sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Isänpäivämenu osa 1: Suolataikinassa haudutettu lohi ja uunijuurekset


Tuli taas viikolla seurattua toisella silmällä ehkäpä Livillä tullutta ohjelmaa, Rocco Gets Real, Rocco Dispiriton ruokaohjelmaa. Täysin siitä innostuneena piti isänpäivämenun suunnittelussa googletella tuota suolataikinalohen reseptiä, mitä ylistettiin ohjelmassa todella paljon. Eikä turhaan! Kalasta tuli aivan mahtavaa, jopa minusta, joka yleensä en rehellisesti sanottuna tiedä mitään tylsempää ruokaa kuin uunihaudutettu lohi. Niistä tulee usein mauttomat koulu- ja työpaikkaruokalat mieleen.

Tämän suolataikinan sisällä kala pysyi todella mehukkaana ja aromit oli menneet kalaan todella hienosti sisälle. Tätä suosittelen kyllä kaikille! Netistä löytynyt Roccon resepti (ilman kuvia, kääk) oli sen verran ympäripyöreä että pikkasen jännitti, mutta ohjeet olivat oikein hyvät ja riittävät. Kertaan ne tässä. Aivan yhtä paljon merisuolaa multa ei löytynyt joten pienensin taikinaa himppusen verran.

Suolataikina lohelle
6 dl merisuolaa
6 dl vehnäjauhoja
1/2 dl curry-maustetta
n. 3 dl vettä (lisää vähitellen!)

Kirjolohi matkan alussa

Lohi ja sen mausteet

lohi, fileroitu, ruodot poistettu
1 thai-basilikapuska
1 korianteripuska tai n. 2 tl korianteria mausteena
suolaa
mustapippuria rouhittuna


Uunijuurekset


palsternakkaa
perunaa
porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
1/2 prk kermaa

Jauhot, suola, vesi ja curry tekee suolataikinan

Sekoita n. 6 dl merisuolaa ja saman verran vehnäjauhoa sekaisin (laitoin kannun molempia). Lisää joukkoon n. 1/2 dl curry-maustetta. Ala sitten lisäämään seokseen vettä niin, että saat kaulittavan taikinan. Vettä menee noin 3 dl, mutta lisää vähitellen, ettet hulauta kerralla taikinaa liian löysäksi.

Jäykkä suolataikina
Nosta sitten jäykähkö taikina vehnäjauhotetulle pöydälle ja kauli se isoksi levyksi (jotta saat käärittyä kalan siihen) runsaiden vehnäjauhojen kanssa.




Valmistele nyt kala valmiiksi. Poista kalafileistä ruodot ja ripottele niiden lihapinnalle hieman rouhittua suolaa ja mustapippuria. Laita taikinasta puolet uunivuoan pohjalle ja nosta toinen kalafile nahkapuoli alaspäin taikinan päälle. Revi thai-basilika ja korianteri fileen päälle ja nosta toinen kala nahkapuoli ylöspäin yrttien päälle.


Ja vielä taikinakansi päälle

Nosta lopputaikina kalan päälle ja painele taikina kiinni kalaan sekä sulje kansipuolen taikina joka puolelta kiinni alla olevaan taikinalevyyn.

Paista kalaa (kiertoilma)uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia.


Uunista tulleena
Paistoin samalla kertaa n. 45 minuuttia uunijuureksia. Puolessa välissä lisäsin juureksiin lorauksen kermaa.

Kala suolataikinasta
Puolen tunnin kuluttua kala on valmis (taikinan pinta on hieman myös ruskistunut väriltään). Leikkaa suolataikinaa auki reunoilta ja nosta taikinasta kansi pois. Kalan nahka jää sievästi kiinni taikinakanteen ja kalaa on näin helppo alkaa leikkaamaan.


Isänpäivälounas

Kala oli aivan mielettömän hyvin maustunut ja se oli aivan täydellisen kostea. Aromit oli todella pysyneet hyvin taikinan sisällä kalaa maustamassa. Tätä ruokaa suosittelen todella. Tykättiin kyllä miehen kanssa todella paljon! Kala ei olisi tarvinut kastiketta, mutta olin valmistautunut paksulla Tsatsikilla, jota maisteltiinkin sitten pääasiassa leivän kanssa.

