lauantai 20. marraskuuta 2010

Dijoninsinapilla maustettu omenainen silakkalaatikko

Silakkalaatikko


Dijoninsinapilla maustettu omenainen silakkalaatikko


Uudessa Glorian Ruoka & Viini (7/2010) lehdessä on moderni versio perinteikkäästä silakkalaatikosta, johon on tuotu uusia makuja mm. omenalla, rapeilla leipämurusilla ja kinkulla sekä karkealla sinapilla. Kuvan kun näin, sitä piti koittaa.

Ruokien stailaus (Glorian Ruoka & Viini lehden reseptissä)
Olen muutenkin sellainen reseptikuvien mukaan (muistista) ruokaa tekevä.. Ensimmäistä kertaa törmään nyt tosi selkeästi siihen, että ruoka olikin stailattu lehtikuvaan! Ruokaa tehdessä huomasin, että olin ostanut sinapinsiemeniä, kun niitä reseptikuvassakin on, mutta reseptistä niitä ei kyllä löydy. Toinen eroavaisuus oli pinnan rapeat leivät ja kinkku. Kuvassa oli ehkä muutama hassu leipäpala, mutta reseptissä pinnalle kuuluu 3 desiä (!) leipäpaloja sekä iso määrä kinkkua. Minua tämä eroavaisuus lähinnä huvitti... mutta olisivat nyt edes laittaneet ne sinapinsiemenet reseptiin niin ei riitele niin pahasti kuvan kanssa. En nimittäin usko, että dijon-sinapista olisi noin paljon kokonaisia siemeniä ajautunut vuokaan pinnalle :)

400g silakkafilettä

Sinappia ja niitä siemeniä

400 g nahallisia silakkafileitä
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria myllystä
1/2 rkl murskattuja kuminansiemeniä
10 jauhoista perunaa (reseptissä 8)
2 hapokasta omenaa
1 1/2 dl hienonnettua tilliä
ripaus sinapinsiemeniä (oma lisäys)

Liemi
2 dl kuohukermaa
1 dl ruokakermaa
3 kananmunaa
1/2 dl karkea dijoninsinappia

Rapeat leipämurut
4 pekoniviipaletta (reseptissä 5 viipaletta ilmakuivattua kinkkua)
2 vehnäleseleipäsiivua revittynä (reseptissä 3 dl vaaleaa leipää muruna)
timjamia

Maustuvat silakat, omenat ja perunat
Suikaloi silakat pituussuunnassa, lisää kulhoon suola, murskatut kuminansiemenet ja valkopippuri. Laita silakat jääkaappiin maustumaan (2h ylöspäin). Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kuori ja leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi. Samoin, kuori omenat jos käytät ulkomaisia. Viipaloi myös omenat ja hienonna tilli. Lado voilla voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunaa, silakkaa, omenaa ja tilliä. Lisää ripaus sinapinsiemeniä.

Yhdistä kermat, kananmunat ja sinappi. Kaasa seos uunivuokaan tasaisesti ainesten päälle. Kypsennä uunissa keskitasolla noin 1 tunti. Peitä paperilla jos meinaa tummua liikaa.

Silakkalaatikko uuniin menossa ja lager-olut kalalaatikon kanssa juotavaksi

Paahda valmiin laatikon päälle ensin hienonnettua pekonia suht kovassa lämpötilassa ja lisää rapean pekonin mukaan leipämurut ruskistumaan. Sekoita valmiiseen sekoitukseen timjamia ja kaada koko komeus valmiin silakkalaatikon päälle.

Pekoni, leipä ja timjami maustaa valmiin laatikon pinnan

Ilman muruja ja murujen kanssa

Resepti oli kyllä ihan piristävä versio tästä klassikosta, erityisesti pidimme pinnalle tulevista leipä- ja pekonimurusista. Makujahan laatikossa oli todella runsaasti, että silakka ei nyt ihan päässyt perinteiseen rooliinsa tässä versiossa.  

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Silakkalaatikko tuo mieleen vanhoja ruokatraumoja mutta tuohan kuulostaa jo houkuttelevalta.Aika ihmeellistä miten se lehden kuva ei vastaa reseptin mukaan toteutettua ruokaa:-(

Maria @ Scandi Foodie kirjoitti...

Kylla niita kuvia tosiaan stailataan ja myos fotoshopataan ja paljon! Siksi ne omat versiot lehtien resepteista ei aivan aina vastaa sita kuvaa ;-)
Silakkalaatikko on aina ollut minun lempiruokaa ja tama versio kuulostaa kans tosi hyvalta! :-)

Nanna kirjoitti...

Mutta nyt on kyllä sanottava, että sulla on tässä postauksessa todella upeat kuvat!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Yaelian & Maria: Saattaapa ne omat pöperöt ollakin vähän eri näköisiä mutta aika räikeää on tuollanen muuttelu, että silakkalaatikosta ei oikeasti pintaa näkyisi ja reseptikuvassa on vain pari hassua leipää :D no, kukin lehti kuvaa ruokansa omalla tavallaan.....pidämpä ainakin silmäni auki.

Nanna: Kiitti! :)

tiina { fanni ja kaneli } kirjoitti...

Onpa hyvän näköinen resepti! Rapea leipä mukaan - voih, nälkä tulee lukiessa!

arleena kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä. Rapeaa pekonia pinnalle, sen soveltumista suht perinteiseen pitää kokeilla. Ja omenakin kuulostaa kivalta.
Ehkä paahdan leipää sitä haluaville.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

tiina: no on se ihan mukava versio siitä perinteisestä. Varsinkin nuo pekonit ja leivät sopi hyvin laatikkoon.

arleena: omenaa ois voinu laittaa vähemmänkin mutta hyvin se sinne sopii :D mulla oli kaks isoa omenaa .. Pinnan jutut tosiaan lisään tulevaisuudessakin ..olivat tosi hyvät.