keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Pikkuperheen Janssonin kiusaus


Janssonin kiusausSoittelin äidin kanssa ennen laatikontekoon ryhtymistä, josko äidillä olisi jotakin vinkkiä takataskussa, mutta kiusaus ei kuulemma tarvitse mitään pippuria kummempaa mausteeksi - suolankin se saa anjovisfileistä ja niiden nesteestä. No hyvä niin. Arvatkaa oliko ihana syödä 1. kertaa elämässä turvallisin mielin Janssonin kiusausta? Ei hierrä takaraivossa sipulin pelko kun tekee laatikon itse eikä sitä sinne laita :) Tuli ihan älyttömän hyvää (jos on tämän laatikon ystäviä siis). Jonkun verran kosteaksi tämä laatikko jäi - jos kokeilet, niin älä ainakaan lisää nestettä. Toinen tapa olisi ehkä hauduttaa pidempään matalassa lämmössä mutta en usko että käyn seuraavalla kerralla juuri muuttamaan strategiaa. *lisäys: jaaha, nestettähän lähtee kun laatikko on vetäytynyt, eli ihan oikea nestemäärä oli.

Pienen perheen Janssonin kiusaus (2-3:lle)

65g anjovisfileitä
anjovisfileiden neste (suolaksi) 
n. 8-10 kpl pienehköjä perunoita
vajaa 2 dl ruokakermaa
vajaa 1 dl kevytmaitoa 
mustapippuria 

Perunaviipaleet ja anjovisfileet

Kuori ja leikkaa perunat viipaleiksi. Huuhtele vielä perunaviipaleet tärkkelyksen vähentämiseksi. Laita kuivaksi valutettuja perunaviipaleita ja anjovista kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Mausta mustapippurilla myllystä.

Sekoita kerma, maito ja anjovispurkissa ollut liemi. Kaada 2/3 liemestä vuokaan tasaisesti joka puolelle.

Janssonin kiusaus uuniin menossa

Kypsennä ensin 200-225 asteessa, kunnes perunat saavat vähän väriä ja kerma kuplii. Lisää loppu kerma/anjovisliemi n. 30 minuutin päästä ja alenna lämpötilaa 180 asteeseen. Käytä leivinpaperipalaa vuuan päällä jos meinaa tummua! Vuoka on valmis 45-60 minuutissa
.


3 kommenttia:

Maria @ Scandi Foodie kirjoitti...

On muuten oikeasti hyvaa! Tein kans janssonin kiusausta ensimmaisen kerran vasta joskus viime vuonna ja aina sita ennen oli ajatellut kyseista ruokalajia jotenkin kammolla. Herkullista se oli ja samantapainen oli minunkin kayttama resepti :-)

arleena kirjoitti...

Juuri noin kokonaisista perunoista eikä pakastesekoituksesta kiusauksesta tulee hyvää.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Maria: mulla on mitä ihmeellisemmän nämä "lapsuuden herkut" aina :D No, tätä en tykännyt syödä ennen kun äiti pisti liikaa sipulia.. nykyään voi tehdä oman jo ilman sipulia.

arleena: samaa mieltä! miksi ihmeessä ostaisi niitä sekoituspuseja kun perunatkin on niin pieniä paloja että :)