikina, side-perunat

Riko kananmunien rakenne vispilällä kulhossa. Lisää joukkoon maito, jauhot ja suola. Sulata voi, anna hetki jäähtyä ja sekoita joukkoon. Lisää pinaatti tehosekoittimesta, muskottipähkinää reilu ripaus sekä ruohosipulia silppuna. Anna taikinan turvota ja paista reilunkokoiset letut pannulla tilkassa voita.


Valmiit letut matkalla pöytään

tiistai 5. heinäkuuta 2011

Liian suuria odotuksia ruuasta (matkalla Italiassa)



Alkupala Carpaccio

Matkustimme tänä kesänä ensimmäisen kerran naapurimaata kauemmaksi yksivuotiaamme kanssa. Olimme varanneet Italian Toscanasta villan kahdeksi viikoksi ja matkustelimme useita päiviä lähikaupungeissa vuokra-autolla. Matka oli ihana, ja aurinkoa riitti koko kahdeksi viikoksi! Villa osoittautui loistavaksi valinnaksi tytön kanssa - tyttäremme sai kerrankin olla sydämensä kyllyydestä pihalla aika vapaasti (kerrostaloasujia kun olemme), ja nukkumaanmeno oli helppoa kun huoneita oli enemmän kuin hotelli-vaihtoehdossa :)

Ruokapuolelta odotin PALJON, Roomassa aiemmin jo matkustaneena. Muistan kuinka hyvää italialainen ruoka sillon muutama vuosi sitten matkallamme oli. No, nyt kun mukana menossa on juuri 1 vuotta täyttänyt, jolla on kellontarkka vuorokausirytmi..  ruokapuolelle tuli pieniä pulmia. Paikallinen siesta ja toisaalta iltaan painottuva ravintolaruokailu eivät toimineet ihan mutkatta meidän kohdalla. Myös aikaa oikeiden ravintoloiden etsimiselle ei aina nälkäisen kanssa ollut joten pettymyksiä italialaisen ruuan kanssa oli useita. Pizzat olivat usein paksupohjaisia, liikajuustoisia, vettyneitä jne. Salaatista puuttui jotakin.. oli liian yksitoikkoista tai muuten hutaisten tehtyjä. Parhaat ateriat taisimmekin syödä itsetehtynä Villalla - anoppini on tosi hyvä ruuanlaittaja :)

Kuitenkin, muutaman ruokakuvan hyvästä ruuasta sain napsittua matkan aikana ravintolastakin:

"Pici is a thick, hand rolled pasta, like a fat spaghetti.
It originates in the province of Siena in Tuscany" -wiki


Mozzarellasalaatti

Pinaattitäytteisiä ravioleja

Ankanrintaa balsamiviinietikkakastikkeessa, nam!!


Leipää ja sardiineja alkupalaksi 


Leipomosta villaan ostettu ihana
suklaamoussekakku
 

Viinitilalla maistelemassa tilan kolmea viiniä

Rypäleet oli vielä pieniä

Juusto-makkarasalaatti kaupunkireissulla..kaikessa yksinkertaisuudessaan.
Ei kuulunut suosikkeihin :(

Ruokakokemusten ollessa mitä nyt olivat, teimme sitäkin enemmän itse ruokaa villassa. Pihalta löytyi ihana grilli, jossa syntyi mukavasti niin hyvät pihvit, raaka-makkarat kuin paahtuneet kasviksetkin. Parasta antia omista ruuistamme taisi olla sitruunainen fenkoli, salviarisotto kanan kanssa, pihvit grillistä, porkkanapasta ja italialaiset lihapullat viini-tomaattikastikkeessa.



tiistai 7. kesäkuuta 2011

Karitsanpotkaa, perunaa ja porkkanaa

Karitsanpotkaa ja juureksia

Anoppini oli säilyttänyt ilmeisesti Hesarin kuukausiliitteessä olleen karitsanpotkareseptin, jonka kuvasin siellä vieraillessani kännykkään sumuisena kuvana. Tässä lopputulos, mitä sain sillä aikaan.

Karitsanpotkaa (Hesarin tapaan)
4 karitsanpotkaa (mulla oli 3kpl)
2 laakerinlehteä
10 mustapippuria
2 timjamin oksaa
4 rosmariinin oksaa (laitoin kuivattua)
suolaa
vettä
1 omena
1 sipuli

Kastike
5 dl potkanhaudutuslientä
voita

Potkat vettä vailla

Laita potkat kannelliseen uunivuokaan mausteiden ja yrttien kanssa. Muista suola. Kaada pataan kylmää vettä niin, että potkat juuri ja juuri peittyvät. Paista 180 asteessa ainakin kaksi tuntia tai jos maltat, pidempäänkin, kunnes liha melkein irtoaa luista.

Potkat ja mausteet

Kaada 1/2 litraa potkan haudutuslientä kattilaan. Keitä lientä niin kauan, kunnes jäljellä on n. 2 dl lientä, vispaa joukkoon pari nokaretta voita ja tarkasta maku.

Söimme potkat paahdettujen juuresten ja haudutusliemestä tehdyn kastikkeen kanssa. Kahden tunnin haudutusaika tekee lihasta todella hyvää, mutta jos on aikaa, anna muhia vaikka kolmekin tuntia :)

Juureksia paahdoin öljyn, rosmariinin ja
kerman kanssa

keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Pestobroileri-cashewsalaatti


Pestobroileri-cashewsalaatti (2-3:lle)

250 g naturel broileria, suikaleina tai suikaloi itse
jäävuorisalaattia pohjaksi
1 tomaatti
10 cm:n pätkä kurkkua
nippu rukolaa
2 kourallista cashew-pähkinöitä
pestoa
oliiviöljyä
mustapippuria, ripaus suolaa
balsamicoa

Laita paistinpannulle kuumenemaan n. 2 reilua rkl pestoa ja lisää broilerisuikaleet mukaan. Paahda niitä hetkisen ja lisää joukkoon cashew-pähkinät. Rouhi myllystä ripaus suolaa ja pippuria. Anna paahtua pinnasta kunnolla.

Kokoa salaattipohjan päälle, tomaatti, kurkku ja rukola. Lorauta hieman oliiviöljyä ja balsamicoa pohjalle. Lisää broilerit ja pähkinät.

Tarjotessa lisäsin vielä salaatinkastikkeeksi lautaselle reilusti öljyistä pestoa.