lauantai 18. lokakuuta 2008

Pizzataikinaohjeeni

Kuvat jotakin sekalaisia vanhoja pizzakuvia kotialbumeistani..


Pizzapohja  (n. kolmeen keskikokoiseen pizzaan)

4 dl kevytmaitoa / vettä
4 tl kuivahiivaa, 1 pussi siis
1 tl suolaa
n. 50 - 70 g voita sulatettuna/ oliiviöljyä/ rypsiöljyä
11 dl vehnäjauhoja + kaulimiseen hieman lisää

Liota hiiva kättä lämpimämpään maitoon (42 asteinen jos sinulla on mittari!) ja sekoita joukkoon muut ainekset. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna nousta lämpimässä paikassa liinalla peitettynä 1/2-1 tuntia. Kauli runsaassa jauhossa ohueksi ja nosta leivinpaperille uunipellille.


Tomaattikastike

Kippaa blenderiin paseerattua tomaattia, tomaattipyrettä, 2-3 valkosipulinkynttä, ripaus mustapippuria, ripaus suolaa, tuoretta/ kuivattua oreganoa. Kaikki blenderiin ja sekaisin.


Suosikeiksi valikoituneita pizzatäytekomboja minulle noin yleensä ovat ainakin
jauheliha, ananas
serranokinkku, rukola
leikkelekinkku, aurajuusto, ananas
sienisekoitus, oregano
mozzarella, basilika/pesto
paprika, oliivi, oregano, basilika

Kannattaa muuten laittaa aina juusto heti tomaattikastikkeen päälle ennen muita täytteitä niin se ei kastele kaikkia täytteitä. 

Paista valmiit pizzat tosi kuumassa uunissa, jos sinulla on 250+ lämpöä uunissa niin hyvä :) Valmista tulee noin 5+ minuutissa/ tai kunnes pinta ja reunat muuttuu paahtuneiksi. Taikinaa kannattaa melkein tehdä kerralla vaikka tuplasti, ja laittaa puolet pakkaseen laiskotuksen varalle. 

Parhaat pizzat saan itse aikaiseksi alaliekkisellä kaasu-uunilla. Kaasu-uunin kanssa täytyy muistaa hyvä esilämmitys todella kovalle lämmölle, ja pizza vasta täysin kuumaan uuniin. Kaasu-uuni paahtaa pizzan ihan täydellisen rapeaksi. Noin muuten, kaasu-uunit voisi jättää vaikka kauppaan :)

Ei kommentteja: