maanantai 15. lokakuuta 2012

Saopaulolaisessa supermarketissa

Saopaulolaisessa hypermarketissa

Kommenttien puolella on muutamaan otteeseen keskusteltu miltä paikallisissa ruokakaupoissa, tai täällä ylipäätään näyttää. Arki-iltaiset ruokakauppareissut on kaksivuotiaan kanssa yleensä aika tehokkaita, minkä vuoksi en ole vielä hirveästi kerennyt blogia siellä ajattelemaan. Nyt räpsin kuitenkin iPhonellani muutamia kuvia, kun kävimme ostamassa makaroonilaatikkoaineksia hypermarketti Extrassa Itaim Bibissä tässä vieressä. Kyseessä on siis sellainen Carrefour, Prisma tai Citymarket-tyyppinen suurkauppa. Tämä hypermarket on sieltä low-end puolelta, jos minun pitäisi jotenkin näitä paljon käyttämiäni kauppoja luokitella. Teen myöhemmin vastaavan kirjoituksen mielikaupastani Pão de Açúcarista, joka vastaa vähän Stockan Herkkua, niin saatte vähän toisenlaistakin kuvaa :) Kaupat on kuitenkin samassa konsernissa, vaikkakin hyvin erilaisia. 

Hypermarketit on Brasiliassa suuria ja monipuolisia kuten Suomessakin. Tällaisesta Extrasta löytyy ihan Suomen tyyliin kuiva- ja tuoretiskien ja hyllyjen lisäksi valmisruokaa, kodineletroniikkaa, sisustusta jne jne. Ruokapuolen alussa on heti viinit. Niiden sijainti ruokakaupan sisällä on toki mahtavaa, ettei ruokaviiniä tarvitse aina metsästää toisaalta. 


Adega eli Kellari, esittelee kaupan viinien ja väkevien juomien valikoiman

Seuraavat pari kuvaa otin minua aina ihmetyttäneistä säkeistä. Nämä on sellaisia valtavia pusseja, joihin on kätevästi pakattu yhteen sellaisia kodin peruskuivatuotteita kuten suolaa, soijaöljyä, papuja, vehnäjauhoja, riisiä, hienoa sokeria, maniokkijauhoja, maissijauhoa, sardiineja ja esim. kahvia. Pohdin, että koska täällä kaikilla on kodinhoitajat, jotka sen ruuankin yleensä tekevät, saattavat ostaa ruokaa asiakkaalle tällaisissa, kun kauppaan tulevat. Meilläkin kodinhoitaja on melkoinen perhepakkausten ostaja, mitä tulee pesuaineisiin jne..Lihaosastosta on vaikea saada kattavaa kuvaa. Se on Extran kokoisessa kaupassa ihan valtava. Erona suomalaiseen vastaavaan, on se, ettei marinoituja tuotteita ole hyllymyynnissä ollenkaan, vaan kaikki on ehtaa lihaa. Saatavilla on kyllä aika mielikuvituksellisiakin pakkauksia, kun koko ruho käytetään. Tänään näin mm. pelkkiä hyvin paksuja läskisuikaleita rullalla. Marinoituja ja esivalmistettuja lihoja varten on aika kapea tiski tämän valtavan suoran päässä. Sieltä saa sitten lihatiskin myyjän kanssa keskustellen kaupan marinoimia lihoja, jos sellaisia haluaa. Lihatuotteet on Brasiliassa hyvälaatuisia ja edullisia. 

Täältä ei löydy ollenkaan sellaista Saarioisten/ tehdasvalmisruokatyyppistä "kelmuruokaa". Siis se puuttuu ihan kokonaan. Ja jos haluaa esimerkiksi nugettejen tyyppistä nopeaa pikaruokaa eli niin että joku olisi jo valmiiksi paneroinut kanaa, on mentävä pakasteille. Kaupan omaa valmista ruokaa taas on myynnissä, ja sitä saa valmisruokatiskistä myyjältä. Se on yleensä feijoadaa, keitettyjä perunoita, riisiä, grillattua broileria ja niitä ostetaan se määrä kuin on tarpeen. 

