tiistai 16. huhtikuuta 2013

Arki hyvissä käsissä

Tyypillinen nopea arkilounas lasten kanssa: riisiä, kasviksia ja naudanlihapihvi

Arkiruuasta

Olen huono tekemään haasteita, mutta sellainen kierrellyt haaste, jossa kuvaillaan arkiruokia, toteutuu helposti minultakin ja päätin kaivella blogissa käyttämättömiä valokuvia hieman ja kirjoittaa muutaman sanan arkiruuasta meillä, lapsiperheessä. 

Arki koitti nopeasti, koska mieheni meni töihin jo viikon päästä synnytyksestä. Yhden viikon laitoin ruokaa itse kotosalla, koska meillä oli vieras käymässä, mutta sen jälkeen kodinhoitajamme on vastannut joistakin arkiruuistamme. Tähän olen päätynyt ihan siitä syystä, että kahden kanssa on kyllä tosi paljon tekemistä päivässä muutenkin. Tällä ratkaisulla vältämme varmasti myös aika monta valmispastapussia/einestä.

En ole antanut kodinhoitajalle ohjeita ruuanlaittoon, mutta minä vastaan kauppalistasta, jolloin määrittelen myös millaisia raaka-aineita meillä löytyy arjen ruokiin. Ostan esimerkiksi pastan, leivät ja useimmiten keksitkin täysjyvänä, mikä on täkäläisille ihan outo juttu. Täällä ajatellaan yleensä ensin makua ja vasta sitten terveellisyyttä. Useimmiten meillä onkin riisiä, kun en itse laita ruokaa - sitähän brasilialaiset syövätkin joka ruualla. Riisinkäytön lisäksi kodinhoitajamme ruoka poikkeaa ehkä suomalaisesta tavasta tehdä ruokaa siinä, että hän tekee erittäin harvoin kastikkeita millekään. Tämä on linjassa ihan täkäläisen ravintolaruuankin kanssa. Meillä kotona hän on ehkä alkanut tekemään hieman suomalaisittain jotakin, koska nykyään saatamme syödä myös hänen tekemänä mm. curry-kanakastiketta kermalla ja ananaksella - sellainen ruoka, josta on pitänyt ja kysynyt reseptin siihen. On pitänyt myös erityisesti joistakin kermaisista tomaatti-kalakastikkeista spagetille. Minä taas tykkään hänen sinappi-kerma-kanasta - yhdistelmä, jota en itse olisi ihan heti koittanut.

Naudanliha on Brasiliassa merkittävästi edullisempaa Suomeen verrattuna
Ei liene yllätys, että Brasiliassa syödään paljon lihaa. Onhan se ihan kivaa, että täällä voi huoletta syödä naudanfilettä ihan arkilounaana, vaikka montakin kertaa viikossa, mutta ehkä vielä iloisempi olen hyvälaatuisista ja edullisista kasviksista ja vaaleasta kalasta. Kalasta on tullut 2-vuotiaamme herkkua täällä ja syömmekin useita kertoja viikossa kalaa: useimmiten vaaleaa tilapiaa, joskus lohta. Salaattia olemme aika laiskoja tekemään arkilounaille, mutta lounaassa on aina mukana kasviksia. Lisäksi tyttö rouskuttelee esim. kurkkua ja paprikaa raakanakin lounaan osana.

Suomalaisittain suosittua keitettyä perunaa meillä ei juuri harrasteta, mutta meillä on sitä lähinnä keittoja ajatellen usein kaapissa kuitenkin. Joskus kun olen erikseen maininnut, että voisiko lounaalla olla vaikkapa perunaa lisukkeena, se on saattanut tulla perunasalaattityyppisenä lisukkeena majoneesin seassa porkkanan ja muiden kasvisten kanssa ;) Eli aika kaukana suomalaisesta tavasta popsia peruna.

*Joudun karttamaan imetyksen vuoksi jos jonkinlaista ruoka-ainetta, joten osittain tämäkin rajoittaa raaka-aineiden käyttöämme tällä hetkellä. 

No tältä meillä useimmiten viikolla näyttää ruokapöydässä:

Käristettyä jauhelihaa salsalla & "italialaista" kesäkurpitsaa ja vähän paprikaakin
Yksi tyypillisimpiä arkilounaitamme
Kesäkurpitsaa, parsakaalia, riisiä ja jauhelihaa
Kesäkurptsaa taas kerran
Kasa paistettua tilapiaa yrteillä ja mozzarella-tomaattisalaatti
Porkkana-riisiä ja yrttinen kana-tomaattikastike
Täysjyväpastaa ja tilapiaa kookosmaidossa tai tavallisessa kermassa sekä kesäkurpitsaa

6 kommenttia:

Maria kirjoitti...

On niin viehattava ja erilainen ajatus tuo kodinhoitaja :-) Kylla kahden pienen kanssa riittaakin varmasti tekemista, joten on hyva etta saat vahan apua arkeen. Meilla kun ei ole lapsia niin laitan yleensa miehelleni tukevamman illallisen, mutta omat ruokailuni tulee kuitattua keveammin salaatein (talvisin ehka keitolla) ja valipaloja napostellen. En ole kovin hyva syomaan suuria annoksia ja mieluummin syon monta pienta annosta paivassa kuin kolme isompaa ruokaa. Jos meille lapsia siunaantuu niin eikohan tahankin tule sitten muutos ;-)

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Maria: ruokatottumuksiin tuli meilläkin muutos sillä hetkellä kun saimme lapsen. Sitä ennen tuli tosi usein korvattua illallinen leivällä tai sitten käytyä ulkona syömässä. Kävimme varmaan 2-3 kertaa viikossa ulkona syömässä tuolloin. Nykyään se rajoittuu aika pitkälti viikonloppuihin. Joinakin päivinä, jos teen 2 kertaa lämpimän ruuan itse sekä siihen päälle vielä tuolle esikoiselle välipalan ja aamupalan, tuntuu, että en ihan mitään muuta teekkään kuin ruokaa ja se ei ole enää kivaa :D Nautihan vielä noista ajoista kun saa tehdä elämässä muutakin ;)

Jael kirjoitti...

Herkullisia aterioita! Asuuko kodinhoitaja myös teillä? Tuttavapiirisssä Venezuelassa kodinhoitaja oli melkein itsestäänselvyys.

SatuKoo kirjoitti...

Wau, ihana kodinhoitaja, voisi tulla meillekin vierailulle :D Siis mielettömän herkullisia ruokia!

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Kodinhoitajalle löytyisi hommia meiltäkin, kun en itse ole mikään varsinainen kodinhengetär.

Hiidenuhma kirjoitti...

Kasvikset ovat herkullisesti esillä annoksissa. Kun saa tuoreita, auringossa kypsyneitä kasviksia, niitä on ilo rouskuttaa ;)