lauantai 3. marraskuuta 2012

Kurpitsa-kassavakeitto - pimeiden iltojen mausteinen alkukeitto




Ensiksi, paljon tervetuloa uusillekin lukijoille! Huomasin uusia kasvoja tuossa reunassa ;)

Ostin kauppareissulla taas palasen kurpitsaa, mutta halusin testata nyt eri lajiketta kuin aiemmin käyttämäni abobora moranga, joka oli kyllä aivan ihanaa. Fanni&Kanelissa tehtiin jo pari vuotta sitten ihanankuuloista katkarapu-kurpitsakeittoa. Tein sen inspiroimana kurpitsasta oman kasviskeittoversion. Käytin kurpitsan kanssa kassavaa. Keitosta tuli aika mausteinen - sopisi ihanasti kylmiin pimeisiin iltoihin täyteläiseksi alkukeitoksi. 

Mausteinen kurpitsa-kassavakeitto (4:lle)

700 g kurpitsaa (esim. abobora japonesa, kuorineen tuon 700 g)
1 kassava* (eli tapioka, brasilialainen nuolijuuri, maniokki, yuca, mogo, kamoteng kahoy)
n. 1,1 l vettä, suolaa keitinveteen

2 valkosipulinkynttä
1/2 tuore punainen chilipalko
1/2 sipuli
2 rkl oliiviöljyä

1/2 tl inkivääriä jauheena
1/3 tl kanelia
2 rkl voita
n. 1 tl suolaa tai maun mukaan

1 dl kermaa

Pinnalle:
kurpitsansiemeniä hitaasti pannulla suolan kanssa paahdettuna

*kassavan voit halutessasi korvata vaikkapa perunalla, miksei bataatillakin

Kuori ja leikkaa kurpitsa ja kassava isohkoiksi lohkoiksi. Keitä kassava pehmeän valmiiksi kiehuvassa vedessä, hävitä keitinvesi (kassavan keitinvettä ei kannata käyttää, koska siihen vapautuu syanogeenisiä aineita). Kurpitsaa varten samaan aikaan: kiehauta n. 1,1 l vettä kattilassa, laita keitinveteen n. 1/2 tl suolaa. Laita lohkotut kurpitsat kiehuvaan veteen ja keitä ihan pehmeäksi kurpitsapalat. Paloittele sitten tuore chilipalko, sipuli ja valkosipulit. Paahda niitä oliiviöljyssä paistinpannulla hetken, mutta katso ettet polta valkosipulia. Kaada sipulit ja chilit öljyineen tehosekoittimeen/ blenderiin. Lisää sitten myös täysin kypsät kurpitsat ja kassavat kurpitsan keitinveden kanssa blenderiin (tarkista tikulla että ovat ihan hajoavan pehmeitä). Mausta inkiväärillä, kanelilla, kermalla ja voilla. Surauta keitto ihan sileäksi. Tarkasta maku ja lisää suolaa, ja vettäkin jos rakenne on mielestäsi liian paksu. Lisää keittokulhoihin pinnalle kurpitsansiemeniä. Tarjoa vaalean leivän kanssa.


Kurpitsakeiton pinnan voi koristella itse paahdetuilla suolaisilla kurpitsansiemenillä

Kassava ja kurpitsanpuolikas

10 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Hyvankuuloinen keitto! Itse olen tainnut kokeilla tuota kassavaa vain kerran aiemmin ja siitakin on jo aikaa. Taytyy arkistoida tama resepti viileampia iltoja varten :-)

Liisa kirjoitti...

Näyttää todella herkulliselta! Kassavaa en ole vielä kertaakaan kokeillut!

Muutenkin kivan näköinen blogi :)

Nina kirjoitti...

Hei Mausteinen Manteli,
Kurpitsakeittosi on todella pehmeän ja herkullisen näköinen - tuo kassava on aivan uutta!
Löysin tieni tänne Veikeän Verson kautta - ja tulen varmasti uudestaankin ... tuo Balsamicossa paahdettu kurpitsa-kanasalaatti houkuttelee, keittiössä odottaa Butternut Squash valmistamista :-)

Jael kirjoitti...

