lauantai 16. kesäkuuta 2012

Churrasco - brasilialainen grilli & lapsi ravintolassaBrasilialaisen grillin alkupaloilla. Vasemalla näkyy myös pöydällä pidettävä "lätkä", jolla näytetään tarjoilijoille haluaako itselle esiteltävän grillivartaita kullakin hetkellä (pun. vs. vihreä).

Brasilian lihavalikoimien ylenpalttisuus ruokakaupoissa ei periaatteessa tullut yllätyksenä, mutta positiivisena huomiona kumminkin tänne muuttaessa - kuuluuhan Brasilia maailman suurimpiin lihanviejämaihin. Jokainen lihapaketti kaupan hyllyllä on myös nimetty tarkemmin kuin mihin olen Suomessa tottunut - ei riitä pelkkä ulko- tai sisäfile. Ja lihahylly on täkäläisessä marketissa pitkä.

Olemme aina tykänneet tehdä kokolihaa kotona, mutta täällä käytämme naudan kokolihaa huomattavasti enemmän viikon varrella. Maku on nimittäin erinomainen eikä hinta ole yhtä korkea kuin Suomessa.

Makuun vaikuttaa varmasti se, että brasilialaisen karjankasvatuksen lisäaineiden käyttöä valvotaan tarkkaan (mm. hormoonit). Karjankasvatus on Brasiliassa perinteinen elinkeino ja luonnonmukaiset kasvatusmenetelmät ovat edelleenkin käytössä isossa osassa - toisin voisi luulla? Silti paineet tehokkaammalle tuotannolle on kysynnästä johtuen kovat, joten voidaan olettaa että oikeasti ruohoa pellolla syövä karjan määrä ajan kanssa vähenee, valitettavasti. Brasilialainen liha kiinnostaa "puhdasta lihaa" hakevia maita, joskin osa maista on kokonaan kieltänyt brasilialaisen lihantuonnin vuonna 2005 alkaneen Etelä-Amerikan hullunlehmäntautikriisien vuoksi. Tämä liittyi jotenkin rajojen hankalaan valvontaan taudin leviämisessä, ja koska kaikilla naapurimailla ei ole Brasilian kaltaista tarkkaa lihatuotannon valvontaa. Brasilia on kyllä julistettu vuonna 2008 vapaaksi hullunlehmäntaudista.

Ylhäällä riisin vieressä naudan parasta osaa, picanhaa. 

Brasiliassa vierailevan kannattaa ehdottomasti tutustua paikalliseen grilliin, Churrascoon. Tässä muutama kuva Barbacoa-nimisestä Churrascosta, joka sijaitsee Itaim-kaupunginosassa Sao Paulossa.

Kalat valtasivat alkupalalautaseni. Sipulipintainen valkoinen
kalacarpaccio oli eniten mieleeni. Lisäksi oli ihana maistella erilaisia
kastikkeita kaloille.

Paikan konsepti menee niin, että tarjoilijat kiertelevät ravintolasalissa pitkien vartaiden kanssa ja tarjoavat kukin niistä erilaisia grillattuja ruhonosia asiakkaille. Asiakkailla on pöydällä "lätkä", josta voi valita joko vihreän tai punaisen puolen, riippuen siitä haluaako tarjoilijan tarjoavan itselleen kullakin hetkellä. Myös erilaisia kasviksia, grillattua juustoa, perunaa jne. tarjotaan.. Pöydässä on myös kokoajan lajitelma lämpimiä leipiä ja pasteijoja, jotka käydään siis vaihtamassa aina jonkin ajan kuluttua. Itse lihoista suurena lampaan ystävänä täytin itseni aikalailla ylikypsällä suussasulavalla lampaalla, mutta naudan parhaana osana pidän picanhaa (eng. rump steak, suom. naudan peppua). Sitä tarjotaan leikaten aika ohuita siivuja korkeintaan medium-kypsyydellä. Näiden paikkojen paras puoli on se, että niissä voi maistella erilaisia lihoja, joiden kypsyysasteet on ammatti-ihmisen käsialaa. 
 
Räpsy kesken lampaan nautiskelun.. järkyttävän hyvä friteerattu
banaani täytyi nimittäin "ottaa muistiin" kameralla. Vieressä vasemmalla myös pihdit,
joilla tarjoilijaa autetaan hänen leikatessa lihaa asiakkaan lautaselle. 

Alkupalaksi nautitaan laajasti salaatti-, juusto-, liha- ja kalapöydästä herkkuja. Myös jälkiruualle kannattaa jättää tilaa. Nimittäin niitäkin tullaan esittelemään monikerroksinen kärryllinen - voi mitä herkkuja ne ovatkaan! 

Omat valintani: juustokakku & torta de limao eli
paikallinen lime-marenkitorttu

Churrasco Barbacoaa voin suositella lämpimästi, sillä muutamalla sanalla sanoen tulee mieleeni laatu, monipuolisuus ja erinomaisen huomaavainen palvelu. Ainiin, ja tyylikäs jopa perinteinenkin tila. Buffetin hinta aikuiselle ilman juomia on 40-50 euron paikkeilla.

Lasten kanssa ravintolassa 

Tyttäremme kauhomassa vaniljajätskiä grilli-illan päätteeksi juuri ennen nukkumaanmenoa

Suomalaisissa blogeissa on ollut joku aika sitten paljon keskustelua lasten mukaanottamisesta ravintolaan. Osalla on järkyttäviä kokemuksia nuivasta palvelusta lapsiperheitä kohtaan pääkaupunkiseudun ravintoloissa. Jos itse kohtaisin kielteistä suhtautumista lapsiin ravintolan taholta, kyllä meillä äänestettäisiin jaloilla. Minusta lapset todellakin kuuluvat mukaan ruokaravintoloihin - baareihin sitten ei, sillä siellä juomapuoli on eritavalla pääosassa. Toki pitää olla harkintakykyä millaiseen ravintolaan oman lapsen ikä/käytöstavat/tempperamentti kulloinkin riittää :) Itse henk koht "kestän" muiden ihmisten lasten juoksemiset ja itkukohtaukset minkälaisessa ympäristössä tahansa pilaamatta omaa iltaani, mutta ymmärrän toisaalta niitäkin, ettei halua kuulla maratonitkua fine dine -paikassa. Itse pidän käsilaukussani aina mukana kyniä ja minipaperivihkoa 2-vuotiaallemme, sillä eihän sitä koskaan tiedä minne päätyy kullakin riessulla syömään ;)

Brasiliassa suhtadutaan lapsiin kaikkialla erittäin lämpimästi. Lapset ovat mukana ravintoloissa aamusta myöhälle iltaan. Tuoleja lapsille ei tarvitse itse kysellä missään - ne tuodaan automaattisesti samalla kun lapsi saa usein kasan värikyniä ja paperia. Vaikka paikka oli nyt hienohko (eikä täällä tullut värikyniä pöytään), niin lapsia oli joka toisessa pöydässä ja niin täällä yleensäkin on. Tarjoilijat myös ihan omasta tahdostaan usein viihdyttävät lapsia - niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin. Brasiliassa on edelleen palvelukuttuuri, ja myös henkilökuntaa on Paljon, minkä vuoksi lasten kanssa virnistely ja vilkuttelu onkin mahdollista. Mikä ystävällisintä, täälläkään alle 5-vuotiailta lapsilta ruokailu ei maksa mitään. Tyttärellemme maistui hienosti picanha, oliivit, ranskalaiset, maissi, lihapasteija ja kokonainen annos voimakkaan vaniljaista jäätelöä jälkiruuaksi! :)

4 kommenttia:

Heidi kirjoitti...

Nyt kyllä tuli nälkä :) Ja alkoi tekemään mieli lihaa (miksei kalaakin), joten tämän päivän tuleva ruoka, sienipasta, ei nyt kovin houkuta :D

Jael kirjoitti...

Churrasco on tuttua,sillä Tel Avivissa oli brassiravintola,joka toimi tuolla periaatteella,tosin en ollut siellä syömässä,koska en syö lihaa.Kerran olin eksän kanssa Venezuelassa (eksä todellinen karnivori) sellaisessa paikassa ja kärsin melkein nälästä;D
Tuo limetorttu näyttää tosi herkulliselta.Brasiliassa on varmaankin sama palvelukulttuuri kuin Venezuelassa,jossa ihmetytti alussa tarjoiluhenkilökunnan määrä joka paikassa ja ylenpalttinen palvelualttius,johon sitten tottuikin kivasti ajan myötä;D
Täällä myös tuodaan lapsia paljon ravintoloihin,myös iltaisin ja lapset on huomioitu.

Anna kirjoitti...

Parhaat lihat ikinä olen syönyt churrascossa Riossa ja Recifessä, Rion ravintolaa en muista mutta Recifessä paikan nimi oli Spettus. Jo alkupalat oli käsittämättömän hyviä ja ne erilaiset lihat suli suussa.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Heidi: no kuulostaa hyvältä tuo sienipastakin! Ostin juuri valtavan kasan kuivattuja sieniä ja haaveilen sienirisotosta...

Yael: Huomasin itsekin että grillit käyttävät markkinoinnissa paljon ilmaisua "lihansyöjän paratiisi" tyyppisia ilmaisuja, eli eivät ota kasvis- ja kalaruokailijaa kovin hyvin huomioon, vaikka alkupalabuffet on kyllä todella ruhtinaallinen myös heille. Henkilökunnan määrää ihmettelen edelleen joka päivä ;) :D

anna: ai, kiva kuulla. Kyllä mullakin parhaimmat lihat on täällä tullut syötyä. Olin aika yllättynyt itse asiassa alkupalojen monipuolisuudesta .. joskus olisi kiva mennä nautiskelemaan niitä ilman sitä takaraivossa jyskyttävää tietoa ettei kannata syödä koska kohta on grillilihojen vuoro ;)