sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Joulukattauksen muistilista

Joulupöydän koristelun ja kattauksen suunnittelua

Jouluruokien raaka-aineiden hankinta, testailu ja suunnittelu on edennyt tasaiseen tahtiin sitten suunnittelupostauksen. Olemme jopa harpanneet muutamista isohkoista ongelmista eteenpäin: olemme saaneet tuotettua Ruotsissa työmatkalla käyneellä työkaverilla siirappia, piparkakkuja ja glögiä! Myös kaardemummaa ja neilikkaa on löytynyt vihdoinkin. Myös posti toi appivanhemmiltamme mieluisan paketin, josta paljastui mm. suomalainen joulukonvehtirasia ja vihreitä kuulia jouluaaton naposteluksi - niistä emme osanneet edes haaveilla. Ensimmäistä kertaa täällä muuten jauhan kaardemumman itse morttelissa sen jälkeen kun olen avannut siemenkodat ja kaivanut esille siemenet. Parempaa tuoksua ei tästä maailmasta  löydy kuin tuo kaardemumma morttelissa! (Leivoin nimittäin testiksi pullaa, johon käytin jo kaardemummaa ;)

Tänään löysimme sattumalta ihanasta putiikista jouluostosten lomassa upean koristeen joulupöytään. Molemmat tykästyimme todella tuollaiseen syvänpunaiseen kynttilänjalkana toimivaan centerpieceen. Sen jälkeen aloin illalla hieman pohtia ensimmäistä kertaa tulisiko joulupöydän kattausta varten itse asiassa vielä hankkia jotakin vai onko meillä jo kaikkea kotona.  Tässä kysymyslistaa kattauksen suunnittelun tueksi, jos se teilläpäin on ajankohtaista: 

Löytö joulupöytään: tulipunainen puupalasista pyöritelty kynttiläasetelma
(kynttilät ei ole tuikkukokoisia vaikka siltä saattaa näyttää)


Joulukattauksen muistilista
 • paljonko aterimia tarvitaan: alku- ja pääruuat.. muista kiillottaa ajoissa! 
 • entäs laseja: viinilasit, vesilasit, glögilasit.. tarkasta kunto ja kiillota
 • katatko salaatti- ja/tai leipälautaset 
 • jälkiruoka-astiat: millaisia vaihtoehtoja on tarjolla, millaisia astioita tarvitaan? 
 • jouluruuan tarjoiluastiat: löytyykö kaapista vai tarvitsetko jotakin vielä kaupasta? Löytyykö myös joulukinkun isompi tarjoiluvati?
 • haluatko yleisilmeeksi värikkään vai yksinkertaisen? pelkistetyn vai runsaan? vanhan ajan vai modernin? 
 • paljas pöytä vai pöytäliina: kokonainen vai kaitaliina? 
 • servetit: paperi vai kangas? 
 • lautasliinarenkaat, narua tai ehkä piparkakunkoriste serveteissä? 
 • pöydän koristelu: joulupallot, muut joulukoristeet, silkkinauhat, juuttinauha... ?
 • joulukukat, kuusenoksat, kävyt, olkikoristeet, valosarjat tai muut asetelmat? 
 • kynttilät ja kynttilänjalat?
Nyt ei auta kuin suunnata kaapeille katselemaan millaisia astioita ja koristeita multa oikein löytyiskään tähän tilanteeseen. Unohdinkohan jotakin - onko hyviä vinkkejä?

Hetki sitten löysin sisustuslempikaupastani tuosta läheltä joulunpunaisia lasinalusia, jotka
oli tietenkin pakko hankkia 
Vihreän lintukulhon ostin myös joulupöydän tarjoiluihin. Olen aikamoinen yksittäisten kauniiden kuppien keräilijä 
Kuusenkoristeita voi hyödyntää myös kattauksessa, esim. servettien yhteydessä
Kuusenkoristeet käy koristeena myös muualla kuin kuusessa, kulhoissa, maljakoissa ja vaikkapa tarjottimilla 
Jouluisia nauhoja voi hyödyntää pöydän keskiosan koristuksessa tai vaikkapa servettirenkaina tai -ruseteina
Tämän päivän löytö: joulupöydän centerpiece

6 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Ihanalta kuulostaa! Olen nyt täällä Suomessa vieraillessa kerännyt askartelutarpeita ja joulukoristeita mukaan niin saan sitten sinne meillekin kesän keskelle vähän jouluista tunnelmaa. Tuo centerpiece on kyllä niin sinun näköinen, ihana lisä joulupöytään! :-) Ihanaa joulunodotusta sinnekin! xx

Jael kirjoitti...

Onpa kaunis tuo hankkimanne centerpiece.Ja kiva kun tuli Ruotsin ja Suomen kautta jouluisia juttuja joulupöytään:) Onko siellä minkäänlaista siirappia,joka korvaisi piparkakkuihin tulevan siirapin?Täällä olen käyttänyt taatelisiirappia joka on toiminut hyvin.Ja glögiaineksiakin on kivasti,kun marketin pakastealtaassa on mustaherukoita:)

Oikein ihanaa joulun odotusta!

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Oi, miten kaunis tuo centerpiece ! Ja muutenkin tosi kivannäköisiä tykötarpeita.
Me olemme taas tänäkin vuonna joulun isovanhemmilla (kun ei heitä saa millään liikkumaan meille päin), joten helpolla päästään...

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Maria: tuo olisi ollut hyvä idea, niin löytäisi helpommin vähän skandinaavista joulutavaraa - ei käynyt mielelläsään syksyllö ;)

Yaelian: No tuo siirappi on ollut mielessä, sitä kun tarvii monissakin jouluruuissa ja leipomuksissa.. Kävi niin, että ostimme jo kokeeksi Karo-merkkisen maissisiirapin. En tiedä miten se käyttäytyy näissä mitä ajattelin leipoa. Tässä välissä mieheni sai kuitenkin työkaverinsa ostamaan ruotsista siirappia, joka on matkalla meille, eli luotan kyllä siihen hieman enemmän kuin tuohon maissisiirappiin... onko sulla kokemusta maissisiirapista missään?
Taatelisiirappi kuulostaa minusta aivan ihanalta!! Viimeksi pari tuntia sitten syötiin tytön kanssa taateleita uima-altaalla helteessä huikopalaksi ;)

Minna: Kiitos :) No kuulostaa rentouttavalta joulunvietolta - noin se meilläkin on ennen ollut ;) Otahan kaikki ilo irti :)

Meeri kirjoitti...

Mykistynyt, upea tuo centerpiece!! (hassua, ei tosiaan millään keksi suomenkielistä sanaa tuolle :) Ihanaa miten olet niin antaumuksella valmistellut kaikkea <3

Katja kirjoitti...

Kaunis joulukattaus tulossa, ja upea tuo kynttiläasetelma!:)