maanantai 17. joulukuuta 2012

Hernekeitto joulukinkusta

Pitkään haudutettu hernekeitto joulukinkusta

Muistuttelen jo etukäteen, että huolella hauduteltu hernekeitto on muuten oiva syy jättää syömättä joulukinkkua ihan ähkyyn saakka. Syy, miksi tein hernekeittoa jo ennen joulua, on siinä, että mieheni valmisti testiksi meille joulukinkun, joka onnistui aivan loistavasti. Vieläpä ihmiseltä, joka ei ole juuri ruokaa laitellut... Akateeminen lähestymistapa eli paljon kirjallisuutta aiheesta ennen hommaan ryhtymistä oli varmaan nytkin avain onnistumiseen. Toki hän taidolla valikoi ohjeista parhaimmat ;) 

Hernekeitto-ohjeitakin tuli luettua aika tiiviisti netistä, ja mm. Keltaisesta Huvilasta löysin oikein hyvän perusreseptin pitkään haudutetulle hernekeitolle. Sitä mukaillen tein tämän hernekeiton, joskin lisäsin vielä keittooni porkkanaa, hieman mustapippuria, lorauksen kermaa, ruohosipulia ja meiramin tilalla jouduin käyttämään tuoretta mäkimeiramia. Kinkkuakin käytin hieman enemmän kuin alkuperäisessä. En tiedä onko tuon yrtin maku yhtään samasta maailmasta, mutta lopullinen keitto maistuu tosi hyvälle - en huomaa eroa Suomessa nauttimiini. Itse tehdyssä on ihanan syvä maku. Tämä keitto ei kuitenkaan ole mitään pikaruokaa vaan vaatii pitkää hauduttelua ja etukäteen vielä pitkän herneiden liotuksenkin.

Hernekeitto joulukinkusta (kattilallinen)

500 g kuivattuja herneitä (minulla valmiiksi puolitettuja)
2,5 litraa vettä (laitoin enemmän koska hauduttelin välillä ilman kantta ja vettä haihtui)
2 tl suolaa
2 tl meiramia (tai tuoretta mäkimeiramia)
3 rkl sinappia
1 sipuli
1 porkkana
hieman tuoretta ruohosipulia
n. 600 g joulukinkkua pieneksi kuutioituna
reilu loraus kermaa
ripaus mustapippuria myllystä

Pese herneet siivilässä. Mittaa vesi kattilaan ja lisää suola, anna herneiden liota vedessä yön yli. Laita herneet kiehumaan liotusvedessä ja anna keiton porista hiljalleen kahden tunnin verran ennen kuin lisäät muita aineita.  Aika alussa keiton pinnalta pitää kuoria pois vaahtoa ja mahdollisesti pintaan nousseita herneen kuoria. Muista hämmentää silloin tällöin, ettei keitto pala pohjaan. Seuraa myös veden riittävyyttä. Lisää parin tunnin keittelyn jälkeen herneiden joukkoon silputtu sipuli, pienitty porkkana ja kinkku pieninä kuutioina. Mausta yrteillä, kermalla ja sinapilla. Tarkasta maku. Anna keiton kypsyä hiljaisella lämmöllä kaikkinensa noin 4 tuntia ennen ruokailua.

6 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minulla on herneet jo valmiina, jos vaan kinkkua jää yhtään :D Saamme kinkun ystävän paistamana ja se on yleensä niin järkyttävän hyvää, ettei aina jää keittoon mitään.

Anna kirjoitti...

Maistatuta tätä myös naapureilla tujun sinapin kanssa, mitäköhän brasilianmamma tykkäis :) Mulle kyllä maistuis!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Campasimpukka: Mulla meinaa joulukinkun kanssa loppua innostus tosi nopeesti jouluaaton jälkeen mutta näitä perinteisiä jämistä tehtäviä juttuja tekee kyllä mieli ;)

Anna: Auran sinappia tottakai, huomenna kuulen mielipiteen jos uskaltautuu maistamaan, tarjota aion ;) Samalle henkilölle on tuommoinen siirappinen maustekakku suomalaiseen tapaa tarjottavana ... we'll see..

Heidi kirjoitti...

Kylläpä alkoi tekemään mieli hernekeittoa. Harmi, ettei meillä tule olemaan mitään kinkkua minkä jämistä väsätä keittoa (kun emme ole jouluna kotona). Pitää varmaan kehittää jotain sitten ensi vuoden puolella :)

Nanna kirjoitti...

Testikinkku ennen joulua, ymmärrän, mutta että vielä testijoulunjälkeishernekeitto jämistä ennen joulua... ;)

ihkuista! Teillä tulee hieno ja maistuva ja spesiaali joulu siellä kaukana!

Katja kirjoitti...

Hernekeitto on hyvää. Ihan pienestä lähtien olen siitä pitänyt. Pitääkin ostaa herneet valmiiksi. Kiitos muistutuksesta!:)