tiistai 23. lokakuuta 2012

Herkullinen Cottage Pie

Arki-illan maistuvampi päivällisruoka, cottage pie ei synny ihan hujauksessa

Edellisestä Shepard's Pie'sta onkin jo hetki aikaa. Sen verran on Paimenen Piiraita nyt näkynyt blogeissa, että teki itsellänikin mieli taas palata tämän ihanan tuhdin herkun äärelle. Koska mulla oli käytössä naudan paistijauhelihaa, eikä lampaan jauhelihaa, kutsun tätä nyt Cottage Pieksi. Cottage Pie näyttää wikipedian mukaan juontavan juurensa jo 1790-luvulle, kun Shepard's Pieta taas alettiin tekemään vasta 1880-luvun tuntumassa. Edullisen perunan vuoksi cottage pieta tehtiin paljon köyhemmän väestön keskuudessa, ja siihen käytettiin usein muusta ruuasta jäljelle jääneet lihat. 



Cottage Pie (iso uunivuoka)

Perunamuusipinta

valmista perunamuusi* 2 kg:sta perunoita (keitinvedessä kunnolla suolaa) 
(*muusissa kermaa, voita, suolaa) 
2 dl vahvaa juustoraastetta

Jauhelihakastike

1/4 lohko isosta sipulista
2 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
öljyä paistamiseen
800 g naudan paistijauhelihaa
1 purkki paseerattua tomaattia, ihan sileä liemi
reilusti tuoretta timjamia
n. 3 cm:n pätkä tuoretta chiliä
1 dl herneitä
+ 1 1/2 tl suolaa (tarkasta makua)
2,5 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä

Myöhäinen päivällinen parvekkeella
Joko teillä on modernimmat konstit perunamuusin tekoon kuin minulla? 

Kuumenna ensin uuni 225 asteeseen ja levitä uunivuokaan leivinpaperi. Laitoin kuoritut perunat kiehumaan silloin, kun aloitin kastikkeeseen tulevien kasviksien pilkkomisen ja jauhelihan paistamisen. Lisää valmiiseen, kermaiseen ja voilla maustettuun perunamuusiin juustoraaste.

Hienonna sipuli ja raasta kuoritut porkkanat raastimen karkealla terällä. Viipaloi varsisellerin varret. Ruskista jauheliha, sipuli ja pieniksi leikatut chilipalaset paistinpannulla öljyssä, maista suolalla ja mustapippurilla. Lisää valmiin jauhelihan joukkoon herneet, porkkanaraaste sekä varsisellerit ja kypsennä keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää sitten jauhot jauhelihaseoksen joukkoon, sekoittele. Lopuksi, lisää paseerattu tomaatti, vesi ja reilusti tuoretta timjamia. Mausta suolalla. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa, mustapippuria, timjamia ja chiliä. (Saa olla makua!). Hauduta hetkinen.

Kaada jauhelihakastike uunivuokaan ja lusikoi sen päälle perunamuusi. Levitä pinta tasaiseksi ja koristele pinta haarukalla. Paista uunin keskitasolla 20-30 minuuttia. Valmiin paistoksen voi koristella vielä tuoreella timjamilla.

Suosittelen tekemään kerralla kunnon isoon vuokaan, koska ruoka on aika isotöinen, mutta niin hyvä 
Pinnan voi koristella haarukalla ja tuoreella timjamilla

12 kommenttia:

Heidi kirjoitti...

Tää ois varmasti just niin hyvää syysruokaa tänne kylmän ja sateen keskelle! Enkä ole koskaan näitä (cottagea tai shepardia) kokeillut, joten olisi ihan uusi arkiruoka meidän pöydässä (voisin veikata, että mies pitäis tästä).

Pipsa kirjoitti...

Ihanat nuo parvekeolosuhteet päivälliselle, täällä vesisateen ja pilkkopimeyden keskellä ollaan kateellisia! Tulisi edes lunta, niin olisi vähän valoisampaa...

Tosi herkullisen näköistä cottage pieta ja perunamuussimetodisi näyttää ihanalta stressinpurkukanavalta! Samoin näin jo vilauksen alemman postauksen munakoisopastasta, joka sekin näyttää ihanalta - hauskanmuotoista rengaspastaa olet löytänytkin :-)

Jael kirjoitti...

