sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Angry Birds -inspiraatiota Brasiliasta ja sana täkäläisestä juhlakulttuurista

Brasiliasta ei vielä saa Angry Birds -somisteita - ystävämme haki
kaiken näihin syntymäpäiviin tarvitsemansa Meksikosta.
Lastenjuhlat on Brasiliassa tärkeät ja valittu teema ulottuu ihan kaikkialle. 

Lasten syntymäpäiväjuhlat Brasiliassa

Brasilialainen juhlakulttuuri on aavistuksen erilainen Suomeen verrattuna. Syyn ei tarvitse olla kovinkaan kummoinen, kun täällä päätetään järjestää ystäville ja tuttaville isot juhlat. Jo 1-4-vuotiaita lapsia saatetaan juhlia lähemmäs 70 hengen kanssa. Lastenkutsut ei täällä oikeastaan olekaan vain lasten, vaan koko lähipiirin juhlat. (Kutsu tulee useimmiten vain lapselle, mutta se on tarkoitettu aina koko perheelle)

Lastenjuhliin valitaan aina teema, jota noudatetaan aika kattavasti koko tilaisuudessa - ei esimerkiksi pelkästään kakussa ja serveteissä. Tähänastisen kokemuksen mukaan juhlat ovat yleensä vaivalla suunnitellut ja ne sisältävät paljon ohjelmaa vapaan leikin sijasta. En tiedä tuleeko vaikutus Jenkeistä vai onko se brasilialaisessa kulttuurissa itsessään, mutta äidit näkevät juhlia edeltävät viikot valtavasti vaivaa suunnittelemalla ja tilaamalla erilaisia palveluja lastenjuhliin.

Juhliin mennään paikalliseen tapaan aina myöhässä. Kutsussa lukee, että 14:00, niin paikalle alkaa ilmaantua ihmisiä yleensä noin tunnin päästä tuosta ilmoitetusta ajasta. Osa saattaa tulla parin kolmenkin tunnin päästä. Jos kutsussa on juhlien aikahaitari esimerkiksi 14-18, ei ole tavatonta tulla vasta 18 maissa. Brasilialaisissa juhlissa kakku leikataan aina juhlien loppupuolella, melkein päätöksenä juhlille. 


Juhlapaikkana on useimmiten vielä ollut omista taloyhtiöistä löytyvät juhlatilat. Sao Paulo on kyllä ihan täynnä myös tällaisia kodin ulkopuolisia lapsille suunnattuna juhlatiloja, mutta käsitykseni mukaan, ne ovat aavistuksen vanhempia lapsia varten. 

Esimerkkejä juhlien ohjelmasta tai palveluista muutamista syntymäpäivistä alla:

Juhlat 1: kodin ulkopuolinen juhlatila: pöytiintarjoilu suolaisia lämpimiä pikkusyötäviä ja juomia, ohjattu capoeira-tunti, ohjattu musiikki-leikkitunti, hot dog -koju, suklaasuihkulähteitä tuoreilla hedelmillä maun mukaan, karkkibuffet, kakku- ja leivospöytä teeman mukaisesti, pikkulahja kotiinviemiseksi. Käytössä oli myös trampoliini, pallomeri, kiikut, leikkihuone ym. tavallisempaa viihdykettä lapsille.

Juhlat 2: kodin ulkopuolinen juhlatila: pöytiintarjoilu suolaisia lämpimiä pikkusyötäviä ja juomia, trampoliini, tatuointipiste, pikkueläinshow (lapsille esitettiin pienestä nukketeatterista kaikenlaisia pieniä eläimiä kuten tipuja, pikkukoiria, kyyhkysiä jne. musiikin tai juonen ohessa), pallomeri,  pari pikkulahjaa (vesivärit & kupillinen  karkkia ja viiri) kotiinviemiseksi.

Juhlat 3: juhlatilana koti, omakotitalon piha ja isohko olohuone: pöytiintarjoilu suolaisia lämpimiä pikkusyötäviä ja juomia, pomppulinna liukumäellä, hattarakojut, pikkusuolaisten herkkujen paistokoju, hattuja ja naamareita lapsivieraille teeman mukaisesti, pallomeri, kakku- ja karkkibuffet, pikkulahja kotiinviemiseksi. 