Brasiliassa lihatuotteet myydään naturell,  ilman kaupan marinaadeja
Silmäys naudanlihapuolelle. Valinnanvaraa on.

Yksi paikallinen erikoisuus tulee vastaan joka kauppareissulla, jos aikoo ostaa kalaa tai juustoa, nimittäin kuivakala (bacalhau, turska). Se on suuri brasilialainen herkku, mitä ei ihan ensikohtaamisella uskoisi: haju on sanoinkuvaamattoman kamala tuolla kuivakala-alueella. Yksi eniten tarjotuista jutuista täällä on tästä kuivakalasta tehty pasteija. Itse en ole uskaltanut testata. Miten te suhtaudutte kuivakalan käyttöön keittiössä? Pitäiskö koittaa??

Bacalhau on paikallinen herkku!
Sitä saa isommissakin erissä, jos noi pienet ei riitä..

Sao Paulossa asuu maailman suurin Japanin ulkopuolinen japanilaiskeskittymä. Sushia saa melkein joka kulmalta - myös marketeissa on aina sushia hyvin tarjoilla, samoin valmiiksi leikattua nigirilohta jne. Sushi on katuravintoloissa esim. lounasaikaan yleensä sushi-kokin tekemää ja mielettömän hyvää. Markettiversioita en ole testannut.

Markettisushia

Myös näitä pussukoita on vaikea löytää Suomesta. Ne on erikokoisia ainespusseja kansallisruoka Feijoadan valmistukseen. Sehän tehdään lihamakkarasta, possusta, naudasta, kuivalihasta.. alkuperäisessä on korvia ja sorkkiakin mukana. Näissä pusseissa on lisäksi mausteita mukana. Ilmeisesti pavut täytyy osata itse ostaa. 

Feijoada-aineksia yhdestä pussista

Maitotuotepuolella koen suurinta ikävää Suomeen ruokakaupassa.. Meiltä puuttuu monenlaiset eurooppalaiset herkut, kuten edulliset hyvät homejuustot, luomufetat, kermaviilit, rahkatuotteet ja Suomessa saatavilla olevat kermat. Pari hyvää merkkiä maitoa olemme löytäneet kovan testailun tuloksena (aina Tipo A, laatuluokka). Maito näissä ja muutamassa muussa pullossa on hyvälaatuista, mutta maksaa n. 1,2 EUR eli pikkasen Suomen vastaavia kalliimpaa. Värikoodaus on erilainen: sininen on täysmaitoa, punainen kevyt maitoa ja keltainen rasvatonta. Brasiliassa maitoa ei juoda kuten Suomessa kokoajan, ja nämäkin pullot on usein loppu, koska niitä on tarjolla vain muutamia hassuja. Täällä maito myydään pääasiassa uht-maitona huoneenlämmöstä. Siellä laatu on mielestäni pääosin huonoa. Joskus maidon loppuessa on jouduttu ostamaan jos jonkinlaista ja testaamaan, kun meillä kuluu tuon kaksivuotiaan vuoksi maitoa vielä aikalailla. 

Maitotiskillä

Kierros hedelmä- ja juureshyllyillä. Näitä en ohita koskaan kiireessäkään. Hedelmistä meillä on aina kotona saatavilla kypsiä banaaneja, muutamaa laatua ihania isoja omenoita ja ainakin sitruunoja tai limettejä juomaveden maustamiseen. Useimmiten myös muita sitrushedelmiä ja vaikkapa ananas tai mango. Mikä saattaa yllättää, on että meidän perheen ehdoton herkku täällä on omenat. Vaikka meillä oli valtavasti omenoita saatavilla Suomessa mökillä eri lajikkeissakin, ei ne vedä vertoja näille lajikkeille joita olemme syöneet täällä. Omenien menekki on meillä lisääntynyt ihan valtavasti Brasiliassa. Makua on vaikea kuvailla, mutta omenat on täällä isoja ja makeita, ei jauhoisia tai kuivia. En myöskään nauti liian kirpeistä omenista. 
Brasiliassa salaatit ja yrtit pidetään esillä raikkaana noiden putkien ansiosta. Niistä tulee kokoajan vesihöyryä.Luomupuoli ei todellakaan rajoitu vain tähän kapoiseen kaistaan. Onneksi.Kurpitsat tuli kauppoihin hetki sitten

