maanantai 31. tammikuuta 2011

Irtopohjavuokakokeilu (silikoni + keraaminen alusta)

Vuokapakkaus

Kiva kiva kiva löytö alesta :) 

Löysin alennusmyynneistä irtopohjavuoan silikonireunalla ja keraamisella pohjalla (Lékué ). Ihan uusi tuttavuus ainakin minulle tällainen silikonin ja keraamisen yhdistelmä. Olin innokas kokeilemaan vuokaa, koska olen taistellut useamman kerran piirakkavuokien kanssa - olen repinyt useamman piirakan reunaa rikki ja joskus mm. munamaito on valunut irtopohjavuoan saumasta uunin pohjalle, jos nestettä on ollut vähän liikaa. Ja pari kertaa perään olen unohtanut ettei irtopohjavuokaa kannata käyttää siihen tarkoitukseen, vaikka haluaisinkin reunoilta vapaan piirakan ulkonäön tai helpon leikattavuuden vuoksi..

No, tässä vuoassa piirakka ei ainakaan tarttunut kiinni silikonireunuksiin, jotka neuvottiin voitelemaan vain ensimmäisellä käyttökerralla. Reunat ei myöskään revenneet silikonireunaa irrotettaessa - se oli itse asiassa itse irrottanut itsensä piirakasta paistuessa :) Ja lopuksi, hyvännäköisen valkean keraamisen alustan päällä piirakkaa oli helppo leikata ja laittaa tarjolle. Eli punainen reunus jää pöydästä pois :D Ohjeessa käskettiin nostamaan vuoka uunista silikonireunoista pidellen, mutta taiteilin kuitenkin keskiosaakin tukien kun en uskaltanut luottaa, ettei se alusta sieltä tipahda, mutta ehkä ensi kerralla uskallan. Oli siellä ihan kunnon ura, mihin alusta painetaan reunuksiin kiinni.


Kana-ananaspiirakka uunista tulleena,
reuna vielä kiinni

Ja sitten mitä sillä vuoalla testattiin (hieman ympäripyöreästi):


Kana-ananaspiirakka (28cm:n vuoka)

Voitaikinapohja (voita, hiivaleipä- ja vehnäjauhoja, vettä, ripaus suolaa)

2 kananmunaa
isohko palanen Gruyère-juustoa raasteena
3 rengasta ananasta palasina
250 g paistettua kanafilettä suikaleena  (mausteet: öljy, chili, suola, timjami, pippuri)
reilu 1/2 dl kermaa
2 1/2 - 3 dl kevyt maitoa
2 rkl ranskankermaa
timjamia
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Paistelin haarukalla pisteltyä pohjaa ensin reilu 15 minuuttia yksistään 200 asteisessa uunissa (tai siis 180 kiertoilma). Sen jälkeen ladoin kanat ja ananakset pohjalle ja kaadoin munamaidon päälle. Paistoin vielä täytteen kanssa puolisen tuntia, tai kunnes pinta ruskea.


Leikkaaminen käy helposti ilman vuokareunoja

Sori surkea esillelaitto! En alkanut arki-iltana kattamaan, vaan irrotin vain reunan mutta oikeasti tällä saa ihan kaunistakin aikaan jos nostaa vaikka patalaput poies jne. :)

5 kommenttia:

Maria @ Scandi Foodie kirjoitti...

Onpas kylla kateva vuoka! Pitaa katsella jos taalta loytyisi samanlainen, kun usein kamppailen kuvailemiesi ongelmien kanssa :-)
Ihanan herkullinen piirakkakin!

Veera kirjoitti...

Mulla on samanlainen kakkuvuoka, jossa on tosi korkeat reunat eikä se ole pettänyt vielä kertaakaan. Ei edes ekalla kerralla kun en todellakaan jaksanut mitään reunoja käydä voiteleen. :)

Jael kirjoitti...

Olen joskus ihaillut tuota vuokaa;mulla on hurjasti silikonivuokia,mutta ei tuollaisella kovemmalla pohjalla,joka helpottaa asiaa.Herkullisen näköinen torttu!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Maria: On varmasti saatavana muualla, ei kai tuo merkkikään täkäläisiä ole tietääkseni :D

Veera: Ompa kiva kuulla ettei petä - ensimmäinen käyttökerta nimittäin oli niin positiivinen (ja harvoin innostun tällaisesta aiheesta=)!

Yaelian: Tosiaan, tuo kova pohja tekee siitä tietty ryhdikkäämmän.Mullakin on muffinssivuoka silikonista - ihan toimiva siihen hommaan.

arleena kirjoitti...

Minulla on tuo sama vuoka. Olen tosi tyytyväinen siihen. Harmi vaan, kun se musta tappi on katkennut kärjestä, mutta saan sen kuitenkin vuokaan kiinni.
Hyvän näköinen kanapiirakka