torstai 21. huhtikuuta 2011

Pääsiäinen osa I: Karitsan paahtopaistit ja parsa-halloumisalaatti


Pääsiäiseen karitsan paahtopaistit
parsa-halloumisalaatilla


Erilaisten perinnejuhlien viettäminen on tullut erityisen tärkeäksi itselle nyt kun on jälkikasvua. Haluan ehdottomasti ruokapuolellakin tarjota pääsiäisenä lammasta, jouluna kinkkua, laskiaisena hernekeittoa jne.
Tänä vuonna pääsiäiseen virittäydyttiin jo hetki sitten kauniisti koristeltuja pääsiäismunia maljakossa oleville oksille ripustelemalla ja muiden koristeiden esille laitolla. Parvekekin sai pääsiäistä varten uudet raikkaat kukat. Virpomisen ja pääsiäismunien ohella pääsiäinen on kuitenkin kirkkovuoden vanhin ja tärkein juhla. Ehkä se hiljentyminen pääsiäiseen toteutuu juuri alkaneen koko perheen pääsiäisloman aikana :) 



Tänä vuonna tein lammasruokaa jo  kiirastorstaina, koska perjantaina jatkamme lomaa mökillä isommalla joukolla ja silloin ruokapuolesta vastaa usein minua kokeneemmat. 




Keväinen kattaus lähtee serveteistä


Karitsan paahtopaistit

Ostin paahtopaistit (3 kpl n. 500-600 g yht.) valmiiksi marinoituna Citymarketin lihatiskiltä. Niissä näytti olevan ainakin rosee-pippuria, oliiviöljyä ja timjamia.

Paista paahtopaisteihin nopeasti paistopinta paistinpannulla. Nosta ne uunivuokaan ja kypsennä 180 asteisessa uunissa niin, että sisälämpömittari näyttää n. 54-56 astetta. Anna lihan vetäytyä vielä 10 minuuttia folioon ja keittiöpyyhkeeseen käärittynä ennen lihan leikkaamista ja tarjoilua. Liha jää tuolla sisälämmöllä juuri ihanan mediumiksi ja siten ihan hajoaa suussa.

Lihalle tein tällä kertaa kermakastikkeen, jossa kerman, veden ja vehnäjauhojen lisäksi timjamia, rosmariinia, pippuria, suolaa, voita ja sitruunaa. Kastikkeen tein paistinpannuun, jossa olin paistanut lihat ennen uuniin menoa.



Medium-karitsapaisti lautasella

Lisäkkeen tein Koti ja Keittiön -reseptillä täältä. Muokkasin reseptiä halloumin esikäsittelyn osalta ja sovelsin myös hieman muutaman aineksen suhteen. Alla niinkuin itse salaatin tein.



Parsa-halloumisalaatti

1 nippu parsaa
150 g vihreitä papuja
1 ruukku villi-rucolaa
2 ruukkua salaattia (mulla jäävuori ja tavallinen)
1 pkt (250 g) halloumijuustoa
3–4 rkl oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
sormisuolaa
rouhittua mustapippuria


Parsa-halloumisalaatti karitsalle

Upota juusto 1 cm:n viipaleina maitoon ja anna niiden olla maidossa huoneenlämmössä n. 30 min. Näin juustosta poistuu liika suola. 

Poista parsojen puumainen tyviosa ja leikkaa parsat muutamaan osaan. Pilko pavut (puhdista tarvittaessa). Kuumenna kattilassa vettä. Keitä parsoja paksuudesta riippuen 5–10 minuuttia. Valuta ja jäähdytä. Keitä pavut kypsiksi, noin 5 minuuttia. Valuta ja jäähdytä. Revi salaatit sopiviksi suupaloiksi ja sekoita parsojen ja papujen kanssa varovasti tarjoilukulhossa. Leikkaa juusto n. 1 cm:n viipaleiksi ja viipaleet kahteen osaan. Paista juustopalat voissa pannulla kauttaaltaan kullanruskeiksi. Asettele juustot salaatin päälle. Pirskota salaatille öljyä ja balsamiviinietikkaa sekä ripottele sormisuolaa ja rouhittua mustapippuria.


Salaattilisäke keventää karitsa-aterian


Karitsan kanssa käy toscanalainen Fontella Chianti

5 kommenttia:

Maria @ Scandi Foodie kirjoitti...

Hyvaa paasiaista! Minulla tahtoo paasiaisruokien laittaminen aina jaada. Tama kuulostaa ihanalta ja halloumi-salaatti on varmasti herkullinen lisake! Nauttikaan lomasta! :-) xx

Jael kirjoitti...

Ihanalta kuulostava parsa-halloumisalaatti,Juuri pari päivää sitten ostin ison nipun vihreää parsaa,ja laitoin sitä salaattiin,mutta raakana.On kivan rapsakkaa sellaisena.
Iloista pääsiäistä!

Kata kirjoitti...

Hyvää pääsiäistä! Ihanat eväät teillä,
parsa ja halloumi ei voi olla pahaa eikä edes keskinkertaista :D

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Kiitokset! :)

Jytis kirjoitti...

Ah, parsa-halloumisalaatti on parasta! Viime keväänä tein sitä parsakauden ajan niin usein kun pystyin (eikä edes tullut överit) ja en malta odottaa että pääsen taas sen kimppuun. Mahtava yhdistelmä!