PS: Mistä kotitaloustunnit jo aikapäivää sitten suorittanut aikuinen ihminen Voi Saa Apua kalan fileroinnin tajuamiseen? Mulla se kertakaikkiaan on niin karmeen näköstä hommaa ettei mitään järkeä. Onkohan mulle kukaan koskaan näyttänyt kuinka se tehdään kun en vaan millään sitä opi/kehity siinä.

12 kommenttia:

Tupu kirjoitti...

Mitä ihanaa herkkua oletkaan valmistanut.

Maria @ Scandi Foodie kirjoitti...

Kuulosta todella hyvalta! Taalla lohi on paljon kalliimpaa kuin Suomessa, joten itsella ei enaa tule laitettua kokonaista lohta ollenkaan. Pitaa laittaa tama resepti talteen erikoistilaisuuksia varten ;-)

arleena kirjoitti...

Herkulliselta näyttää. Hieman työläämpi kuin minun suolapedillä tehty. Uskon, että oli hyvää.
Olemme kerran ulkomailla syöneet kalaa, joka oli peitelty kauttaaltaan karkealla merisuolalla. Kypsyessään suola oli kovettunut ja tarjoilija leikkasi suolakuoren auki ja leikkasi meille kalan lautaselle. Se oli mehukasta ja hyvää. Sitä olen ajatellut joskus tehdä.

Muuten, en fileoi muuta kalaa kuin silakoita. Pyydän kalamestaria aina fileoimaan valmiiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että en osaa fileoida.

Nanna kirjoitti...

Hieno resepti ja hienot vaihekuvat!

Kantolan isäntä kirjoitti...

Fileoiminen on helppoa, siihen tarvitaan vain erittäin terävä fileointiveitsi. Tylsällä veitsellä se vaan ei onnistu ja homma menee repimiseksi.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Tupu: Onneksi onnistui ettei mennyt isänpäivälouna piloille ;)

Maria: Joo, meillähän maksaa kaikki muu paitsi kirjolohi aika paljon :( Haluaisin tehdä useammin esim. siikaa mutta maksaa ihan hirveästi. Tämä kyseinen kala on sukulaiselta saatu :)

arleena: suolapedillä tehtyä kalaa olen saanut siskoni luona joskus ja muistan sen olleen todella hyvää myös. AIka näyttävä se on tarjoilussa tosiaan. Kyllä minäkin usein kysyn kalatiskillä fileointia.. jotenkin vaan haluaisin sen osata :) :)

Nanna: Kiitos! :)

Maduraman: No tuota veistäkään mulla ei ole - menee kauhean teurastuksen näköiseksi tämä minun homma kyllä...

Jael kirjoitti...

Ihana resepti,kiitos! Tämä pistetään korvan taakse!

Kantolan isäntä kirjoitti...

... eikä varmaan ole kunnollista veitsenteroitintakaan, kiitos vihjeestä ;)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Maduraman: no itse asiassa löytyy terotin.. paksua victorinoxia terottelen mutta sillä ei kalaa käsitellä kovin näppärästä :)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Huippua, isällä kuulemma odottaa minulle fileerauspaketti oikeanlaisella veitsellä jne. :) :) Sitten vaan kohti uusia kalahaasteita.

Uusano kirjoitti...

Tämän ohjeen perässä löysin blogiisi ja nyt se on kokeiltu! Onnistui aivan loistavasti, taikinaan meni just 3 dl vettä, mutta mausteita en laittanut. Oli hassua aloittaa ruoanlaitto: mittaa kulhoon 6 dl suolaa:)) Taikina oli mainiosti kaulittavaa ja riitti hyvin kahdelle päällekkäin tällätylle fileelle. Paistoin 40 minuuttia ja kala lepäsi kuoren piilossa vielä vartin, että perunat ehtivät kypsyä. Kansi nahkoineen irtosi nätisti ja kala oli mehevää ja juuri sopivan suolaista. Fileiden väliin laitoin tilliä ja korianteria, vähän ruususuolaa ja mustapippuria. Tästä tulee meille vakioresepti. Kiitos ohjeesta!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Uusano: hei ihan mahtava kuulla että sielläkin onnistui! Itse pidän tästä reseptistä kyllä kovasti kans. Vaihekuvien perusteella saattaa vaikuttaa monimutkaiselta mutta on itse asiassa kyllä tosi yksinkertainen ja seuraavalla kerralla menee varsinkin ihan helposti.