Kuulostaapa hyvältä kurpitsakeitolta:) Cassava tuli kovin tutuksi Venezuelassa auessa;sitä oli usein perunan sijaan ja sipseinä. Täällä sitä näkee torilla joskus mutta ei kovin usein.

M. Metrossa kirjoitti...

Ihanan väristä keittoa! Olisipa elämys päästä maistamaan! :)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Maria: joo, pimeitä, kylmempiä iltoja varten ehkä parhaimmillaan, on mausteinen :)

Liisa: kiitos paljon! en mäkään ollut kassavaa ennen keittänyt itse, mutta on täällä valtavan yleinen ja edullinen niin ajattelin ottaa kasvisvalikoimiin :)

Nina Bille: Kiva kun löysit tänne ja jätit vielä viestinkin :) Kasviskeitot on nopeita ja edullisia, itsekin koitin nyt kassavaa keittoon ensimmäistä kertaa, on tosi yleinen täällä. Balsamico sopii mahtavasti kurpitsalle ja itse asiassa kanallekin ihan itsekseenkin, olen joskus tehnyt balsamico-kanaa. Mulla on ihan sellanen kurpitsahimo nyt päällä niin sen ympärille koitan kaikenlaista keksiä, toivottasti saat hyvää aikaseksi kurpitsastasi ;)

Yaelian: Suomessa ei ole tullut mieleenkään koittaa, en tiedä edes saako siellä sitä mutta on tosiaan varmasti yhtä yleinen venezuelassa kuin täälläkin. Tuntuu että kaikkialla :)

M Metrossa: Kiitos! Kassava vaalensi tuota keittoa selkeästi ja kurpitsalajikekin oli aika vaalea tällä kertaa. Ehkä kuvat hieman ylivalottuneita mutta vaalean oranssia se kumminkin oli ;D Ihan oman makunsa tuo tuo vähän vieraampi kassava.

Pipsa kirjoitti...

Näyttää aivan ihanalta! Sun kuvat on aina niin herrrkullisia että en taida pystyä tulemaan tänne koskaan nälkäisenä ilman että on pakko kohta siirtyä keittiön puolelle ottamaan jotain pientä naposteltavaa :D

Kassava onkin minulle uusi tuttavuus, eikä kovin moni noista vaihtoehtoisnimistäkään herättänyt tuttuuden tunnetta...

Unknown kirjoitti...

Kassava kuulostaa mielenkiintoiselta, täytyy yrittää katsoa jos täälläkin tulisi jossain vastaan.

Pikku Leijonan Emäntä kirjoitti...

Nyt osaan kassavan kohdalla noukkia sen matkaani mikäli sellaiseen joskus törmään, mielenkiinto heräsi nimittäin oitis. Onko se minkämakuinen ja onko maku miten voimakas vai melko neutraali kuten esim. potulla? Mikä kysymystulva tähän perään ;)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Pipsa: no ei mullakaan suomessa tullut tehtyä, olisin luullut bataatiksi jos olisin nähnyt ;)

Minna: Niin, ei tullut katsottua suomen lomalla niin tarkkaan noita kauppoja, mutta saattaishan siellä jotakin eksoottisempiakin olla, kun ainakin pk-seudulla on afrikastakin aikalailla porukkaa ja siellä käyttävät ainakin paljon kassavaa myös.

Pikku Leijonan Emäntä: Maku on mieto. Käytetään tosiaan juuressipseinä täällä, ja paljon perunan korvikkeena ihan. Peruna ei ole oikein hyvä täällä. Ilmeisesti siksi aika suosittu keitoissa, kun tuo kivan samettisen rakenteen siihen. Mulla on sen verran tuota chiliä ja inkivääriä mukana, että en usko, että se yksistään sieltä maistui kauheasti. Tietenkin siinä on sellanen oma maku, tuoksukin oli aika kiva. Mutta se on raakana myrkyllinen, kannattaa muistaa ettei mutustele ruokaa laittaessa ;)