Mikä täällä katsotaan terveelliseksi, ei Suomessa ehkä ihan menisi enää tuonne "terveystuotteiden"kategoriaan: nimittäin aspartaamituotteet!
Riisihyllyjä tai -säkkejä en nyt saanut kuvattua tällä reissulla, mutta niitä on järjettömät valikoimat. Tässä myös papuhyllyn osa - niitä käytetään Brasiliassa kokoajan, ja tarjonta hyvin monipuolista.Karkkihyllyllä ei naurata. Näyttää pitkältä hyllyriviltä, mutta todellisuussa tarjolla on melkein ainoastaan  keskinkertaista tai pahaa suklaata. Brasilialaiset ystävämmekin tuovat työmatkoilta Suomesta Fazerin Sinistä tänne herkuteltavaksi, eli kertoo varmaan jotakin tästä tarjoomasta. Tunnettuja "karkkituotteita" on Smartiesien lisäksi Kinderit, mutta jälkimmäisen laatu on täällä huono. Edes tytär ei tykkää syödä suklaataa loppuun, vaan siirtyy leikkimään lelulla aika nopeasti suklaan jäädessä pyörimään pöydälle.


Kassalla toiminta saattaa ripeää suomalaista joskus tuskastuttaa: niin myyjä kuin asiakas ottaa oman aikansa asiointiin. Myyjä ei myöskään siirry seuraavaan asiakkaaseen, ennen kuin asiakas on lähtenyt kasseineen pois. Täällä ei ole saatavilla samalla tavalla isoja muovipusseja kuin Suomessa, vaan käytössä on pakkaamiseen joko heiveröiset ilmaiset pienet hedelmäpussit tai kaupan pahvilaatikot. On mahdollista myös tuoda omia kestokauppakasseja tai ostaa niitä myös kaupasta. Kun muutimme tänne, täällä oli vielä sellainen uusi laki voimassa, että kaupat ei saa enää antaa ilmaiseksi niitä "hedelmäpusseja" kassalla pakkaamiseen, vaan asiakkaiden piti opetella käyttämään kestokauppakasseja. Siihen mekin toki opimme, ja roudaamme aina omat kassit kauppaan. Se laki oli kuitenkin lyhytkestoinen, ja valituksien tulvasta kaupunki peruutti lain juuri. Nyt kassoilla ahdetaan taas 200 hedelmäpussia kärryyn, jokaisessa pussukassa pari tavaraa....voi surku mikä näky ja roskamäärä :( Kassatilanne poikkeaa myös siinä, että tällaisille mukulan kanssa liikkuville, raskaana oleville, kepeillä kulkeville ja muille on aina omat spesiaalikassat, eli pääsen joka paikassa jonojen ohi ;) Myös henkilökuntaa on paljon, jolloin mahdollistuu myös se, että kassoilla on pakkaajat. Extrassa ei niin ihan aina varsinkaan illalla ole, mutta melkein joka paikassa näin on. 

Kotimatka näyttää aina tältä: meillä on tosiaan ne suurkaupungin valtavat ruuhkat. Osaamme kuitenkin ajoittaa kauppareissun niin myöhäiseen iltaan, että tilanne ei ole paha. Tällaiset terveiset tällä kertaa Brasiliasta! 


15 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Todella mielenkiintoinen postaus, sen luki ja kuvat katseli toivoen, ettei se ihan vielä loppuisi! :) Ja kokeile ihmeessä sitä kuivattua turskaa. Olen käsittänyt että Espanjassakin se on aika yleistä, en tiedä onko se samalla tavalla käsiteltyä. En ole kyllä itse maistanut.

