Meze-lautasellinen ja taateli-persikka-jälkkäri |
Lähi-idän ruuan suurena ystävänä tein tähän koosteen viimeisimmältä pitkän kaavan mukaan tehdyltä arabialaiselta meze-illalliselta meiltä kotoa:
Tabbouleh-salaatti
1 1/2 dl bulguria, 100g tuoretta persiljaa, ruukku tuoretta minttua, 1 punasipuli, 1/2 kurkku, 3 tomaattia ilman siemeniä, 1 sitruunan mehu, 2-3 rkl oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria
Tabbouleh ja paahdettuja paprikoita |
Porkkana-dippi
4 isoa keitettyä porkkanaa, 2 valkosipulinkynttä, 1tl harissa tai muuta chiliä, 1/2 tl juustokuminaa, 1tl hunajaa, 1 rkl sitruunamehua, 1 rkl oliiviöljyä, 3 rkl mustia oliiveja hienonnettuna, pippuria, suolaa. Sekoita aineet tehosekoittimessa ja anna vetäytyä jääkaapissa min. tunti ennen tarjoilua.
Porkkanadippi ja hummus valmisteilla |
Hummus
Huuhdo 2 tölkkiä kikherneitä (a 265g) lävikössä ja pyöräytä sauvasekoittimella karkeaksi soseeksi. Lisää joukkoon: 2-3 valkosipulinkynttä, 4 rkl persiljaa silputtuna, 1/2 tl juustokuminaa, 2 tl seesamiöljyä, 1/2 sitruunan mehu, 3 rkl oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Sekoita joukkoon vielä vettä sen verran, että seos notkistuu tahnamaiseksi. Hummus tarjoillaan niin, että tahnaa nostetaan hieman kulhon reunoille - keskelle tehdään kuoppa, johon valutetaan hyvää oliiviöljyä. Tarjoile pitaleivän kanssa.
Lammaskebakot
Lammasjauhelihaan on sekoitettu 1dl persiljaa, 1/2 dl tuoretta minttua, raastettua sitruunankuorta, mustapippuria ja suolaa, 2 valkosipulinkynttä. Liota varrastikut vedessä ennen lihan kiinnittämistä tikkuihin! Jätä liha aavistuksen punertavaksi keskeltä: grillissä joku 6 min.
Meze-lautasellinen, paahdetut paprikat ja porkkanadippi |
Paprikahöyste
paprikapalasia grillattuina, pinjansiemeniä, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Irrota grillatuista paprikoista kuoret pois ennen esillepanoa.
Fetapaprikat, jotka on kuvassa on hieman työläämpi... jätetään se nyt pois.
Taateliset persikat
Laita 225 asteiseen uuniin 4 halkaistua persikkaa, joiden sisällä seos: taateleita pilkottuna, 4 rkl raakaruokosokeria, 1 rkl appelsiininkuorta raastettuna, vajaa 1/2 tl suolaa, 50 g voita. Laita pinnalle voilastuja. Tarjoile turkkilaisen jogurtin tai vaikkapa jäätelön (ja esim. granaatinomenan siemenien) kanssa.
Reseptit olen koonnut kirjasta "Meze - lähi-idän pikkuruokia" (2006, Bogren Martin & Liselotte Forslin & Helene Åkesson Liedberg) Jonkin verran niissä on muutoksiani verrattuna alkuperäiseen. Reseptit ovat tarpeeksi lähellä aitoja makuja, joita olen Lähi-idässä itsekin saanut.. tosin hummus sisältää oikeasti seesamikermaa/tahinia, mutta tämä on oikein hyvää ilmankin!
3 kommenttia:
Voi ei....
Tuli taas nalka katsoessa naita kuviasi. ;)
olet kyllä kokkien kokki. ja kuinka upeita kuvia!!
Voih kiitos. Puolet kunniasta kuuluu miehelle.. koska teki aivan samalla innolla tätä ruokaa kuin minäkin :)
Lähetä kommentti