keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Lanchonete, punnitse & syö

Almoço por quilo. Brasiliassa lounastetaan yleisimmin per kilo -konseptilla.


Täällä meidän kotikulmilla lounasruokapaikat poikkeavat suomalaisista siinä, että tarjolla on melkeimpä yksinomaan ravintoloita, joissa buffetpöydästä velotetaan "per kilo". Meidän onneksi, kotitalomme kulman takaa alkaa juuri tällainen lanchonete-kadunpätkä, jonne alueen bisnesihmiset suuntaavat lounastamaan. Lanchonetet ovat auki vain lounasaikaan 11-15, jotkut lisäksi myös aamuisin, mutta illallisaikaan ne ovat jo sulkeneet ovensa. Jos mahdollista, kannattaakin aina suunnata kauppakeskusten ketjujen sijasta tällaisiin lounaspaikkoihin Brasiliassa. 

Tässä lanchonetessa, josta minulla on nyt muutamia huonoja kuvia esitellä, ruoka on erinomaista. Tarjonta on toki hyvin samanlaista myös naapuripaikoissa, mutta jokaisella on ne omat erikoisuutensa, minkä vuoksi saavat kanta-asiakkaita. Minua kiinnostaa tässä paikassa mm. pari kertaa viikossa tuleva sushi-kokki :) Buffet-pöytä sisältää alkuun paikan päällä kysynnän mukaan kokin tekemiä susheja (toisena päivänä jotakin muuta erikoisuutta), 25 erilaista salaattia, lämpimiä ruokia ja -lisukkeita, jälkiruokia ja grillin. Grillissä tarjolla punaista lihaa monessa muodossa (maminha, picanha..), lohta, kanaa, sydämiä, lihamakkaroita.. 

Buffet-pöydän sisältöä esitellään toki ohikulkijoillekin - tänään on sushipäivä kaiken perinteisen lisäksi.
 
Konsepti toimii siis niin, että tiskien alussa on lautaspino, josta jokainen poimii lautasen, täyttää sen kuinka itse haluaa buffetista, siirtyy grillin kautta kassalle, jossa annos punnitaan. Sieltä saa mukaan kuitin, johon on merkitty annoksen hinta, mahdolliset juomat ja jäkiruuat. Menet syömään lounaasi ja maksu tapahtuu poistuttaessa ulko-ovella sijaitsevalle eri kassalle. Ruuhka-aikaankin ravintolat pysyvät kivasti toimivina, kun ruuanottohetkellä ei vielä tarvitse kaivella rahoja ja pankkikortteja.

Mitä sitten on oikeasti tarjolla?

Tällä kertaa valitsin jälkiruuaksi mielettömän hyvän marenki-tuoreet mansikat -herkun. 

Salaatteihin kokosin salaatinlehtiä, mansikoita, kurkkua, kikherneitä, grillattua paprikaa ja tomaattia. Toki lautaselle päätyy aina myös vaaleita papuja, tällä kertaa riisini on maustettu pekonilla ja kaalilla (couve - mikäs kaali se on?) Oikein herkkuani on tuo keltainen perunamuusin näköinen mössö, joka on mandioquinha/ white carrot pyreetä. Ja lopulta grillattua maminhaa.  

Äh miten huono kuva, no joka tapauksessa näyttää pätkän buffettia

Oma suosikkini, sushikokki taikoo herkkuja pari kertaa viikossa. Paikka edustaa tyyliltään hyvin tyypillistä lanchonetea: sinne tullaan syömään, ei viihtymään miellyttävässä miljöössä ;)

Ruoka-annokseni maksoi 9,5 EUR ja jälkiruoka 1,5 EUR. Voisin toki syödä kevyemminkin, mutta ei tämä minullekaan ihan joka päiväistä ole, niin maistelen mielelläni monenlaista.
Ruoka-allergiat saattaisivat olla Brasiliassa haaste.. missään ei lue mitä mikäkin mössö sisältää... Yhden kerran tilasin pizzan ilman sipulia, mutta silti pintaa koristi kauniisti sipulirenkaat.   

6 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Onpa kyllä mielenkiintoinen konsepti! Tarjonta näyttää olevan kuitenkin tosi runsas ja monipuolinen!

Anonyymi kirjoitti...

Kuolaten olen katsellut hedelmä-, vihannes- ja lihakuvianne. Brasilia ei taida olla herkuttelijalle lainkaan huono maa.

Zürichissä oli työpaikkamme ruokalassa samanlainen salaatinpunnitussysteemi.

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Voiko tuollaisista paikoista ostaa ruokaa mukaan?

Paula kirjoitti...

Runsaan näköinen valikoima. Tuollaisessa paikassa voisin minäkin mielelläni lounastaa. Suomessa olen törmännyt lähinnä vastaavaan salaattibaarin muodossa. Ihan kiva sekin, vaikka valikoima ei ollut tuota luokkaa.

Pipsa kirjoitti...

Tuo on kyllä todella älykäs ja tarkoituksenmukainen konsepti, sillä näin voi ottaa juuri sen määrän minkä maaru vetää ja maksaa sitten vain siitä. Olisipa tällaisia tosiaan enemmän Suomessakin...

Herkullinen blogi sinulla, löysin tänne tänään ensi kertaa ja pidin kovasti näkemästäni :-)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Maria: joo ei tämä brasilia onneksi ihan pelkästään lihalla kulje.. uskon että tuosta kasvispuolesta täyttyisi vegaanikin onneksi :)

luimupupu: hmm.. olen käynyt juuri Zurichissä työmatkalla ja siellä tutustuin yhteen työpaikkaruokalakonseptiin.. oli juuri tällainen se salaattibuffa punnituksin ;) se oli sellainen iso vanhempi toimistokompleksi, jonne oli restauroitu ihan raikas ravintola, josta sai erityyppisiä vaihtoehtoja tuorepasta, salaatti, kasvis, grilli ja perinteisistä lounaista ihan vain napostelukokoisiin leipiin ja jälkkäreihin.

Campasimpukka: Kyllä voi, ne take away -kupit on samassa rivissä talon lautasten kanssa. USein se onkin todella edullinen vaihtoehto että hakee kivan salaattilisukkeen vaikka kanafileelle kotilounaaksi. Täällä meillä on ollut remonttia ja muuta päällä niin on tullut take awaykin oikein tutuksi tuolta kun on haettu kotiin sapuskaa.

Paula: Joo, suomessa on kyllä ainakin pks:lla jotain kasvispaikkoja jotka toiii tällä periaatteella. Minulle se oli iso ihmetys ettei täällä juuri muita paikkoja olekaan lounasta ajatellen :) tosi tosi suosittua.

Pipsa: Tervetuloa!! :) Tiedätkö juuri eilen löysin sinun blogiisi itsekin?! En muista edes jätinkö kommenttia mutta ihailin niitä yhtiä ravintolavierailukuvia ainakin.. joku punainen mökki, ihanat ruuat.. :) tosi hassu sattuma.