sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Samosat


Inspiraatiota näille samosille hain täältä, joskin muokkasin siitä mm. lihaversion.. Minun tietääkseni samosa ihan aidossa intialaisessa muodossa on kuitenkin kasvisruokaa.

Samosat (n. 30 kpl)
½ pkt filotaikinaa
3 perunaa
öljyä
450 g jauhelihaa
1 oksa kevätsipulia (tai sipuli jos tykkäät)
kourallinen tai maun mukaan kukkakaalta
kourallinen tai maun mukaan kiinankaalta
1 valkosipulinkynsi murskattuna
½-1 tl chiliä rouheena
suolaa
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl korianterijauhetta
1,5 tl Garam Masala -jauhetta
1 tl jeeraa
1 tl kurkumaa
(ripaus sahramia)

Aloita filotaikinan sulattaminen ajoissa, koska se kestää n. 2 h huoneenlämmössä. Filotaikinan käytöstä on hyvä muistaa se, että se ei kestä olla odottamassa pöydällä kovinkaan pitkään ilman paketoimista, koska se kovettuu käyttökelvottomaksi hyvin nopeasti. Ota taikinaa vain tarvittava määrä pöydälle ja pidä lopputaikinaa aina kelmulla tiiviisti suojattuna.Täyte: Kuori perunat ja keitä ne sekä kukkakaali. Survo kulhossa ne muussiksi. Kuullota pannulla sipulit, inkivääri, chili, korianterijauho, garam masala, jeera, sahrami ja kurkuma. Lisää pannulle mausteiden sekaan jauheliha sekä hienonnettu kiinankaali. Mausta suolalla. Sekoita liha-maustepaistos peruna-kukkakaaliseokseen. Lisää mausteita tarvittaessa oman maun mukaan. Tässä saa olla potkua!Samosan taittelu: Leikkaa filotaikina pitkiksi 10 cm leveiksi kaistoiksi. Laita lusikallinen täytettä kaistaleen alaosaan. Lähde kääntelemään kolmiona kaistaleen loppuun asti ja kastele viimeinen sauma hieman vedellä.Uppopaistaminen: Kannattaa olla tosi varovainen kuuman öljyn kanssa! Kuumenna kattilassa öljyä joitakin desilitroja, mikä voisi olla ehkäpä n. 4-5 cm kattilan pohjasta. Mahdollisimman leveäpohjainen kattila. Lieden asteikolla 1-9 hyväksi paistamiskuumuudeksi sopi esim. 6. Upota muutamia samosia kerrallaan kuumaan (sihisevään ;) ) öljyyn, anna pinnan paistua kauniin ruskeaksi ja käännä toisin pain. Nosta paistuneet samosat (talous)paperin päälle valumaan. Paistaminen on hurjan nopeaa, eli samosia voi tehdä hyvin valmiiksi odottamaan paistovuoroaan.

Samosasta saa helposti kasvisversion esimerkiksi vain jättämällä tuon jauhelihan pois ja lisäämällä kukkakaalia ja vaikkapa normaalin sipulin lihan tilalle. Kasvisversioita voi tutkia enemmän vaikkapa resepteistä Vegetable Samosas tai Fried Indian Vegetable Pastries

Ei kommentteja: