torstai 31. maaliskuuta 2011

Banoffee

Banoffee-piiras herkuttelijalle

Wikipedia kiteyttää Banoffeen alkuperäisen reseptin seuraavasti: "an English pastry based dessert made from bananas, cream, toffee from boiled condensed milk (or dulce de leche), either on a pastry base or one made from crumbled biscuits and butter. Some versions of the recipe also include chocolate and/or coffee."

Ystäväni tietävät, etten leivo (itselleni) juuri koskaan mitään ilman kinuskia ja siksi Banoffeen kokeileminen onkin ollut mielessäni pidempään. Siihen tuleva kinuski jo sinänsä kiinnosti, koska se tehdään kondensoidusta maidosta hitaasti haudutellen.

Banoffeeta on tehty jonkin verran blogeissa: mm. Elämä Makeaksi. Itse tutkailin lisäksi vielä Jamien version kahvilla ja suklaalla olevasta Banoffeesta ennen leipomaan ryhtymistä - sellaisen tein itsekin.

Banoffee = banaania ja toffeeta
Banoffee

Pohja (20 cm halkaisija)
300 g Digestive-keksejä
100 g voita

Täyte
1 tlk kondensoitua maitoa
4 pienehköä kypsää banaania
3 dl vispikermaa
2,5 tl vaniljasokeria
1,5 rkl espressoa
tummaa suklaata rouheena päälle


Kondensoitua maitoa saa jo etnisten ruokakauppojen lisäksi
ainakin hypermarketeista. Tässä avaamaton ja lopputuote
3 tunnin keittämisenjälkeen.

Murustele keksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa hyvin sekaisin. Levitä n. 20 cm:n uunin kestävän astian (minulla ei ollut näin pientä irtopohjavuokaa niin käytin ihan tavallista uunivuokaa josta nostin leivinpaperin kanssa pohjan pois lopussa) pohjalle leivinpaperi ja taputtele keksivoiseos pohjalle ja hieman reunoille. Nosta sitten pohja jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa kun valmistat toffeen.

Upota kondensoitu maitotölkki (avaamaton) vesikattilaan kiehumaan alhaiselle lämmölle 3 tunniksi. Tänä aikana sisältö tiivistyy ja muuttuu paksuksi toffeeksi. 

Kolmen tunnin päästä aukaise säilykepurkki ja kaada se pohjan päälle, levitä tasaiseksi. (En käyttänyt sisältöä ihan kokonaan.) Voit huokaista helpotuksesta, jos ajattelit, että tölkki varmaan räjähtää kesken keittämisen tai avatessa.. näin ei käynyt minullakaan :) Mutta kuumaa tölkkiä saa kyllä käsitellä patalapuilla! Nosta sitten piiras taas jääkaappiin tai pakkaseen, jotta toffee-seos jäähtyy.

Levitä pohjan päälle ensin kinuski ja sitten banaanilohkot

Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla ja tilkalla vahvaa kahvia/espressoa. Pilko banaanit hieman vinosti, ja nosta jäähtyneen toffeen ja murupohjan päälle. Levitä lopuksi kerma pinnalle ja koristele rouheasti paloitellulla tummalla suklaalla. Nauti useamman ystävän kanssa :)

Banoffee-piiras kaikessa komeudessaan

Tämä piiras oli tänä vuonna synttärisankarin valinta ja kyllähän maistui :) Hei ja se piti vielä sanoa, että Banoffee ei ole sama tavallisella kinuskilla tehtynä - itse asiassa tuo kondensoitu maito maistuu aikas erilaiselta..  todella täyteläistä, paksua ja ihanaa.



8 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tuo kuulostaa kyllä niin hyvältä vaikkakin kauhean makealta;D

Maria @ Scandi Foodie kirjoitti...

Makea varmasti, mutta sopiva herkku synttaripaivalle ;-) Meilla on taalla banaanit niin hirveissa hinnoissa syklonin jalkeen, etta banaanileivonnaisista saa talla hetkella vain unelmoida! Ihanaa viikonloppua! x

Nanna kirjoitti...

No just tänään printtasin kans yhden banoffee ohjeen ulos, tuntuu, että kaikkialla törmään nyt tähän. Että meinaan minäkin koittaa, vähän kanssa belottaa tuo makeus!
Mutta hyvät ohjeet/kuvat laitoit sinäkin tänne.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Yaelian: kyllä vaan, eli tätä kakkua syödään palanen ja se todella riittää sitten :D

Maria: Ah niinpäs olikin, nyt muistan minäkin ne banaanien hinnankorotukset siellä :D Voi että, toivottavasti tulevat alas. Onhan tästä versioita muillakin hedelmillä mutta ei liene Banoffee siinä vaiheessa ;) No tämänhän ehtii koittamaan vaikka vuoden päästä ;) Aurinkoista viikonloppua!

Nanna: No sepä se, ja sillon sitä pitää koittaa :D Musta se oli vaan just sen näkönen piirakka/kakku että tahdon maistaa just nyt :) Koita ihmeessä!

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Banoffee on herkullista eikä Manoffee (mansikoista) jää kesäherkkuna yhtään jälkeen. Minä vaan en oikein tainnut keittää maitopurkkia tarpeeksi kauan, kun maku jäi mielestäni vähän turhan miedoksi ja näin ollen minä siis edelleen kerma/fariinisokeri-kinuskin fanittajaksi...

arleena kirjoitti...

Tämäkin versio kuulostaa hyvältä. Banaanit sopivat varmaan hyvin.
Käytin itse kirpeitä karpaloita ja hieman kiiwiä.

Tiina Susanna kirjoitti...

Mites ton kondenssimaidon vois korvata, kun talon herra on laktoosittoman elämän valinnut

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Tiina: En valitettavasti osaa auttaa tuossa asiassa, kun en ole perehtynyt laktoosittomiin tuotteisiin enkä niitä käyttänyt. Meillä oli toisen lapsen kanssa maitoallergiaa, mutta silloin maito oli kokonaan pois ruokavaliosta. Banoffee ei ole oikeastaan sama edes tavallisella kinuskilla, koska kondensoidusta tehty on rakenteelta ja maulta aikas erityislaatuista.