maanantai 15. helmikuuta 2010

Kalaliemi ranskalaiseen tapaan ja valkoviinikastike siialle


Kalaliemi ranskalaiseen tapaan
(iso kattilallinen, että jää myös seuraaviin kastikkeisiin)

2 salottisipulia lohkottuna
1 porkkana paloiteltuna
Esim. siian ruotoja päineen (ilman kiduksia) kattilallinen, voit hakata ne pienemmäksi jos tarvetta
Lehtisellerin varsi
Nippu tuoretta timjamia
2 oksaa persiljaa
3 laakerinlehteä
Valkopippureita
Vettä kattilaan niin, että ruodot peittyy


Kalaliemi on parempi, kun se tehdään ei-rasvaisesta kalasta. Täytä kalanruotoja täynnä oleva kattila vedellä ja anna veden kuumentua. Lisää kiehuvaan veteen mausteet ja kasvikset. Keittele hiljalleen (n. 20 min.) Kuori kalaliemestä vaahto pinnalta tarkasti pois. Anna kiehua hiljalleen vielä. Poista sitten ruodot ja mausteet. Kaada liemi ison siivilän läpi kulhoon kauhallinen kerrallaan. Anna liemen jäähtyä kuunnolla.

Rasvaton ja kokoon keitetty kalaliemi säilyy pakastimessa jopa vuoden.

Valkoviinikastike (esim. siialle tai kuhalle)

4 dl valkoviiniä
1 l kalalientä
5 dl kermaa
100 g voita

Kiehuttele valkoviintä ja kalalientä kattilassa. Lisää kohta kerma ja anna kiehua kokoon (menee pidempi aika ja nestettä siis haihtuu pois). Lisää lopussa voi kastikkeeseen.

Sopii erityisesti: Siika- ja kuhafileet

Ei kommentteja: