sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Suomalainen jauhelihakeitto & yskäisen minttuhelpotus


Suomalainen jauhelihakeitto maistuu koko perheelle

Olen kehittänyt jostakin itselleni kunnon yskän, joka antaa kyllä muuten elää ihan normaalia elämää, mutta saan välillä tosi kovia yskäkohtauksia, jolloin kurkku ei meinaa rauhottua millään. Koska kahvi ei nyt maistu, olen juonut viime päivät ahkerasti kuumaa vettä, jossa parvekkeelta napsittuja mintunlehtiä ja ainakin muutama rengas sitruunaa. Tosi ihanaa ja rauhottaa kurkkua. Kuumeinen kun en kuitenkaan ole, tai muutenkaan voipunut - en tarvitse lääkettä :)

Parvekemintulle en ole keksinyt liikaa käyttötarkoituksia (no, suklaakakun päällä :P),
mutta nyt olen nautiskellut sitä tiuhaan teenä helpottamaan käheää kurkkua.


Koetan tehdä suht usein keittoja, koska niistä tykkää koko perhe. Tällä kertaa toivelistalla oli se arkinen suomalainen jauhelihakeitto. Jokaiselle meistä maistui :) Tämä nautiskeltiin pakkasesta sulatetun saaristolaisleivän kanssa.

Jauhelihakeitto

n. 1,3 l vettä
n. 600+ g naudan paistijauhelihaa
1 valkosipulinkynsi silppuna
mustapippuria myllystä/ useita kokonaisia
suolaa jauhelihaan ja keittoon tarpeen mukaan
1/2 punasipuli isoina lohkoina
1 mandioquinha (tai palsternakka)
2 isoa/4 keskikokoista perunaa
n. 300 g:n kukkakaali
n. 3 tuoretta laakerinlehteä
1 Knorr Vitalie-lihaliemikuutio
tuoretta persiljaa
tuoretta oreganoa

Keitä vesi kiehuvaksi lihaliemikuution, mustapippurin ja laakerilehtien kanssa. Lisää paloitellut kasvikset (molemmat sipulit myös) paitsi kukkakaali, jonka keittoaika on lyhyempi. Paista jauheliha erillisellä pannulla sillä aikaa kun keitto porisee vieressä. Mausta ja suolalla ja pippurilla jauheliha suht voimakkaan makuiseksi. Lisää keittoon kukkakaali, ja kun se on melkein valmista, vielä jauheliha ja tuoreet yrtit silppuna. Tarkasta maku ja lisää mahd. vielä mausteita (suolaa). Hauduttele vielä hetken.
Mausta keitto tuoreilla yrteillä - tässä tuoretta organoa ja persiljaa

Ei kommentteja: