sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Nimipäiväsankarin toiveesta: Entrecôte, uunijuureksia ja maustevoi

Entrecôte, uunijuureksia ja maustevoi

Mieheni nimipäivänä hän sai päättää menun alusta loppuun ja minä sitten toteuttelin sitä toivetta kykyjeni mukaan. Maustevoin hän kehitti yhtäkkiä projektin keskellä.. Se ehti kuitenkin muun tekemisen ohessa kovettua vielä pakkasen puolella täysin ja toimi pihvien kanssa erinomaisesti. 

Kokonainen Entrecôte uunissa

1 kg Entrecôte
rypsiöljyä, ja voita
suolaa
mustapippuria

Entrecôteen valmistukseen katselin Meri-Tuuli Lindströmin ohjeita, joskin käytin omassani grillin sijasta tavallista kaasu-uunia. 

Nosta entrecôte kylmästä, poista sen pinnasta kalvot ja hiero pintaan suolaa ja jätä peitettynä huoneen lämpöön noin 1,5 h ennen valmistamisesta. Varaa lisäksi tunnin verran paistoaikaa / kilo. 

Kuumenna uuni n. 160 asteeseen. Kuivaa lihan pinta talouspaperilla ja hiero lihan pintaan rypsiöljyä. Paista lihan pinnat kiinni erittäin kuumassa paistinpannussa (jossa voita) ja nosta uunivuokaan. Laita lihan paksuimpaan keskiosaan lihamittari. Säädä mittari hälyttämään 58 asteen kohdalla, jos haluat lihan mediumina. Kypsymisen loppupäässä asteet nousevat jo kovin nopeasti, joten jos haluat pelata varman päälle, säädä mittari hälyttämään 56 asteen kohdalla, jolloin ehdit hyvin kaivamaan kintaat esiin ja nostamaan lihan rauhassa uunista ilman ylikypsymisen pelkoa. 

Kun liha on toivotun kypsyistä, nosta se leikkuulaudalle, pippuroi ja lisää suolaa pintaan nopeasti ja kääräise voipaperiin sekä folioon ja anna vetäytyä ainakin kymmenen minuuttia. Leikkaa siivuiksi ja tarjoile esimerkiksi näin uunijuuresten ja maustevoin kanssa. Jälkiruuaksi söimme ihan tavalliset letut Nutellalla. 

 Tänään valmistui Entrecôte kokonaisena

Uunijuurekset
perunaa
porkkanaa
mandioquinhaa
timjamia
rosmariinia
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria 

Kuori ja lohko juurekset isohkoiksi palasiksi. Mausta ja paista uunivuoassa ensin 220 asteessa reilu puolisen tuntia. Ja ylätasolla lihan kypsyessä matalammassa lämmössä valmiiksi. 

 Entrecôte kokonaisena kasvislisukkeilla

Maustevoi
suolattua voita
persiljaa
kevätsipulia
suolaa
mustapippuria

Sekoita huoneenlämpöiseen voihin mausteet. Kaada massa kelmun päälle ja pyöritä tosi tiukaksi pötköksi, sulje päät (vaikkapa pyykkipojilla ;) ja laita kovettumaan pakkaseen. 

Persiljamaustevoi syntyy nopeasti
Juhlan kunniaksi kepeämpää kattausta

3 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Tassapa mulle todellakin haastetta! Liha nayttaisi olevan juuri oikean kypsyinen, toisin kuin mikaan minun yrittamani liha-tekeleet ;-) Hyvaa viikonlopun jatkoa!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Maria: Mittari on ainoa keino amatöörille kuten minä, omistathan sen? :D Harvemmin menee mönkään kun sen kanssa tekee :)

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Tällainen ateria voisi olla minunkin toiveissani jonain juhlapäivänä... Näyttää herkulliselta.