Mulla on paimenen piiraasta jonkinlainen ruokatrauma(opiskeluaikoinan englantilainen kämppis teki sitä usein);mutta kuvasi ovat hienot! Ihanaa kun voitte syödä parvekkeella.Minulla ei tässä nykyisessä ole parveketta,mutta edellisessä on ollut ja niissä tuli usein syötyä.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Heidi: voin kuvitella että on muidenkin miesten mieleen kuin omani.. perunamuussi kermalla ja voilla tekee ihan hyvin kauppansa ;)

Pipsa: tuo käy täällä yli 30 asteen helteessä jo ihan liikunnasta tuo pilkkominen ja vaivaaminen kun on vielä uuni hohkaamassa vieressä ;) Se pasta muuten on tyttöä varten ostettu, sellainen pieni, lapsen suuhun sopiva ja erityisen nopea keittää..hehh..

Yael: Et ole cottage pieta ajatellut koskaan koittaa noin niinkun kasvisversiona, sellaisiakin näin kun googlettelin.. Joskus ne voi toimia kun vuosia on ehtinyt kulua! :D Parveke on tosiaan täällä oleellinen osa tuota olkkaria, kun on jatkuvasti aika lämmin eli oikeasti käytössä siis. Siellä onkin kiva syödä, varsinkin joskus oikein myöhäisellä istua iltaa jos tyttö nukkuu huoneessaan niin saa olla rauhassa :)

Jael kirjoitti...

Niin sillä tavoin voisi kokeilla ja vielä ehkä vaihtaa perunamuussin bataattimuussiin.Oikeasti mullakin on parvekkeenomainen juttu;olohuoneessa on koko ulkoseinä liikutettavia paneeleja,eli jos kaikki siirtäisin syrjään,niin olisi jonkinlainen parveke...,mutta niiden paneelien takana on olohuoneeni....

Jael kirjoitti...

Vielä yksi kysymys;kun teillä on se kodinhengetär;tekeekö hänkin ruokaa vai onko keittiö vain sinun valtakuntaasi?

Johanna kirjoitti...

Yael: No tuossa on kyllä seinäratkaisu jota en ole ulkoseinässä vielä nähnyt!! aikamoinen veto :)

Ruuanlaiton olen pitänyt itselläni ihan tietoisesti, vaikka se täällä yleisimmin kuuluu muille.. ihan siitä syystä että tykkään laittaa ruokaa ja .. sanotaanko näin, että pyrin tarjoamaan varsinkin lapselle arjessa, terveellisiä vaihtoehtoja ..paljon kasviksia.. täällä päin se on sitä riisiä ja uppopaistettua niin kovin usein. MUTTA pohdimme tuossa juuri sellaista vaihtoehtoa että hän tekisi arkiruokaa kaappiin ostetuista aineksista, kun ei mulla niin kauhea hinku ole noita kanafileitä saada joka lounaalle itse paistaa ;) Alan kyllä olla kohta ihan siinä parjaamassani mallissa, että istuskelen ja lueskelen kun joku muu tekee täällä kaiken niin pieni kynnys on siihen edetä!

Heidi/Mustikkasuu kirjoitti...

Syksyisin tulee tehtyä tätä lämmittävää uuniruokaa, varsinkin silloin, jos perunamuussia on jäänyt edelliseltä aterialta yli.:)

Hannele/Omenaminttu kirjoitti...

Minullakin on jonkinasteinen trauma suomalaisversioon, jossa perunamuussi ja jauheliha sekoitetaan "vauvanruoaksi" ja jota siis kouluissa vieläkin tarjotaan. On mielestäni aivan eri juttu, kun ruoan kerrokset ovat erillään, kun kastikkeessa on runsaasti mausteita ja hyvää juustoa muussissa. Yllättävän hyvä ruoka.

Jonna kirjoitti...

Suomalaiset klassikot parvekkeella kaukomailla ;-)
Ihan hyvillä mielin voit ulkoistaa ne kanafileen paistamiset, ehdit kyllä niitä vielä paistaa, jos olette Suomeen palaamassa. Täällä tunnetusti ei ole mahdollista palkata apua.

Oletpa saanut mahtavan kauniit kuvat aikaan periaatteessa aika epäkuvauksellisesta ruoasta.

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Kiitos, ja no.. nimenomaan, ihan harvinaisen epäkuvauksellinen ruoka.. ja kaasu-uuni joka ei ruskista pintaa kuin aniharvoin... ;) Mutta siis maistui kaikesta huolimatta!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Kiitos, ja no.. nimenomaan, ihan harvinaisen epäkuvauksellinen ruoka.. ja kaasu-uuni joka ei ruskista pintaa kuin aniharvoin... ;) Mutta siis maistui kaikesta huolimatta!