lauantai 19. joulukuuta 2009

Tattaripuuro aamulla, päivällä ja illalla...Meillä on syöty lapsuudenkodissa aina tattaria, ja itsekin siitä aina tykännyt tosi paljon. No, pidempi aika ehti kulua viime kerrasta kun itse tattariuunipuuroa hauduttelin. Piipahdin nyt ihan vastikää lähellä olevaan virolaiseen pikkumarkettiin, ja sieltäpä löysinkin vanhan ystäväni tattarisuurimon mutta mukaan tuli myyjän suosituksesta myös tattarihiutaleita. Myyjä jopa ihmetteli kuinka jaksan niitä suurimoita haudutella ja kehotti kokeilemaan pikapuuroa hiutaleista.

Tattaria myydään kokonaisina suurimoina ja murskattuina, tattarihiutaleina. Kokonaiset tattarisuurimot kypsyy tosi hitaasti ja niistä saa valtavan hyvää uunipuuroa useamman tunnin hauduttamisella. Murskattuina hiutaleet valmistuu puuroksi muutamassa minuutissa. (Alla olevassa kuvassa on vierekkäin kokonaisia ja hiutaleita)

Tattari jakaa ilmeisesti jostakin syystä voimakkaasti mielipiteitä (voimakkaan maun vuoksi??) mutta itselleni se sopii ja tykkään kovasti sen mausta. Tällä hetkellä on sellainen kausi ruuan suhteen, että voisin syödä sitä aamulla, lounaaksi ja illallakin ;) Kuten arvata saattaa, mies on pyytänyt vapautuksen tästä pöperöstä..

Tattaripuuro hiutaleista
2,5 dl kulutusmaitoa
1 dl tattarihiutaleita
suolaa
voinappi

Valmista kuten kaurapuuro, eli sekoittele lämpimään maitoon hiutaleita, keittele hetki. Anna vielä hautua hetki tai nauti samantien maitoisen pehmeänä. Mausta suolalla ja voinapilla.

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Muistan että lapsuudessa joskus oli uunissa haudutettua tattaripuuroa ja se oli mielettömän hyvää.Tattarihiutaleisiin en ole törmännytkään...

Poropeukalo kirjoitti...

Rakastan tattaripuuroa! Todella hyvää ja tattarisuurimoita voi käyttää salaatteihinkin "burghul" suurimoiden tapaan.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Yaelian: minäkään en ollut törmännyt, ja olikin siksi tosi hyvä vinkki myyjältä.. ennen on jopa venäjältä/virosta raahattu näitä tattareitakin kun siellä on kuulemma jotenki erityisen hyviä :) Minusta hiutaleet käy arkeen oikeen mukavasti!

Porppeukalo: Kyllä vaan, luinkin tuossa tattarista enemmän niin se on ilmeisesti keliaakikoillekin sopivaa ruokaa ja voi tosiaan käyttää ihan riisin korvikkeena jne. Salaateissa varmasti oikein sopivaa myös kuten sanoitkin!

arleena kirjoitti...

En ole koskaan syönyt tattaripuuroa.
Ilmeisesti tattari on enemmän Itä-Suomessa käytetty suurimo.
Pohjanmaalla meillä lapsuuskodissa syötiin ruis-, ohra- tai kaurapuuroa aamuisin.

Mutta innostuin puurostasi, voisin kaurapuuron asemasta joskus kokeilla ja vertailla

Jonna kirjoitti...

Kaukana on ne ajat, kun pystyi punaista maitoa käyttämään... Nyt kolesterolit huitelee pilvissä, joten haaveissa vaan punaiseen maitoon keitetyt puurot.

Jonna

Mausteinen Manteli kirjoitti...

arleena: No kannattaa ihmeessä koittaa tattaripuuroa ainakin sen yhden kerran :) Eihän sitä tiedä jos satut kuulumaan meihin jotka siitä tykkää :) Muista laittaa voinappi puuron päälle.. ja älä keitä kovin kiinteäksi.

Jonna: Voi kyllä sitä puuron aina silloin tällöin voi punaiseen maitoon keittää.. jättää vaikka joulutortut vähemmälle ;)

Anonyymi kirjoitti...

Suurimoita voi liottaa yön yli. Sen jälkeen kevyesti paistaa voissa - a vot!