Lasten syntymäpäivillä tarjotaan täällä aina myös alkoholia. Tarjoilijat kulkevat tarjottimien kanssa vieraiden lomassa erilaisten kylmien juomisen kanssa. Kahvia en ole vielä itse nähnyt yhdissäkään juhlissa - johtuu varmasti tästä kuumuudesta, että jääkylmä limu, mehu tai olut menee paremmin kaupaksi. Mutta toisaalta, humaltumistakaan en ole vielä ikinä täällä todistanut, että alkoholia osataan kyllä juoda sivistyneesti ;)

Makeaa on yleensä tarjolla runsaasti - pääkakun lisäksi leivoksia, brigadeiroja ja karkkibuffet

Juhlista saa täällä Brasiliassakin pienen kotiinviemisen, jota kutsutaan nimellä lembrancinha. Näillä pikkumuistamisilla on kuitenkin täällä erilainen merkitys. Jos suomalaisilla syntymäpäivillä sellaista ei annettaisi mukaan, en olisi ihmeissäni, täällä taas ne kuuluvat kiinteästi kaikenlaisiin tapaamisiin. Esimerkiksi pieniä lahjoja annetaan syntymäpäivien lisäksi aina, kun joku tulee katsomaan sairaalaan tai kotiin uutta vauvaa. (Vieraskin tuo kyllä lahjan, mutta harvemmin Suomessa vauvaperheellä on lahja valmiina vierailijoille) Tällainen lahja voi olla esimerkiksi tyttöjen kohdalla koristeellinen saippua, avaimenperä tai posliinikoriste vauvan nimellä varustetussa kirjaillussa pussissa. Poikien kohdalla tarjotaan useimmiten suklaisia sikareita joko isosta rasiasta tai yksittäispakattuna pojan nimellä varustettuna sellofaanista. Näissä lahjoissa rajana on vain mielikuvitus. Myös baby shower yms. lahjat ovat suosittuja. Mieheni saa töistä jatkuvasti näitä pieniä lahjoja: toimiston virkistyspäivästä sandaalit ja hierontasetin, jostakin muusta tilaisuudesta aamutakin jne. Tuntuu, ettei työelämänkään epävirallisemmista kokoontumisista koskaan tulla kotiin tyhjin käsin. Myös syntymäpäivät, joulut ja pikkujoulut firma muistaa lahjoin - ja perhe on tervetullut usein juhlimaan näitä tilaisuuksia työntekijän mukana. 

Pöytäkoristeita

Lasten syntymäpäiville kutsutaan ihmisiä laajasti tuttavapiiristä. Kun Suomessa lapsen, varsinkin pienen, syntymäpäiville tulee yleensä sukua ja lähimmät tarha-, piha- tai kerhokaverit, Brasiliassa vanhemmat kutsuvat sukulaisten ja ystävien lisäksi myös bisnestuttaviaan ja heidän perhettään (äitejä ja isiä!!). Välillä on todella hämmentävää, kuinka ns. kaukaisiakin tuttavia kutsuilla on. 

Vaikka brasilialaisia, erityisesti naisia, pidetään kai periaatteessa aika "laittautuvina" noin muuten, syntymäpäivillä pukeutuminen on rentoa, samoin muu kanssakäyminen. Ihmiset ovat välittömiä ja vieraampienkin ihmisten kuulumisia kysellään kovin innokkaasti. Erityisen lapsirakkaita täällä ollaan, ja lapset saavat kovasti huomiota ja ihastelua osakseen. Olemme viihtyneet jokaisilla juhlilla hyvin, vaikka englannin puhuminen on täällä harvinaista. Brasilialaiset ovat todella iloisia kaikenlaisesta portugalin kielen yrittämisestä ja kehuvat vuolaasti.

Lahjoja täkäläisillä syntymäpäivillä ei avata yhteisesti, vaan ne jäävät sankarin oman perheen kesken avattavaksi. 

Onnittelulaulu, Paljon Onnea Vaan, on täälläpäin maailmaa sama, mutta sanoin:

Parabéns para você
Nesta data querida
Muitas felicidades
Muitos anos de vida

Tässä vielä muutamia kuvia aiheesta:

Koristeltuja brigadeiroja, Angry Birds -leivoksia ja teeman mukainen kakku
Suklaasuihkulähde, johon sai valita tuoretta banaania, viinirypäleitä, ananasta tai kaikkia niitä
Valkosuklaaversio samaisesta laitteesta
Hattuja ja naamareita
Pöytäkoristeita ja kuumaa perunaa naposteltavaksi ;)
Kotiinviemiseksi: tatuointeja, tarroja, purkkaa ja karkkia - kaikki tottakai Vihaista Lintua

9 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Mielenkiintoista lukea tasta aiheesta! Runsaasti nayttaa olevan tarjontaa ja ohjelmaa. Olisi mielenkiintoista tietaa millainen budjetti naille juhlille yleensa on, vaikka hintataso onkin varmasti halvempi kuin Suomessa. Itsellani ei ole kokemusta taalla (eika kylla oikein Suomessakaan) lasten juhlista, mutta tuo tyopaikan muistaminen on taalla samanlaista kuin siellakin. Eiko Suomessa tyoantaja anna joulu-ja synttarilahjoja tyontekijoilleen? En ole ollut kokopaivatyossa Suomessa koskaan, joten en tieda siita sen tarkemmin.

SatuKoo kirjoitti...

Wau, ihanat kemut ovat olleet ja noi suklaasuihkulähteet! En ainakaan minä ole saanut sen suurempia lahjuksia työnantajalta, liekö syynä se, että olen töissä kunnalla opettajana...

Canelia kirjoitti...

Olipa kiva ja mielenkiintoinen postaus! Voisikos tuon tiivistää niin, että elämä Brasiliassa on yhtä juhlaa..? :D Suomessa työntekijöitä lahjotaan tietääkseni lähinnä jouluna ja silloin, kun tulee täyteen vaikka 20 tai 30 vuotta samassa talossa; tuntuisi ihan hassulta, jos työnantaja muistaisi synttäripäivänä. Huikea tuo Angry Birds -kakku! :)

Nanna kirjoitti...

Olipa tosi kiva ja mielenkiintoinen raportti, kiitos siitä!

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Siellä otetaan hauskanpito todella vakavasti! :D Kiintoisa postaus!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Maria: Hyvä kysymys, itse asiassa mulla ei ole aavistustakaan. Sen tiedän, ettei edes nuo taloyhtiöiden tilat ole ilmaisia, vaan ne ovat vuokratiloja, ja sellainen kustantaa jo vajaan 100Euroa ehkä. Sao Paulo on tosi kallis tuotteiden suhteen, mutta työvoimaa ja tuollaista ruokatarjottavaa saa jo selkeästi Suomen hintoja edullisemmin.

Joululahjat olen Suomessakin aina saanut, mutten koskaan syntymäpäivä-, nimipäivä tai muita lahjoja juurikaan. Joskus joululahjakin on tainnut olla sama mikä lähetetään asiakkaille ?! Täällä pitkin vuotta annettavat lahjat saattavat olla arvoltaan jo isompia kuin kokemukseni mukaan se vuoden ainoa lahja, joululahja Suomessa. Suomessa mua saattoi naistenpäivänä muistaa välitysfirmojen pojat ruusuilla aina, kivaahan sekin on vaikkei tulisi omalta firmalta ;)

SatuMaria: Minusta ihan tervetullutta kehitystä, että firmassakin juhlitaan perheenä ;) Tämä on hyvin perhekeskeinen kulttuuri kyllä. En muista että meillä Suomessa olisi ollut paljonkaan perheitä aktivoivia juttuja työpaikoilla kummallakaan. (Mieheni on kyllä edelleen samassa firmassa täällä mutta kulttuuri on toki erilainen täällä)

Canelia: Joo nuo kymppivuotismuistamiset itsekin olen kuullut muttei ole oikein lähiaikojen juttuja mun kohdalla ;) Ehkä joku päivä saan jossakin firmassa täyteen tuollasen ja saan sen kultakellon ;)

Nanna: no hyvä jos nämä höpötykset tuo joskus jotain uutta...

Campasimpukka: kiitos.. kissanristiäisiä riittää :D

Jael kirjoitti...

Ihanat juhlat ja koristeet! Täällä olen nähnyt Angry Birds juttuja aika kivasti,mutta olisko juhlakamaa vain AB-ilmapalloja.,Muuten sitä löytyy jäätelöstä,lasten saippuasta ja shampoosta,lämpötyynyistä ja vaikka mistä.
Tulee mieleen venezuelalaiset lastenkemut tuosta..aika paljon samoja tapoja naapuruksilla;D Kerran olimme ensimmäistä vuottaan viettävän venezuelalaisen pikkunaskalin synttäreillä Miamissa.Itse juhlakalu ei tainnut paljon tajua juhlista,mutta kaikilla muilla oli tosi mukavaa;D Täällä Israelissa myös annetaan jonkinlainen pussukka lasten synttärivieraille,ja sitä varten on myynnissä ihan kivan näköisiä pussejakin ja olen jossain nähnyt jo valmiiksi täytettyjäkin pusseja.

Jael kirjoitti...

Ai niin vielä kun tuolta kysyttiiin mitä Suomessa saa lahjaksi jouluna niin ainakin itse olen saanut pari silkkihuivia,firman logoilla,joten ei voi käyttää;D ja kerran tuli viinipullo ja kerran taas herkkukori.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Yaelian: Viinipullo ja herkkukori oiskin oivat lahjat ainakin minun mielestä! Eniten ihmetyttää se, kuinka se joululahja, vaikka kovin pienikin, voi olla niin iso ponnistus firmalle Suomessa jos muualla maailmalla jaetaan jatkuvasti lahjoja henkilöstölle. (Olen seurannut aika läheltä joissain firmoissa sitä arpomista minkä hintainen joululahja voidaan henkilöstölle antaa!) Esimerkkeinä mm. pari piparimuottia ja uunikinnas. Kerran delicard-lahjakortti... jne..