Paula kirjoitti...

Olipas mielenkiintoista! Tällaisia juttuja lukisin mielelläni lisääkin. Jännä se vesisumu niillä salaateilla. Ja voi surku sitä muovipussien suurkulutusta. Runsas luomuvalikoima sen sijaan on ilahduttava.

Maria kirjoitti...

Mielenkiintoista verrata arjen askareita sielta tanne Australiaan. Meilla taas ei ole nuita isoja supermarketteja missa myytaisiin aivan kaikkea ja ehka se on hyvakin. Kuivakala on minulle tuttu japanilaisen anopin myota. Sita syodaan perinteisesti aivan vain riisin kanssa lisukkeena. Vesihoyryja kaytetaan vihanneksille joissain kaupoissa taallakin. Taitaa olla jotain tekemista kuuman ilmaston kanssa, vaikka kaupat ovatkin ilmastoituja. Maitotuotteet ovat myos vasta viime vuosina alkaneet lisaantya ja vasta loysin jopa aivan oikean tyyppista rahkaakin ensi kertaa!
Muovipusseja tuhlataan taallakin alyttomat maarat. Vasta viime vuosien aikana ihmiset ovat oppineet tuomaan kangaskasseja mukanaan, mutta vielakin muovipusseja kaytetaan aivan kasittamattomasti. Ja kovin samanlaiselta nayttaa kotimatkakin aivan liian usein!

Heidi kirjoitti...

Tosi mielenkiintoinen postaus! Tuo kassatoiminta kuulostaa ihan samalle kuin Espanjassa (opiskelin siellä): hidasta ja myyjä auttaa asiakasta pakkaamaan tavaroita sataan eri pieneen muovipussiin. Ja sitten ottaa vasta seuraavan asiakkaan. Kun palasin Suomeen, olin ihan hukassa kassalla, kun kassa pyysi maksun ennen kuin ehdin tajuamaankaan ja sitten olin ihan hämillään ostoksieni luona ja yksin pakkaamiseen meni liian pitkä aika, seuraava puski jo päälle. Äkkiä sitä tottuu ;)

Liinu kirjoitti...

Olipa kiva kurkistaa teidän ruokakauppaan! Valikoima lihan kohdalla tuntuu kadehdittavan laajalta ja hyvältä ja myös viinit ruokakaupassa on plussaa :) Kuivakalaa olen itse syönyt muutamia kertoja Kiinassa. En voi väittää, että olisin siitä ihan hirveästi tykännyt, mutta rohkaisen kuitenkin kokeilemaan!

Jael kirjoitti...

Kiva kun laitoit tämän postauksen! Kun menen jonnekin,missä en ennen ole ollut,niin supermarketit ovat ne,missä ensin käyn ,,,,
Itse käyn täällä lähiseudun isossa hypermarketissa,jossa on yhtäläisyyksiä tuon hyperin kanssa,mutta käyn myös torilla ja luomumarketeissa.
Kassatoiminta ihan samaa kuin täällä! Niitä heiveröisiä pikku pusseja joka paikassa (luomukaupoissa sentään biohajoavia..) ja vaikka siitä on puhuttu iät ja ajat,niin sitä niitä kieltävää lakia ei ole tullut,ja nyt sitä saa taa odotella,koska ilmoitettiin uusista vaaleista tammikuussa ja hajotettiin parlamentti. Ja ihan sama systeemi,että seuraava asiakas saa odotella,kunnes edellinen on valmis.Hypermarketissani on myös kassoilla ihminen,joka laittaa tavarat pusseihin,onko teillä? Venezuelassakin oli sellainen käytäntö useassa paikassa.Ja tuon bacalaon haju! Muistan just miten kamala se on,olen siihen törmännyt myös Caracaksessa. En muuten ole koskaan käyttänyt kuivakalaa eikä se suoraan sanoen houkuttele....Erotuksena teiltä meilläpäin taas on todella hyvät maitotuotteet samoin kuin todella kattava valikoima.Pitäisköhän munkin tehdä vastaava postaus...siellä hypermarketissa ei vaan saa kuvata mutta jos salakuvaan;D

Jael kirjoitti...

