sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Poronkäristys

Poronkäristys

Blogeissa poronkäristys näytetään tekevän hyvin usein olueen (mm. Ahmija). Sitä ei nyt löytynyt kaapista, niin tein ihan veteen. Puhelu äidille vielä vahvisti, että käristyksen tosiaan voi tehdä veteen - hän ei ollut haudutuksesta oluessa kuullutkaan. Ja näin tulikin oikein oikein hyvää poronkäristystä. Lienee jotakin tekemistä tuolla rohkealla voin käytölläni...

Poronkäristys (4:lle)

n. 800 g poronkäristyslihaa
1 sipuli (salotti)
150 g pekonia
voita (reilusti)
mustapippuria myllystä
sormisuolaa
n. 4 dl vettä

Aluksi kuullota sipulit pekonin kanssa

Sulata paistinpannussa voita. Lisää pannulle pilkottu pekoni ja loppuvaiheessa käristämistä vielä mukaan sipuli silppuna. Siirrä sitten pannun sisältö erilliseen astiaan odottamaan kunnes lihat on käristetty. 

Käristä lihat osissa

Lisää käristyslihaa pannulle pienissä erissä voin kanssa ja ruskista. Laita valmiit lihat odottamaan erilliseen astiaan. Kun olet ruskistanut kaikki lihat, lisää pannulle lihat, vesi, suolaa ja mustapippuria myllystä.

Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla miedohkossa lämmössä niin kauan, että liha on mureaa (vajaa 1,5h). Tarkista tilannetta välillä ja lisää tarpeen vaatiessa nestettä ja lopuksi vielä hieman voita. 

Suurimmalle paistinpannulleni käy
kanneksi vain kakkualusta ;) 

Nauti kasvislisukkeen kanssa tai vaikkapa ihan perinteisesti perunamuusin, puolukkasurvoksen ja suolakurkkujen ;)

Valmis poronkäristys

4 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Hyvältä näyttää, mutta eikös sun pitäny tehdä hirvikäristystä? (vrt.edellinen postaus)Se on kyllä maailman parasta! (ymmärrän, makuasia, mutta silti maailman parasta!)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Nanna: hyvä huomio :D Luulin että se mikä pakkasessa oli, oli hirveä, mutta mies varmisti äidiltään niin poroa se olikin. ja sitä tehtiin silti..

luimupupu kirjoitti...

Hei!
Meillä poronkäristys syntyy porosta, voista ja sipulista (lisäksi vähän suolaa ja muutama mauste- tai pippuri), ei siis mitään nestettä... Lisäksi paksua nuijittua pottumuusia ja puolukkasurvosta, nam.

Veera kirjoitti...

Mä laitan olutta jos sitä sattuu kotona olemaan, muuten menee veteen ja hyvää on.