Ai niin,olihan teilläkin ne pakkaajat;D

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Hieno kierros! Kyllä tuo meikäläisen lähi S-marketin pesee mennen tullen.. Kiva lukea ja katsella tällaisia raportteja!

Kantolan isäntä kirjoitti...

Tosi mielenkiintoinen artikkeli ja tosi hyvät kuvat mukana.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Kiitokset kaikille kommenteista! :) Turskan kanssa täytyy varmaan tosiaan edetä ja kysellä vaikka kodinhoitajaa taikomaan jotakin siitä niin pääsee maistamaan oisko se meidän juttu hajusta huolimatta!
Kiitokset tsemppauksesta!

Ja hyvä jos näistä pikkasen "salaa kuvatuista" kännykkäkuvista sai edes jonkin kuvan :) En tiedä onko kuvaaminen varsinaisesti kiellettyä mutta jotenkin on sellanen kuva, ettei se ehkä ole sopivaa? Katsotaan miten onnistun mielikaupassani....

Yaelian, tee ihmeessä vastaava postaus, mua ainakin kiinnostais. Se erityisesti onko teillä jostakin puutetta, tuntuu että sulla on aika hyvin siellä saatavilla mitä tarvitsetkin ja paljon enemmänkin ;)

Jael kirjoitti...

Laitoinkin postauksen sinun inspiroimana;D Meillä ei pahemmin taida olla puutetta mistään,kun ajattelen.

Petra / Patalintu kirjoitti...

Tuota kuivattua turskaa on tosi paljon myös Portugalissa ja on paikallisten todellinen herkku. Ja niitä ruokia mihin turskaa käytetään on ihan pilvin pimein. No samaa sukuahan nuo kansat ovat. Mulle ei kyllä maistunut kun siellä oleilin, mutta ei kai se niin pahaa voi olla kun miljoonat rakastaa ;)

mamãe kirjoitti...

Ihanaa nahda minkalainen on kauppareissu siella ihmisten ilmoilla :D Meillakin taalla puskassa on aika isoja marketteja mutta ei kuitenkaan yhtaan samaa ketjua kuin muualla pain Brasiliaa. Meilla ei myoskaan ole mitaan luomua tarjolla hedelma- ja vihannestiskilla. Jotain muita luomutuotteita loytyy sielta "terveyshyllysta" kaikkien light-juttujen seasta. Mua kans harmittaa se juustojen puute. Taalla myydaan ainoastaan iskukuumennettua maitoa; tuoretta saa vaan maitomoposta kotiportille kannettuna mutta ei kayteta sita palvelua kun ei olla aamupaivisin kotona maitoa vastaanottamassa. Lisaksi se on todellista tuoremaitoa, joka pitaa keittaa ja josta pitaa itse kuoria kermat pinnalta pois :) Ostetaan siis rasvatonta UHT:ta...

Pipsa kirjoitti...

Tosi mielenkiintoinen katsaus erilaiseen ruokakauppaan! Pitääkin lukea postaus vielä tarkemmin paremmalla ajalla :-)

Satu kirjoitti...

Valtavan mielenkiintoinen postaus. Tosi kiva päästä kurkkimaan sikäläiseen supermarkettiin. Yaelianin lailla minäkin suuntaan ulkomailla aina ensin supermarkettiin - voisin kuluttaa tuntikaupalla aikaa tutkien kauppojen valioimaa. Taidan olla vähän outo, hih.

Onkohan Suomessa muuten jotenkin erityisen hyvät karkkivalikoimat, kun ne tuntuvat olevan aika monessa muussa maassa niin kovin huonot Suomeen verrattuna. Täällä Intiassakin itku melkein pääsee. :-( No ehkä se on hyväkin, ettei ole tarjolla hyviä karkkeja.

Pitää ehkä kopioida postausidea. :-)